Dorzucam dwa posiekane składniki. Pieczarki z patelni zyskują niepowtarzalny aromat i smak

Dorzucam dwa posiekane składniki. Pieczarki z patelni zyskują niepowtarzalny aromat i smak

Dodano: 
Smażone pieczarki
Smażone pieczarki Źródło: Shutterstock / from my point of view
Uwielbiam pieczarki. Za ich aromat, smak i przyjemną konsystencję. Można je dodać do zupy, zapiekanki, podać do dania lub jako samodzielną potrawę. Ja najbardziej lubię pieczarki z patelni, zwłaszcza gdy dodam do nich dwa aromatyzujące składniki.

Pieczarki to najpopularniejsze grzyby na naszych stołach. Są dostępne przez cały rok i po niewygórowanych cenach, a na dodatek można je wykorzystać do wielu potraw. Doskonale smakują smażone, bo odrobina tłuszczu świetnie podbija ich smak i aromat. Ja zwykle dodaję do nich dwa składniki, które wynoszą je na wyżyny pieczarkowych możliwości.

Na jakim tłuszczu smażyć pieczarki?

Pieczarki można smażyć na różnych rodzajach tłuszczu. Jednak uważa się, że najsmaczniejsze wychodzą, gdy podsmaży się je na maśle. Trzeba tylko uważać, by nie smażyć na zbyt dużym ogniu, bo masło łatwo się przypala. Dobrym rozwiązaniem jest natomiast masło klarowane. Zachowuje przyjemny smak, ale wskutek oczyszczenia jest odporne na działanie wysokiej temperatury. Osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu mogą natomiast sięgnąć po olej lub oliwę z oliwek.

Jak zrobić aromatyczne pieczarki z patelni?

Do smażenia na patelni zwykle przeznaczam małe pieczarki, bo lubię je w całości. Po oczyszczeniu, opłukaniu i osuszeniu wrzucam je na średnio rozgrzany tłuszcz i podsmażam. Gdy odparuje z nich nadmiar wody, dodaję posiekany czosnek i odrobinę chili, a także trochę soli i pieprzu. Przed podaniem pieczarki posypuję posiekaną natką pietruszki.

Przepis: Aromatyczne pieczarki z patelni

Pieczarki smażone z czosnkiem i chili

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g małych pieczarek
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3–4 ząbki czosnku
  • szczypta płatków chili lub ostrej, mielonej papryki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Smażenie pieczarekPieczarki oczyść, opłucz, osusz. Patelnię rozgrzej na średnim ogniu, wlej oliwę, wsyp pieczarki i smaż, często mieszając, aż odparuje z nich nadmiar płynu.
  2. Doprawianie potrawyCzosnek posiekaj, dodaj do pieczarek razem z chili, solą i pieprzem. Pieczarki smaż jeszcze kilka minut, aż lekko się przyrumienią i zmiękną. Przed podaniem posyp je posiekaną natką pietruszki.

Jak podać aromatyczne pieczarki z patelni?

Aromatyczne pieczarki można podać, jako dodatek do obiadu. Będą pasować np. do kotletów, drobiu, ziemniaków, kasz i ryżu. Ja jednak najbardziej lubię je w wersji przekąskowej, podane z bagietką lub grzankami. Gdy natomiast podsmażycie pokrojone pieczarki, szybko możecie je zamienić w sos do makaronu. Wystarczy, że dodacie do nich śmietankę i trochę startego parmezanu.

Czytaj też:
Wlewam kilka łyżek tej mikstury. Pieczarki są rumiane, pachnące i nie puszczają ani kropli wody
Czytaj też:
Do tych kapeluszy wkładam pyszny farsz. Robię prostą przekąskę z grilla, po którą wszyscy sięgają