Zdrowe odżywianie nie musi wiązać się z wyrzeczeniami. Żeby uniknąć kulinarnej nudy, często podaję lekkie, sycące i pełne składników odżywczych potrawy, których wygląd zachęca do jedzenia nawet małego niejadka. Taką potrawą jest ser burrata z warzywami.
Co to jest burrata?
Burrata to cieszący się rosnącą popularnością w Polsce włoski ser w kształcie sakiewki, którego wnętrze kryje niespodziankę. Wewnątrz burraty znajdują się gęsta śmietanka i strzępki sera mozzarella. W porównaniu do tradycyjnej mozzarelli w zalewie burrata ma bardziej wyrazisty smak i delikatniejszą konsystencję. Oryginalna burrata powstaje z mleka bawolego. Niestety, coraz częściej mleko bawole zastępowane jest mlekiem krowim. W wielu polskich sklepach dostępne są sery typu burrata i burrata z mleka krowiego, ale można też spotkać oryginalną burratę z mleka bawolego – warto przed zakupem sprawdzić skład produktu. Burrata z mleka bawolego jest o około 50% droższa niż ta z mleka krowiego.
Burrata najlepiej smakuje, gdy ogrzeje się do temperatury pokojowej. Jeżeli podasz ten ser zaraz po wyjęciu z lodówki, to nie będzie miał odpowiedniej konsystencji. Ten ser zachowuje walory smakowe przez krótki czas – nie powinien być przechowywany w lodówce dłużej niż 14 dni. Po otwarciu opakowania należy zużyć produkt jak najszybciej – po około 24 godzinach traci wyjątkowy, słodkawy smak i nie nadaje się do spożycia, bo zachodzi duże ryzyko, że utracił świeżość.
We Włoszech najlepsza burrata sprzedawana jest zawinięta w liście złotogłowu. Próbowałem tak zapakowanego sera i muszę z przykrością stwierdzić, że dostępne w plastikowych opakowaniach burraty mają nieco inny smak.
Oprócz nietypowej konsystencji i wyjątkowego smaku burratę cechują również wysokie wartości odżywcze. Zawiera m.in. pełnowartościowe białko, wapń, witaminy z grupy B, fosfor, potas i cynk. Ten włoski ser idealnie nadaje się do przygotowywania różnych przekąsek np. sałatek i kanapek oraz stanowi dodatek do serwowanych na ciepło i na zimno dań m.in. zup.
Jak zrobić pyszny posiłek z burratą i warzywami?
Burrata w towarzystwie warzyw to posiłek, który przygotujesz w zaledwie kilka minut i bez wielkiego wysiłku. Burratę podaję z wyrazistą w smaku rukolą, awokado, pomidorkami koktajlowymi, cebulą czosnkową oraz świeżymi i suszonymi ziołami. Zamiast rukoli możesz użyć np. ulubionej mieszanki sałat, roszponki oraz szpinaku. Potrawa nie wymaga dodatku ciężkich sosów – wystarczy skropić ją niewielką ilością oliwy z oliwek (najlepiej z pierwszego tłoczenia) lub oliwy aromatyzowanej np. czosnkiem, rozmarynem bądź papryczką chili. Nie robię tradycyjnego sosu na bazie oliwy z dodatkiem ziół, ale możesz wymieszać oliwę z oregano, pietruszką, koperkiem oraz solą i pieprzem i polać nią gotową potrawę.
Przepis: Buratta ze świeżymi warzywami
Potrawa zapewnia długie uczucie sytości i cieszy oko intensywnymi kolorami. Co więcej, obłędnie smakuje i możesz dostosować poniższy przepis do własnych preferencji.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 490 w każdej porcji
Składniki
- 4 sery Burrata
- 100 g rukoli
- 2 dojrzałe awokado
- 1 mała cebula czosnkowa
- 12 pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ziaren czarnuszki
- sól i pieprz
Do dekoracji:
- natka pietruszki
- koperek
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówBurratę wyjmij z opakowania i wyłóż na talerze. Rukolę umyj i osusz na papierowym ręczniku lub w wirówce do sałaty. Awokado przekrój na pół, delikatnie przekręć jego połówki w przeciwnych kierunkach i rozdziel. Wyjmij pestkę i pokrój miąższ na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na połówki lub ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Natkę pietruszki i koperek umyj i osusz. Pietruszkę pozbaw długich ogonków, a koperek drobno posiekaj.
- Łączenie składnikówNa talerze z Burratą wyłóż po 1 garści rukoli. Na rukoli ułóż kawałki awokado oraz połówki lub ćwiartki pomidorków koktajlowych i dodaj po kilka piórek cebuli czosnkowej. Posyp każdą porcję potrawy roztartym w dłoniach oregano, solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz czarnuszką. Do dekoracji wykorzystaj gałązki natki pietruszki oraz posiekany koperek. Na koniec skrop wyłożone na talerze składniki 1 łyżką oliwy.
Opcjonalne dodatki to np. papryka, zielony ogórek oraz podprażone na suchej patelni orzechy włoskie.
Jak podawać burratę z warzywami?
Burratę z warzywami podawaj od razu po doprawieniu składników – sól sprawia, że pomidory puszczają sok, a rukola więdnie. Do potrawy możesz podać świeże pieczywo. Jeżeli natomiast chcesz przygotować burratę z warzywami na wynos, to pamiętaj o włożeniu potrawy do lodówki zaraz po przyjściu do pracy. Nie dodawaj od razu soli – doprawisz danie przed spożyciem.
Czytaj też:
Biorę kulkę aksamitnego sera i w 5 minut robię pyszne danie. Dobre na śniadanie i na kolacjęCzytaj też:
Na przekąskę do pracy robię rano ekspresową sałatkę z kuskusem. Jest lekka i pożywna