Sałatki mogą być lekkie lub pożywne. Wszystko zależy od ich składu. Ja lubię sałatki bazujące na warzywach, bo są lekkie, apetyczne i pyszne. Zwykle jednak dorzucam do nich jakiś pożywny składnik, który dodaje im smaku i podnosi wartość odżywczą. Może to być podsmażona pierś kurczaka, wędzony łosoś, tuńczyk z puszki czy gotowane jajko. Dziś zapraszam was na zieloną sałatkę ze zdrowym dodatkiem w postaci ryby.
Wartość odżywcza tuńczyka z puszki
Tuńczyk to średniotłusta ryba morska, która zaliczana jest do jednych z najwartościowszych. A to dlatego, że zawiera sporo cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które dobrze wpływają na pracę serca i mózgu. Poza tym tuńczyk stanowi też doskonałe źródło pełnowartościowego białka. Dostarcza także witaminę D, która dobrze wpływa na kości, a także selen – silny przeciwutleniacz oraz magnez i fosfor, które są potrzebne kościom i układowi nerwowemu.
U nas najpopularniejszą wersją tej ryby jest tuńczyk z puszki. Ma on podobny skład do świeżej ryby, choć zawiera więcej sodu i nieco mniej witamin. W związku z tym warto ograniczyć dodatek soli do potraw z dodatkiem tuńczyka z puszki.
Jak zrobić zieloną sałatkę z tuńczykiem?
Moja zielona sałatka z tuńczykiem bazuje na sałacie lodowej. Bardzo ją lubię, bo jest soczysta i chrupiąca i potrafi dodać smaku każdej sałatce. Dorzucam też do niej jeszcze kilka zielonych dodatków, które doskonale komponują się z tuńczykiem z puszki i podnoszą wartość odżywczą całej potrawy.
Przepis: Zielona sałatka z tuńczykiem
Sałatka z zielonych warzyw z dodatkiem tuńczyka z puszki
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 130 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 2 cebulki dymki
- 1 awokado
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówSałatę porwij lub pokrój na nieduże kawałki. Seler naciowy opłucz, pokrój na małe kawałki. Cebulki dymki oczyść, posiekaj razem ze szczypiorem. Awokado umyj, przekrój na pół, wyjmij miąższ i pokrój go w kostkę.
- Łączenie składnikówRozdrobnione składniki umieść w salaterce. Dodaj do niej też kawałki tuńczyka z puszki lekko osączone z oleju. Składniki wymieszaj. Sałatkę skrop sokiem z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem, polej olejem, wymieszaj.
Co jeszcze warto dodać do zielonej sałatki z tuńczykiem?
Zieloną sałatkę z tuńczykiem można też wzbogacić innymi składnikami. Zamiast cebulki dymki można do niej dodać zwykłą cebulę, a seler naciowy zastąpić ogórkiem świeżym, małosolnym lub kiszonym. Do sałatki warto też dorzucić kukurydzę z puszki. Zamiast tuńczyka można dodać wędzonego łososia lub zastąpić rybę ugotowanym na twardo jajkiem. Dobrym pomysłem jest też połączenie oleju z odrobiną majonezu, co zwiększy zawiesistość sosu. Jeśli lubicie składniki skrobiowe w sałatce, możecie dodać do niej trochę ugotowanego makaronu lub ryżu.
Czytaj też:
Ta sałatka z pomidorów zyskuje na smaku dzięki jednemu składnikowi. Mało kto by na to wpadłCzytaj też:
Jeden tani składnik zamienia tę sałatkę w sycącą przekąskę. Jem ją, gdy chcę ciut schudnąć