Obecnie, gdy ludzie planują spotkania, najczęściej dokładnie ustalają szczegóły: kto, kiedy wpadnie i co ze sobą przyniesie. Jednak zdarzają się sytuacje, gdy ktoś dzwoni i oznajmia, że będzie za 30 minut. W takich chwilach mam sprawdzony sposób, przygotowuję szybką przekąskę z krakersów i śledzia. Przecież trudno nie lubić śledzia, prawda?
Jak przygotować przekąski z krakersów i śledzia?
Danie to jest bardzo proste w przygotowaniu. Wykorzystaj krakersy ze sklepu, w końcu zależy nam na szybkim daniu, ale jeśli masz ochotę i czas, to spróbuj przepisu na domowe krakersy. Siekając śledzia, postaraj się uzyskać w miarę drobną kostkę, chociaż nie jest to koniecznością. Najładniej wyglądają wyłożone na tacę i przyozdobione listkami natki pietruszki, ale jeśli chcesz uzyskać ostrzejszy smak, możesz wykorzystać kawałki cebuli. Wskazówka: w przepisie polecam musztardę miodową, która nada całości delikatnej słodyczy. Ale możesz użyć tej, którą akurat masz pod ręką.
Przepis: Siekany śledź na krakersach
Pyszna przekąska na imprezę. Zrobisz ją w kilka minut.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 51 w każdej porcji
Składniki
- 200 g filetów ze śledzia
- 12 słonych krakersów
- 1 łyżeczka musztardy miodowej
- 1 łyżeczka pieprzu
- natka świeżej pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie śledziaOsuszonego śledzia posiekaj ostrym nożem. Dodaj musztardę i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- WykładanieNa każdego krakersa nałóż niewielką ilość śledzia, tak, aby łatwo było go wziąć do ręki i żeby nic z niego nie spadło.
Jakiego śledzia wybrać do krakersów?
Do krakersów najlepiej wybrać śledzia matiasa (lub à la matias), który wyróżnia się delikatnym smakiem oraz odpowiednią konsystencją, idealną do podania w formie przekąski. Jeśli preferujesz bardziej zdecydowany smak, możesz sięgnąć po śledzia marynowanego w occie. Ważne, aby filety dokładnie osuszyć przed położeniem na krakersach, co zapobiegnie ich namoknięciu. Śledź w oleju również świetnie sprawdzi się w tej roli – jego delikatna, ale bogata struktura dobrze kontrastuje z chrupkością krakersów, a naturalne aromaty oleju podkreślają smak ryby, czyniąc całość jeszcze bardziej wyrafinowaną. Pamiętaj jednak, by przed użyciem śledzia w oleju również go osuszyć, aby uniknąć nadmiaru wilgoci.
Czytaj też:
Kieszonki z ciasta francuskiego z szynką i serem przygotujesz w 10 minut. Patent na szybką, ciepłą kolacjęCzytaj też:
Prostą przekąskę w 30 minut zrobiłem na spróbowanie. Teraz to hit imprez i nie tylko