Chrupiącym chipsom trudno się oprzeć. Zwłaszcza jeśli już zacznie się je jeść. Wiele osób sięga po nie mimo, że ma świadomość, że nie są zdrowe. Jeśli jednak macie ochotę na przekąskę w stylu chipsów, ale zdrową, smaczną i za grosze, oto prosty przepis. Wystarczą ziemniaki i kilka prostych dodatków. Tak przygotowane ziemniaki bez wyrzutów sumienia możecie podać dzieciom, gdy będą miały ochotę na coś smacznego.
Dlaczego chipsy nie są zdrowe?
Fakt, że chipsy nie są zdrowe wynika z kilku powodów. Mówiąc w kilku słowach, ich wartości odżywczej nie służy skład, ani sposób ich produkcji.
- Po pierwsze są bardzo kaloryczne, co wynika z faktu, że są smażone na głębokim tłuszczu. Na dodatek tłuszcze używane do ich smażenia to często tłuszcze trans lub oleje roślinne, które podczas wielokrotnego podgrzewania w wysokiej temperaturze ulegają utlenieniu i stają się szkodliwe dla zdrowia.
- Po drugie, w czasie smażenia w chipsach powstaje akrylamid – szkodliwy związek chemiczny o właściwościach potencjalnie rakotwórczych. Jest on charakterystyczny także dla innych produktów skrobiowych, podgrzewanych do wysokiej temperatury. Zresztą podczas smażenia w chipsach mogą też powstawać inne związki o działaniu rakotwórczym.
- Po trzecie, chipsy zawierają dużą ilość soli, która w nadmiarze może prowadzić do nadciśnienia tętniczego, chorób serca oraz problemów z nerkami.
Jak zrobić chrupiące talarki ziemniaczane?
By przygotować chrupiące talarki ziemniaczane wystarczy sięgnąć po kilka ziemniaków. Należy je umyć, obrać, opłukać i pokroić w jak najcieńsze plasterki. Potem trzeba je doprawić, rozłożyć na blasze i wstawić do piekarnika.
Przepis: Chrupiące talarki ziemniaczane
Aromatyczne, chrupiące talarki ziemniaczane na przekąskę
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 220 w każdej porcji
Składniki
- 4-5 średniej wielkości ziemniaków
- rozmaryn świeży lub suszony
- 50 g startego, żółtego sera, np. parmezanu
- 2-3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki umyj, obierz, opłucz, osusz. Każdy pokrój w jak najcieńsze talarki. Umieść je w misce, dodaj listki rozmarynu, trochę pieprzu i olej. Składniki dokładnie wymieszaj, by każdy ziemniak był pokryty dodatkami.
- Pieczenie talarkówZiemniaczane talarki wysyp na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Możesz je piec w 2-3 turach, bo najlepiej piec je w pojedynczej warstwie. Posyp je startym serem i piecz ok. 15 minut w 180 stopniach Celsjusza, a potem jeszcze 5-10 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż do lekkiego zrumienienia. Przed podaniem oprósz je solą.
Z czym podać chrupiące talarki ziemniaczane?
Chrupiące talarki ziemniaczane doskonale będą smakować podane np. z sosem jogurtowo-czosnkowym czy z sosem jogurtowo-ziołowym. Można też sięgnąć po gotowy ketchup.
Czytaj też:
Masz ochotę na pyszne i zdrowe frytki? Sekret mojego przepisu tkwi w niezwykłym warzywieCzytaj też:
Z kawałków chleba i prostych składników zrobisz w mig genialną przekąskę. To hit każdej domówki