Z szynki i paru prostych składników robię pożywne roladki. Są dobre na przekąskę i kolację

Z szynki i paru prostych składników robię pożywne roladki. Są dobre na przekąskę i kolację

Dodano: 
Roladki z szynki
Roladki z szynki Źródło: Shutterstock / Northerner
Roladki z szynki to prosty sposób na pyszną przekąskę. Mogą też zastąpić kanapki jedzone na kolację. Ich przygotowanie nie zajmie wam dużo czasu, a cała rodzina zje je z apetytem.

Roladki z szynki to prosty sposób na urozmaicenie codziennych posiłków. Zamiast szykować kanapki, można przygotować roladki. Doskonale sprawdzą się w roli przekąski, a nawet kolacji. Można je również zaserwować na spotkaniu w gronie znajomych. Do ich przygotowania nie są potrzebne wymyślne składniki, a smakują, że palce lizać.

Jakim farszem można nadziać roladki z szynki?

Roladki z szynki można nadziać różnymi farszami. Najprostszym sposobem jest nadzianie ich twarożkiem kanapkowym o wybranym smaku, np. czosnkowym, ziołowym. Podobne nadzienie można przygotować samemu np. z twarogu sernikowego i świeżego czosnku czy ziół. Dobrze też w roli farszu sprawdzi się pasta jajeczna, sałatka jarzynowa czy podduszone pieczarki.

Jak zrobić roladki z szynki z serowym farszem?

Do przygotowania roladek z serowym farszem wykorzystuję zawsze szynkę konserwową. To dlatego, że jej plasterki mają regularny, prostokątny kształt i są dosyć duże. Nadzienie zaś przygotowuję zwykle z mieszanki serów. Dzięki temu jest pełne smaku.

Przepis: Roladki z szynki z serowym farszem

Roladki z szynki nadziewane twarogiem i serem żółtym

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
275 w każdej porcji

Składniki

  • 4 plastry szynki konserwowej
  • 250 g sera ricotta lub twarogu sernikowego z wiaderka
  • 100 g sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie dodatkówSer żółty zetrzyj na tarce o średnich lub małych oczkach. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Przygotowanie farszuSerek ricotta wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem, startym serem i natką pietruszki. Jeśli masa jest za gęsta, możesz ją rozmieszać z łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Formowanie roladekKażdy plaster szynki posmaruj równomiernie przygotowanym farszem. Zwiń dość ścisłą roladkę wzdłuż dłuższego boku szynki. Roladki wstaw na pół godziny do lodówki, by farsz nieco stężał.

Wskazówka: Serek twarogowy można też wymieszać z 2-3 ugotowanym na twardo i posiekanymi jajkami. Farsz będzie pożywniejszy i ciekawszy w smaku.

Sposoby podania roladek z szynki

Roladki z szynki można podać w całości i spożywać, krojąc je przy użyciu noża i widelca. Jednak można je też pokroić w plastry o szerokości ok. 1,5 cm i nadziewać na wykałaczki, spinając nimi jednocześnie plaster szynki. Można je też nadziać na wykałaczki razem np. z pomidorkiem koktajlowym czy oliwką.

Czytaj też:
Zamiast kanapek serwuję na kolację pyszne roladki. Sprawdzą się też na przekąskę
Czytaj też:
Roluję 3 składniki i szybko robię pyszne roladki. Są idealne na codzienną lub uroczystą przekąskę