Proste roladki na lekką przekąskę. Są pełne smaku, a nie dostarczają wielu kalorii

Proste roladki na lekką przekąskę. Są pełne smaku, a nie dostarczają wielu kalorii

Dodano: 
Roladki z twarogiem
Roladki z twarogiem Źródło: Shutterstock / photalina
Zastanawiacie się z czego przygotować lekką, zdrową przekąskę? Możecie skorzystać z mojej propozycji. Ja często robię roladki z twarogiem, które są soczyste, niskokaloryczne, a przy okazji pożywne.

Twaróg to zdrowy produkt, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Można z niego zrobić słodkości, np. sernik, paschę, ale też farsz do pierogów czy naleśników. Ja natomiast wykorzystuję go do przygotowania lekkiej, zdrowej przekąski. Można ją jeść bez większych ograniczeń, bo nie dostarcza mnóstwa kalorii, za to sporo wartościowych składników.

Wartość odżywcza twarogu

Twaróg otrzymywany jest z mleka, więc zawiera te same składniki, co mleko, tylko w większym stężeniu. Stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka, które działa wzmacniająco. Poza tym dzięki dużej zawartości wapnia, fosforu i witaminy D wzmacnia też nasze kości i zęby. Do wyboru mamy twaróg w wersji tłustej, półtłustej i chudej. I ze względu na wartość kaloryczną najlepiej jest sięgać po twaróg o niskiej zawartości tłuszczu.

Jak zrobić lekkie roladki z twarogiem?

Do przygotowania lekkich roladek wykorzystuję twaróg klinek i twaróg ziarnisty. Pierwszy jest gęsty i tworzy podstawę masy, drugi wprowadza do niej lekkość i soczystość. Do twarogu dodaję też posiekaną zieleninę, np. szczypiorek, szpinak, koperek, a także trochę czosnku lub cebuli. Po doprawieniu masa jest gotowa, by smarować nią np. liście sałaty, placki tortilli czy lawasz.

Przepis: Roladki z twarogiem

Lekkie roladki z sałaty, placków ciasta i twarogu

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
70 w każdej porcji

Składniki

  • 1 placek chleba lawasz lub tortilli
  • 3 liście sałaty np. lodowej, masłowej
  • 150 g twarogu z kostki lub klinka
  • 150 g serka ziarnistego
  • szczypiorek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 2 pomidory

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuTwaróg rozdrobnij widelcem, rozmieszaj z częścią śmietanki z serka ziarnistego, tak by powstała w miarę jednolita, gęsta masa. Połącz ją z ziarnami serka, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz posiekanym szczypiorkiem. Masę dopraw do smaku. Pomidory umyj, pokrój w cząstki, usuń wodnisty miąższ.
  2. Formowanie roladekCzęścią farszu posmaruj lawasz. Na jednym brzegu ułóż cząstki pomidorów, zwiń wokół nich rulon, pokrój na mniejsze roladki. Liście sałaty opłucz, nałóż na nie pozostały farsz, ułóż kawałki pomidorów, zwiń roladki.

Inne wersje przekąski z twarogiem

Lekką przekąskę z twarogiem można też przygotować w innej formie. Można nim napełnić np. cząstki papryki, liście cykorii czy łódeczki świeżego ogórka. Taka przekąska jest idealna na wiosnę – smaczna, lekka i sycąca.

Czytaj też:
Te roladki z szynki znikają z półmiska błyskawicznie! Smakują rewelacyjnie, a przepis jest banalnie prosty
Czytaj też:
Tartaletki z jajkiem zawsze robią u mnie furorę w czasie świąt. Są idealne na przekąskę