Z makaronu i tuńczyka z puszki robię pożywną sałatkę. Smakuje, jak marzenie i pasuje na kolację

Z makaronu i tuńczyka z puszki robię pożywną sałatkę. Smakuje, jak marzenie i pasuje na kolację

Dodano: 
Sałatka makaronowa z tuńczykiem
Sałatka makaronowa z tuńczykiem Źródło: Shutterstock / Kritchai7752
Zastanawiacie się co podać na kolację? Może to być pożywna sałatka, którą da się przygotować z kilku prostych składników. Jej podstawą będzie makaron i tuńczyk z puszki, które prawdopodobnie macie w swoich zapasach.

Sałatki makaronowe mają to do siebie, że są bardzo pożywne i smaczne. Makaron to produkt, który bardzo dobrze harmonizuje z różnymi składnikami. Dziś proponuję sięgnąć po tuńczyka z puszki, którego często mamy w swoich domowych zapasach. Produkt ten jest bardzo wartościowy i potrafi dodać sałatce doskonałego smaku. Ta potrawa będzie idealna nie tylko na kolację, ale też na lunch w pracy czy przekąskę.

Jakiego tuńczyka dodać do sałatki makaronowej?

Do sałatki makaronowej najlepiej dodać tuńczyka z puszki. Najlepiej jeśli jest to filet, bo wtedy można go podzielić na małe kawałki. Tuńczyk rozdrobniony zwykle ma paćkowatą postać i nie wygląda zbyt apetycznie w potrawie. Do wyboru macie tuńczyka w sosie własnymtuńczyka w oleju. Ja wolę tego drugiego, bo ma wyrazisty smak. Przed dodaniem do sałatki warto go nieco osączyć z zalewy, by płynu nie było zbyt dużo. Często nawet jest on w stanie zastąpić sos do sałatki.

Jak zrobić sałatkę makaronową z tuńczykiem?

Przygotowanie sałatki makaronowej z tuńczykiem należy zacząć od ugotowania makaronu. Musi on bowiem wystygnąć, przed dodaniem pozostałych składników. Proces studzenia można przyspieszyć, przelewając ugotowany makaron obficie zimną wodą. Potem kluski należy dokładnie osączyć i połączyć z dodatkami.

Przepis: Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Pożywna sałatka z makaronu, tuńczyka z puszki i warzyw z dodatkiem majonezu

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g grubszego makaronu
  • 1 marchewka
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki groszku
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • kawałek czerwonej kapusty
  • 1/2 cebuli
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie składnikówMarchewkę obierz, opłucz, pokrój w kostkę. W garnku zagotuj wodę, posól ją, wsyp do niej makaron i marchewkę. Gotuj całość ok. 10 minut, odcedź, przelej zimną wodą, odsącz.
  2. Przygotowanie dodatkówTuńczyka odsącz częściowo z oleju, a całkowicie z sosu własnego. Odsącz też kukurydzę i groszek. Pomidorki umyj, każdy przekrój na połowę. Kapustę poszatkuj, cebulę pokrój w drobną kostkę.
  3. Łączenie składnikówPrzygotowane składniki umieść w salaterce, wymieszaj z majonezem. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz też dodać do niej trochę soku z cytryny. Potrawę możesz posypać posiekaną natką pietruszki.

Inna wersja sałatki z tuńczykiem

Sałatkę z tuńczykiem da się też przygotować w nieco innej wersji. Zamiast makaronu można bowiem użyć ugotowany ryż. Powinno się go ugotować na sypko, tak by dał się swobodnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Tu najlepiej sprawdzi się ryż długoziarnisty, ryż pełnoziarnisty, a także ryż parboiled.

Czytaj też:
Z poobiednich resztek i delikatnej kiełbasy robię ekspresową sałatkę. Jest dobra na przekąskę

Czytaj też:
Prosta, pożywna sałatka idealna na kanapki. To śniadanie wygląda i smakuje obłędnie