Wafle przekładam zaskakującym farszem. Tą chrupiącą przekąską zajada się rodzina i znajomi

Wafle przekładam zaskakującym farszem. Tą chrupiącą przekąską zajada się rodzina i znajomi

Dodano: 
Przekąska z wafli
Przekąska z wafli Źródło: Shutterstock / Edwardkirillov
Wafle tortowe kojarzą się ze słodką przekąską. Tymczasem ja przyrządzam je zupełnie inaczej. Moi najbliżsi zajadali się tą chrupiącą przegryzką i nie mogli uwierzyć, z jakich składników ją przygotowałam.

Wafle tortowe to produkt, który wystarczyć przełożyć słodkim farszem, by otrzymać chrupiącą przekąskę. Ja jednak sięgnęłam po zupełnie inną masę i całość usmażyłam na patelni. W ten sposób powstała zaskakująca i bardzo pożywna przekąska. Z pewnością będę do niej wracać, bo cała rodzina i znajomi byli nią zachwyceni.

Czym można przełożyć wafle tortowe?

Wafle tortowe przełożone słodką masą to żadna nowość. Jeśli jednak zastanawiacie się, nad wytrawnym farszem, podpowiadam, z czego może się składać. Nadzienie do wafli z całą pewnością powinno być gęste i zwarte, tak by nie zmiękczyć zbytnio wafli. Mogą to więc być:

  • mięso mielone z cebulą i przyprawami;
  • masa jajeczna z serem i szczypiorkiem;
  • twaróg z ziołami i chrzanem;
  • szpinak z serem feta i czosnkiem;
  • pieczarki duszone z cebulą.

Jak zrobić wytrawną przekąskę z wafli tortowych?

Wytrawną przekąskę z wafli tortowych robię dosyć prosto. Wafle przekładam cienką warstwą mięsnego farszu, posypuję startym serem i całość dociskam. Po pokrojeniu w trójkąty lub kwadraty, smażę na rozgrzanym oleju. Przekąska wychodzi chrupiąca i bardzo sycąca.

Przepis: Przekąska z wafli

Wytrawna przekąska z wafli tortowych

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
170 w każdej porcji

Składniki

  • 2 wafle tortowe
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g mięsa mielonego
  • sól, pieprz
  • mielona papryka
  • oregano
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 100 g startego żółtego sera
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuCebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju, przesmaż z czosnkiem. Dodaj mielone mięso, dopraw, przesmaż, przestudź. Wymieszaj z jajkiem i tartą bułką.
  2. Przekładanie wafliNa jeden wafel nałóż cienką warstwę farszu, równomiernie go rozprowadź, posyp startym serem. Przykryj drugim waflem, dociśnij, schłodź.
  3. Smażenie przekąskiWafle pokrój w trójkąty. Na patelni rozgrzej olej, kładź kawałki przekąski i smaż ją na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony.

Inna wersja wytrawnej przekąski z wafli tortowych

Tę przekąskę z wafli tortowych można przygotować nieco inaczej. Po schłodzeniu i pokrojeniu wafli warto je obtoczyć w rozkłóconym jajku i w tartej bułce, a potem usmażyć na sporej ilości tłuszczu. Przekąska smażona w tradycyjnej panierce jest jeszcze bardziej chrupiąca i pożywna.

Czytaj też:
W naleśniki zawiń dwa pyszne składniki. To genialna przekąska lub lekka kolacja
Czytaj też:
Robię te chrupiące pieczarki raz-dwa, a znikają błyskawicznie. Mam na nie prosty sposób