Wafle tortowe to produkt, który wystarczyć przełożyć słodkim farszem, by otrzymać chrupiącą przekąskę. Ja jednak sięgnęłam po zupełnie inną masę i całość usmażyłam na patelni. W ten sposób powstała zaskakująca i bardzo pożywna przekąska. Z pewnością będę do niej wracać, bo cała rodzina i znajomi byli nią zachwyceni.
Czym można przełożyć wafle tortowe?
Wafle tortowe przełożone słodką masą to żadna nowość. Jeśli jednak zastanawiacie się, nad wytrawnym farszem, podpowiadam, z czego może się składać. Nadzienie do wafli z całą pewnością powinno być gęste i zwarte, tak by nie zmiękczyć zbytnio wafli. Mogą to więc być:
- mięso mielone z cebulą i przyprawami;
- masa jajeczna z serem i szczypiorkiem;
- twaróg z ziołami i chrzanem;
- szpinak z serem feta i czosnkiem;
- pieczarki duszone z cebulą.
Jak zrobić wytrawną przekąskę z wafli tortowych?
Wytrawną przekąskę z wafli tortowych robię dosyć prosto. Wafle przekładam cienką warstwą mięsnego farszu, posypuję startym serem i całość dociskam. Po pokrojeniu w trójkąty lub kwadraty, smażę na rozgrzanym oleju. Przekąska wychodzi chrupiąca i bardzo sycąca.
Przepis: Przekąska z wafli
Wytrawna przekąska z wafli tortowych
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 170 w każdej porcji
Składniki
- 2 wafle tortowe
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 200 g mięsa mielonego
- sól, pieprz
- mielona papryka
- oregano
- 1 małe jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 100 g startego żółtego sera
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie farszuCebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, przesmaż z czosnkiem. Dodaj mielone mięso, dopraw, przesmaż, przestudź. Wymieszaj z jajkiem i tartą bułką.
- Przekładanie wafliNa jeden wafel nałóż cienką warstwę farszu, równomiernie go rozprowadź, posyp startym serem. Przykryj drugim waflem, dociśnij, schłodź.
- Smażenie przekąskiWafle pokrój w trójkąty. Na patelni rozgrzej olej, kładź kawałki przekąski i smaż ją na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony.
Inna wersja wytrawnej przekąski z wafli tortowych
Tę przekąskę z wafli tortowych można przygotować nieco inaczej. Po schłodzeniu i pokrojeniu wafli warto je obtoczyć w rozkłóconym jajku i w tartej bułce, a potem usmażyć na sporej ilości tłuszczu. Przekąska smażona w tradycyjnej panierce jest jeszcze bardziej chrupiąca i pożywna.
Czytaj też:
W naleśniki zawiń dwa pyszne składniki. To genialna przekąska lub lekka kolacjaCzytaj też:
Robię te chrupiące pieczarki raz-dwa, a znikają błyskawicznie. Mam na nie prosty sposób