Roladki z szynki to prosty sposób na urozmaicenie codziennych posiłków. Zamiast szykować kanapki, można przygotować roladki. Doskonale sprawdzą się w roli przekąski, a nawet kolacji. Można je również zaserwować na spotkaniu w gronie znajomych. Do ich przygotowania nie są potrzebne wymyślne składniki, a smakują, że palce lizać.
Jakim farszem można nadziać roladki z szynki?
Roladki z szynki można nadziać różnymi farszami. Najprostszym sposobem jest nadzianie ich twarożkiem kanapkowym o wybranym smaku, np. czosnkowym, ziołowym. Podobne nadzienie można przygotować samemu np. z twarogu sernikowego i świeżego czosnku czy ziół. Dobrze też w roli farszu sprawdzi się pasta jajeczna, sałatka jarzynowa czy podduszone pieczarki.
Jak zrobić roladki z szynki z serowym farszem?
Do przygotowania roladek z serowym farszem wykorzystuję zawsze szynkę konserwową. To dlatego, że jej plasterki mają regularny, prostokątny kształt i są dosyć duże. Nadzienie zaś przygotowuję zwykle z mieszanki serów. Dzięki temu jest pełne smaku.
Przepis: Roladki z szynki z serowym farszem
Roladki z szynki nadziewane twarogiem i serem żółtym
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 275 w każdej porcji
Składniki
- 4 plastry szynki konserwowej
- 250 g sera ricotta lub twarogu sernikowego z wiaderka
- 100 g sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie dodatkówSer żółty zetrzyj na tarce o średnich lub małych oczkach. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
- Przygotowanie farszuSerek ricotta wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem, startym serem i natką pietruszki. Jeśli masa jest za gęsta, możesz ją rozmieszać z łyżką śmietany lub jogurtu naturalnego. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Formowanie roladekKażdy plaster szynki posmaruj równomiernie przygotowanym farszem. Zwiń dość ścisłą roladkę wzdłuż dłuższego boku szynki. Roladki wstaw na pół godziny do lodówki, by farsz nieco stężał.
Wskazówka: Serek twarogowy można też wymieszać z 2-3 ugotowanym na twardo i posiekanymi jajkami. Farsz będzie pożywniejszy i ciekawszy w smaku.
Sposoby podania roladek z szynki
Roladki z szynki można podać w całości i spożywać, krojąc je przy użyciu noża i widelca. Jednak można je też pokroić w plastry o szerokości ok. 1,5 cm i nadziewać na wykałaczki, spinając nimi jednocześnie plaster szynki. Można je też nadziać na wykałaczki razem np. z pomidorkiem koktajlowym czy oliwką.
Czytaj też:
Zamiast kanapek serwuję na kolację pyszne roladki. Sprawdzą się też na przekąskęCzytaj też:
Roluję 3 składniki i szybko robię pyszne roladki. Są idealne na codzienną lub uroczystą przekąskę