To jedna z najsmaczniejszych sałatek, jaką znam. Robię ją w 15 minut i wszyscy się zajadają

To jedna z najsmaczniejszych sałatek, jaką znam. Robię ją w 15 minut i wszyscy się zajadają

Dodano: 
Zielona sałatka z tuńczykiem
Zielona sałatka z tuńczykiem Źródło: Shutterstock / DronG
Sałatka w ciepły dzień może zastąpić obiad czy kolację. Zwłaszcza gdy jest tak pożywna, jak moja zielona sałatka. Dorzucam do niej tylko jeden składnik, który zwykle mam w zapasach i w kwadrans robię sycącą potrawę.

Sałatki mogą być lekkie lub pożywne. Wszystko zależy od ich składu. Ja lubię sałatki bazujące na warzywach, bo są lekkie, apetyczne i pyszne. Zwykle jednak dorzucam do nich jakiś pożywny składnik, który dodaje im smaku i podnosi wartość odżywczą. Może to być podsmażona pierś kurczaka, wędzony łosoś, tuńczyk z puszki czy gotowane jajko. Dziś zapraszam was na zieloną sałatkę ze zdrowym dodatkiem w postaci ryby.

Wartość odżywcza tuńczyka z puszki

Tuńczyk to średniotłusta ryba morska, która zaliczana jest do jednych z najwartościowszych. A to dlatego, że zawiera sporo cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które dobrze wpływają na pracę serca i mózgu. Poza tym tuńczyk stanowi też doskonałe źródło pełnowartościowego białka. Dostarcza także witaminę D, która dobrze wpływa na kości, a także selen – silny przeciwutleniacz oraz magnez i fosfor, które są potrzebne kościom i układowi nerwowemu.

U nas najpopularniejszą wersją tej ryby jest tuńczyk z puszki. Ma on podobny skład do świeżej ryby, choć zawiera więcej sodu i nieco mniej witamin. W związku z tym warto ograniczyć dodatek soli do potraw z dodatkiem tuńczyka z puszki.

Jak zrobić zieloną sałatkę z tuńczykiem?

Moja zielona sałatka z tuńczykiem bazuje na sałacie lodowej. Bardzo ją lubię, bo jest soczysta i chrupiąca i potrafi dodać smaku każdej sałatce. Dorzucam też do niej jeszcze kilka zielonych dodatków, które doskonale komponują się z tuńczykiem z puszki i podnoszą wartość odżywczą całej potrawy.

Przepis: Zielona sałatka z tuńczykiem

Sałatka z zielonych warzyw z dodatkiem tuńczyka z puszki

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
130 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 2 cebulki dymki
  • 1 awokado
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówSałatę porwij lub pokrój na nieduże kawałki. Seler naciowy opłucz, pokrój na małe kawałki. Cebulki dymki oczyść, posiekaj razem ze szczypiorem. Awokado umyj, przekrój na pół, wyjmij miąższ i pokrój go w kostkę.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione składniki umieść w salaterce. Dodaj do niej też kawałki tuńczyka z puszki lekko osączone z oleju. Składniki wymieszaj. Sałatkę skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem, polej olejem, wymieszaj.

Co jeszcze warto dodać do zielonej sałatki z tuńczykiem?

Zieloną sałatkę z tuńczykiem można też wzbogacić innymi składnikami. Zamiast cebulki dymki można do niej dodać zwykłą cebulę, a seler naciowy zastąpić ogórkiem świeżym, małosolnym lub kiszonym. Do sałatki warto też dorzucić kukurydzę z puszki. Zamiast tuńczyka można dodać wędzonego łososia lub zastąpić rybę ugotowanym na twardo jajkiem. Dobrym pomysłem jest też połączenie oleju z odrobiną majonezu, co zwiększy zawiesistość sosu. Jeśli lubicie składniki skrobiowe w sałatce, możecie dodać do niej trochę ugotowanego makaronu lub ryżu.

Czytaj też:
Ta sałatka z pomidorów zyskuje na smaku dzięki jednemu składnikowi. Mało kto by na to wpadł
Czytaj też:
Jeden tani składnik zamienia tę sałatkę w sycącą przekąskę. Jem ją, gdy chcę ciut schudnąć