Sałatki makaronowe mają to do siebie, że są bardzo pożywne i smaczne. Makaron to produkt, który bardzo dobrze harmonizuje z różnymi składnikami. Dziś proponuję sięgnąć po tuńczyka z puszki, którego często mamy w swoich domowych zapasach. Produkt ten jest bardzo wartościowy i potrafi dodać sałatce doskonałego smaku. Ta potrawa będzie idealna nie tylko na kolację, ale też na lunch w pracy czy przekąskę.
Jakiego tuńczyka dodać do sałatki makaronowej?
Do sałatki makaronowej najlepiej dodać tuńczyka z puszki. Najlepiej jeśli jest to filet, bo wtedy można go podzielić na małe kawałki. Tuńczyk rozdrobniony zwykle ma paćkowatą postać i nie wygląda zbyt apetycznie w potrawie. Do wyboru macie tuńczyka w sosie własnym i tuńczyka w oleju. Ja wolę tego drugiego, bo ma wyrazisty smak. Przed dodaniem do sałatki warto go nieco osączyć z zalewy, by płynu nie było zbyt dużo. Często nawet jest on w stanie zastąpić sos do sałatki.
Jak zrobić sałatkę makaronową z tuńczykiem?
Przygotowanie sałatki makaronowej z tuńczykiem należy zacząć od ugotowania makaronu. Musi on bowiem wystygnąć, przed dodaniem pozostałych składników. Proces studzenia można przyspieszyć, przelewając ugotowany makaron obficie zimną wodą. Potem kluski należy dokładnie osączyć i połączyć z dodatkami.
Przepis: Sałatka makaronowa z tuńczykiem
Pożywna sałatka z makaronu, tuńczyka z puszki i warzyw z dodatkiem majonezu
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 310 w każdej porcji
Składniki
- 200 g grubszego makaronu
- 1 marchewka
- 1 puszka tuńczyka
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki groszku
- 100 g pomidorków koktajlowych
- kawałek czerwonej kapusty
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie składnikówMarchewkę obierz, opłucz, pokrój w kostkę. W garnku zagotuj wodę, posól ją, wsyp do niej makaron i marchewkę. Gotuj całość ok. 10 minut, odcedź, przelej zimną wodą, odsącz.
- Przygotowanie dodatkówTuńczyka odsącz częściowo z oleju, a całkowicie z sosu własnego. Odsącz też kukurydzę i groszek. Pomidorki umyj, każdy przekrój na połowę. Kapustę poszatkuj, cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Łączenie składnikówPrzygotowane składniki umieść w salaterce, wymieszaj z majonezem. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz też dodać do niej trochę soku z cytryny. Potrawę możesz posypać posiekaną natką pietruszki.
Inna wersja sałatki z tuńczykiem
Sałatkę z tuńczykiem da się też przygotować w nieco innej wersji. Zamiast makaronu można bowiem użyć ugotowany ryż. Powinno się go ugotować na sypko, tak by dał się swobodnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Tu najlepiej sprawdzi się ryż długoziarnisty, ryż pełnoziarnisty, a także ryż parboiled.
Czytaj też:Z poobiednich resztek i delikatnej kiełbasy robię ekspresową sałatkę. Jest dobra na przekąskę
Czytaj też:
Prosta, pożywna sałatka idealna na kanapki. To śniadanie wygląda i smakuje obłędnie