Z twarogu i uwielbianej ryby zrobisz potrawę na Wigilię lub święta. Jest elegancka, lekka i pyszna

Z twarogu i uwielbianej ryby zrobisz potrawę na Wigilię lub święta. Jest elegancka, lekka i pyszna

Dodano: 
Terrina z wędzonym łososiem
Terrina z wędzonym łososiem Źródło: Shutterstock / Elena Shashkina
Nasze tradycyjne potrawy wigilijne i świąteczne są smaczne, ale dość ciężkie. Dlatego lubię postawić na stole coś lekkiego dla odmiany. W bożonarodzeniowe klimaty doskonale wpisuje się rybna terrina, która sprawdzi się na przystawkę i przekąskę.

W Wigilię na naszych stołach królują ryby, które często też pojawiają się na świątecznych spotkaniach. I bardzo dobrze, bo są smaczne i zdrowe. Szczególnie jeśli przygotuje się je w lekkiej wersji. Takiej chociażby jak ta terrina na bazie twarogu z wiaderka. Robi się ją prosto i niewiele kosztuje, a efekt jest piękny i smaczny.

Co to jest terrina?

Terrina to potrawa wywodząca się z kuchni francuskiej. Jest to rodzaj pasztetu lub galarety, przygotowanej w formie bloku. Zazwyczaj robi się ją z mięsa, jednak można też sięgnąć po ryby, twaróg, warzywa, owoce. Terrinę piecze się w kąpieli wodnej lub zastudza w formie galarety. Składniki w terrinie często układa się warstwowo, dzięki czemu potrawa po pokrojeniu w plastry wygląda bardzo efektownie.

Jak zrobić terrinę z twarogu i wędzonego łososia?

Choć terrina wygląda bardzo elegancko, wcale nie jest trudno ją przygotować. Tak naprawdę wystarczy wymieszać twaróg z kilkoma dodatkami i przełożyć masę do formy wyłożonej plastrami wędzonego łososia. Po zastudzeniu potrawa jest gotowa do podania na stół.

Przepis: Terrina z wędzonym łososiem

Terrina z twarogu, wędzonego łososia, ogórka i koperku

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
185 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 300 g wędzonego łososia
  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka żelatyny
  • 3 łyżki zimnej wody
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie żelatynyŻelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 5 minut do napęcznienia. Następnie podgrzej ją delikatnie, aż się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Rozdrabnianie dodatkówPołowę wędzonego łososia pokrój w kostkę. Ogórek umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na cztery części, pokrój je w plasterki.
  3. Przygotowanie masyDo twarogu dodaj pokrojonego łososia, ogórek i koperek. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Połącz z żelatyną. Śmietankę ubij na sztywno, dodaj masy twarogowej, delikatnie wymieszaj.
  4. Napełnianie formyNiedużą keksówkę wyłóż folią spożywczą, tak aby folia wystawała poza brzegi. Na dnie i bokach formy ułóż plastry wędzonego łososia. Przełóż do niej masę twarogową, wyrównaj wierzch. Formę przykryj folią spożywczą i wstaw całość na kilka godzin do lodówki.
  5. Serwowanie terrinyPo zestaleniu terrinę wyjmij z formy, przykrywając ją półmiskiem i całość obracając. Usuń z niej folię. Potrawę podawaj krojoną w plastry. Udekoruj wg uznania.

Rybna terrina – kilka wskazówek

Oto kilka podpowiedzi, dzięki którym terrina wyjdzie, jak trzeba.

  • Do przygotowania rybnej terriny najlepiej wykorzystać wędzone ryby. Zamiast łososia, można też sięgnąć po plastry pstrąga czy innej, dość zwartej ryby.
  • Dobrym pomysłem jest też przygotowanie terriny poprzez wymieszanie np. twarogu i mięsa z wędzonej makreli czy pstrąga. Po połączeniu z kilkoma dodatkami i zestaleniu, całość będzie doskonale wyglądać i smakować.
  • By bez problemu wyjąć terrinę z formy, przed ułożeniem w niej składników, formę należy wyłożyć folią spożywczą.
  • Wierzch podanej na stół terriny warto udekorować składnikami użytymi do jej przygotowania, np. koperkiem, kawałkami świeżego ogórka.

Czytaj też:
Z 2 puszek tuńczyka i kilku dodatków robię smaczną, świąteczną przystawkę. Jest dekoracją stołu
Czytaj też:
Ta prosta przystawka doskonale dekoruje świąteczny stół. Robię ją z 4 składników