W Wigilię na naszych stołach królują ryby, które często też pojawiają się na świątecznych spotkaniach. I bardzo dobrze, bo są smaczne i zdrowe. Szczególnie jeśli przygotuje się je w lekkiej wersji. Takiej chociażby jak ta terrina na bazie twarogu z wiaderka. Robi się ją prosto i niewiele kosztuje, a efekt jest piękny i smaczny.
Co to jest terrina?
Terrina to potrawa wywodząca się z kuchni francuskiej. Jest to rodzaj pasztetu lub galarety, przygotowanej w formie bloku. Zazwyczaj robi się ją z mięsa, jednak można też sięgnąć po ryby, twaróg, warzywa, owoce. Terrinę piecze się w kąpieli wodnej lub zastudza w formie galarety. Składniki w terrinie często układa się warstwowo, dzięki czemu potrawa po pokrojeniu w plastry wygląda bardzo efektownie.
Jak zrobić terrinę z twarogu i wędzonego łososia?
Choć terrina wygląda bardzo elegancko, wcale nie jest trudno ją przygotować. Tak naprawdę wystarczy wymieszać twaróg z kilkoma dodatkami i przełożyć masę do formy wyłożonej plastrami wędzonego łososia. Po zastudzeniu potrawa jest gotowa do podania na stół.
Przepis: Terrina z wędzonym łososiem
Terrina z twarogu, wędzonego łososia, ogórka i koperku
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 185 w każdej porcji
Składniki
- 500 g twarogu z wiaderka
- 300 g wędzonego łososia
- 1/2 ogórka sałatkowego
- 4 łyżki posiekanego koperku
- 150 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka żelatyny
- 3 łyżki zimnej wody
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie żelatynyŻelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 5 minut do napęcznienia. Następnie podgrzej ją delikatnie, aż się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
- Rozdrabnianie dodatkówPołowę wędzonego łososia pokrój w kostkę. Ogórek umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na cztery części, pokrój je w plasterki.
- Przygotowanie masyDo twarogu dodaj pokrojonego łososia, ogórek i koperek. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Połącz z żelatyną. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj masy twarogowej, delikatnie wymieszaj.
- Napełnianie formyNiedużą keksówkę wyłóż folią spożywczą, tak aby folia wystawała poza brzegi. Na dnie i bokach formy ułóż plastry wędzonego łososia. Przełóż do niej masę twarogową, wyrównaj wierzch. Formę przykryj folią spożywczą i wstaw całość na kilka godzin do lodówki.
- Serwowanie terrinyPo zestaleniu terrinę wyjmij z formy, przykrywając ją półmiskiem i całość obracając. Usuń z niej folię. Potrawę podawaj krojoną w plastry. Udekoruj wg uznania.
Rybna terrina – kilka wskazówek
Oto kilka podpowiedzi, dzięki którym terrina wyjdzie, jak trzeba.
- Do przygotowania rybnej terriny najlepiej wykorzystać wędzone ryby. Zamiast łososia, można też sięgnąć po plastry pstrąga czy innej, dość zwartej ryby.
- Dobrym pomysłem jest też przygotowanie terriny poprzez wymieszanie np. twarogu i mięsa z wędzonej makreli czy pstrąga. Po połączeniu z kilkoma dodatkami i zestaleniu, całość będzie doskonale wyglądać i smakować.
- By bez problemu wyjąć terrinę z formy, przed ułożeniem w niej składników, formę należy wyłożyć folią spożywczą.
- Wierzch podanej na stół terriny warto udekorować składnikami użytymi do jej przygotowania, np. koperkiem, kawałkami świeżego ogórka.
Czytaj też:
Z 2 puszek tuńczyka i kilku dodatków robię smaczną, świąteczną przystawkę. Jest dekoracją stołuCzytaj też:
Ta prosta przystawka doskonale dekoruje świąteczny stół. Robię ją z 4 składników