Eer halloumi cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. To jeden z rodzajów sera solankowego, który wytwarzany jest z mleka krowiego lub mieszanki mleka krowiego, koziego i owczego. Doskonale smakuje na zimno i na ciepło – grillowany lub smażony w głębokim tłuszczu. Wysoka temperatura wydobywa z cypryjskiego sera wyjątkowy smak i aromat.
Ser halloumi ma wysokie wartości odżywcze – stanowi m.in. źródło białka, witamin z grupy B, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) i wapnia, jednak nie powinien być spożywany w dużej ilości, bo jest bardzo kaloryczny (313 kcal w 100 g). Odkryłem, że można robić z tego sera pyszne paluszki, które są doskonałą alternatywa dla gotowych przekąsek. Robię je na domowe przyjęcia i jako wieczorną przegryzkę dla rodziny.
Jak zrobić paluszki z sera halloumi?
Smażone paluszki z sera halloumi zachwycają smakiem oraz konsystencją. Moja rodzina najbardziej lubi chrupiące paluszki serowe w panierce z mąki pszennej i jajka z dodatkiem gotowej przyprawy do grillowanego sera, które serwuję z ostrą salsą na bazie pomidorów i papryczki chili.
Samo przygotowanie imprezowej przekąski zajmuje kilka minut – wystarczy pokroić ser, obtoczyć w panierce i usmażyć na patelni, w tradycyjnej frytkownicy lub frytkownicy beztłuszczowej. Ważne, żeby kłaść paluszki z sera halloumi na gorący olej, bo wówczas szybko zrumienią się z wierzchu, wyjdą bardzo chrupiące i nie wchłoną tłuszczu.
Przepis: Paluszki z sera halloumi
Ten cypryjski ser w chrupiącej panierce idealnie sprawdza się również jako dodatek do sałatek.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 413 w każdej porcji
Składniki
- 450 g sera halloumi
Na panierkę:
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 duże jajka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka przyprawy do grillowanego sera
Na sos:
- 3 mięsiste pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała papryczka chili lub płatki chili
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
Dodatkowo:
- 2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówSer halloumi odsącz z zalewy, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w 1 cm słupki. Jajka wbij do miseczki, dodaj mleko i roztrzep widelcem. Następnie dodaj przyprawę do grillowanego sera (opcjonalnie ulubione zioła i przyprawy np. granulowany czosnek, oregano, tymianek, słodką, ostrą i wędzoną paprykę) i dobrze wymieszaj rózgą kuchenną, żeby składniki się połączyły. Mąkę pszenną wsyp na głęboki talerz lub do miski.
- Przygotowanie sosuPomidory sparz, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i rozgnieć miąższ widelcem. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Papryczkę chili umyj, usuń gniazdo nasienne (opcjonalnie) i drobno posiekaj. Połącz składniki sosu, dodaj oliwę z oliwek i dopraw do smaku solą. Porada: możesz również zblendować składniki sosu na jednolitą masę.
- Panierowanie i smażenieWlej oliwę lub olej na patelnię z grubym dnem, do rondla lub frytkownicy i mocno rozgrzej. Panieruj kawałki sera halloumi kolejno w mące pszennej i jajku z przyprawami. Od razu wkładaj na gorący tłuszcz i smaż 2-3 minuty z każdej strony, aż panierka stanie się złocista. Gotowe paluszki wyjmij łyżką cedzakową i odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Paluszki z sera halloumi podaję, gdy nieco ostygną. Układam chrupiącą przekąskę na desce do serwowania razem z przełożonym do miseczki sosem.
Inne wersje panierki i sosu do paluszków z sera halloumi
Ser halloumi możesz również obtoczyć w mące pszennej, jajku i bułce tartej, mocno rozdrobnionych płatkach kukurydzianych, bułce tartej pomieszanej z płatkami kukurydzianymi, a także gęstym cieście naleśnikowym. W wersji ekspresowej podaję paluszki z sera halloumi z łagodnym lub pikantnym ketchupem. Doskonale smakują również z sosem tzatziki, sosem czosnkowym i sosem jogurtowo-ziołowym.
Czytaj też:
Ekspresowe roladki z szynki zachwycają ziołowym smakiem. Idealna przekąska gotowa w 20 minutCzytaj też:
Paszteciki z ciasta francuskiego to przekąska na medal. Sekretem jest mięso i jeden pyszny dodatek