Zaskocz wszystkich tą 10-minutową przekąską. Wygląda jak z restauracji, a zrobisz ją z 3 składników

Zaskocz wszystkich tą 10-minutową przekąską. Wygląda jak z restauracji, a zrobisz ją z 3 składników

Dodano: 
Krakersy ze śledziem
Krakersy ze śledziem Źródło: Shutterstock / Happy_food_photo
Śledzia można podać na wiele sposobów, ale ten, który zachwycił mnie swoją prostotą i smakiem, odkryłem w restauracji. Zobacz, jak przygotować go w domu.

Obecnie, gdy ludzie planują spotkania, najczęściej dokładnie ustalają szczegóły: kto, kiedy wpadnie i co ze sobą przyniesie. Jednak zdarzają się sytuacje, gdy ktoś dzwoni i oznajmia, że będzie za 30 minut. W takich chwilach mam sprawdzony sposób, przygotowuję szybką przekąskę z krakersów i śledzia. Przecież trudno nie lubić śledzia, prawda?

Jak przygotować przekąski z krakersów i śledzia?

Danie to jest bardzo proste w przygotowaniu. Wykorzystaj krakersy ze sklepu, w końcu zależy nam na szybkim daniu, ale jeśli masz ochotę i czas, to spróbuj przepisu na domowe krakersy. Siekając śledzia, postaraj się uzyskać w miarę drobną kostkę, chociaż nie jest to koniecznością. Najładniej wyglądają wyłożone na tacę i przyozdobione listkami natki pietruszki, ale jeśli chcesz uzyskać ostrzejszy smak, możesz wykorzystać kawałki cebuli. Wskazówka: w przepisie polecam musztardę miodową, która nada całości delikatnej słodyczy. Ale możesz użyć tej, którą akurat masz pod ręką.

Przepis: Siekany śledź na krakersach

Pyszna przekąska na imprezę. Zrobisz ją w kilka minut.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
51 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g filetów ze śledzia
  • 12 słonych krakersów
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • natka świeżej pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie śledziaOsuszonego śledzia posiekaj ostrym nożem. Dodaj musztardę i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  2. WykładanieNa każdego krakersa nałóż niewielką ilość śledzia, tak, aby łatwo było go wziąć do ręki i żeby nic z niego nie spadło.

Jakiego śledzia wybrać do krakersów?

Do krakersów najlepiej wybrać śledzia matiasa (lub à la matias), który wyróżnia się delikatnym smakiem oraz odpowiednią konsystencją, idealną do podania w formie przekąski. Jeśli preferujesz bardziej zdecydowany smak, możesz sięgnąć po śledzia marynowanego w occie. Ważne, aby filety dokładnie osuszyć przed położeniem na krakersach, co zapobiegnie ich namoknięciu. Śledź w oleju również świetnie sprawdzi się w tej roli – jego delikatna, ale bogata struktura dobrze kontrastuje z chrupkością krakersów, a naturalne aromaty oleju podkreślają smak ryby, czyniąc całość jeszcze bardziej wyrafinowaną. Pamiętaj jednak, by przed użyciem śledzia w oleju również go osuszyć, aby uniknąć nadmiaru wilgoci.

Czytaj też:
Kieszonki z ciasta francuskiego z szynką i serem przygotujesz w 10 minut. Patent na szybką, ciepłą kolację
Czytaj też:
Prostą przekąskę w 30 minut zrobiłem na spróbowanie. Teraz to hit imprez i nie tylko