Ta fasolka szparagowa to niebo w gębie. Ty też pokochasz to proste danie

Ta fasolka szparagowa to niebo w gębie. Ty też pokochasz to proste danie

Dodano: 
Fasolka szparagowa z patelni
Fasolka szparagowa z patelni Źródło: Shutterstock / HannaTor
Fasolka szparagowa to warzywo, na które czeka wielu z nas. Doskonale smakuje polana zrumienioną na maśle bułką, jednak można ją też przyrządzać na inne sposoby. Oto jeden z nich – sprawdzony i bardzo smaczny.

W sklepach już pojawiła się fasolka szparagowa, która na razie nie jest zbyt tania. Warto jednak zbierać dobre przepisy i przetestować je przy najbliższej okazji. Ten na fasolkę szparagową z patelni jest prosty, a gwarantuje moc smaku. Tak przyrządzona fasolka będzie idealna na przekąskę lub jako dodatek do obiadu.

Dlaczego warto jeść fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa to sezonowe warzywo, za którym tęsknimy przez cały rok. Jednak poza doskonałym smakiem, jej jedzenie niesie też wiele korzyści dla zdrowia. Przede wszystkim jest niskokaloryczna i bogata w błonnik. Składnik ten nie tylko wspomaga trawienie, ale też na długo zapewnia nam uczucie sytości. Fasolka jest też bogata w antyoksydanty, które chronią nasze komórki przed niekorzystnymi zmianami. Stanowi także dobre źródło cennego białka oraz witamin C i K.

Jak przygotować fasolkę szparagową z patelni?

Przed podsmażeniem, fasolkę szparagową dobrze jest obgotować. Woda bowiem bardzo szybko ją zmiękcza, skracając czas przyrządzania przekąski.

Przepis: Fasolka szparagowa z patelni

Zielona fasolka szparagowa z czosnkiem i octem balsamicznym

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g fasolki szparagowej zielonej lub żółtej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Obgotowywanie fasolkiFasolkę oczyść, opłucz, osącz. Wrzuć na osolony i lekko posłodzony wrzątek i gotuj ją ok. 4 minuty, by pozostała twardawa. Odcedź ją, przelej zimną wodą, osącz.
  2. Podsmażanie fasolkiZąbki czosnku przepuść przez praskę. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek i chwilę go przesmaż, by puścił aromat. Dodaj obgotowaną fasolkę i wymieszaj ją z sosem. Smaż kilka minut na niedużym ogniu, często mieszając. Fasolkę dopraw do smaku octem balsamicznym, solą i pieprzem.

Wskazówka: Pod koniec smażenia na patelnię można dołożyć łyżkę masła i całość wymieszać. Przed podaniem fasolkę można posypać posiekaną natką pietruszki.

Pomysły na inne dania z fasolką szparagową

Fasolkę szparagową można przyrządzić na wiele sposobów. Zwykle gotuje się ją i podaje na przekąskę. Dobrym dodatkiem są wtedy: tarta bułka podsmażona na maśle, wędzony boczek podsmażony z cebulą czy sos z pomidorów i czosnku. Jednak warzywo to doskonale sprawdzi się też w sałatkach, zupach, zapiekankach, daniach z patelni i duszonych. Przygotowując potrawy z fasolką szparagową warto pamiętać o tym, że warzywo to najlepiej smakuje i jest najzdrowsze, gdy pozostaje lekko twardawe. Lepiej więc zbytnio nie przeciągać czasu jej gotowania czy smażenia.

Czytaj też:
To sałatka potrójnie fasolowa. Robi się ją szybko, a wystarcza na cały posiłek
Czytaj też:
Ekspresowa fasolka po bretońsku. Pokochają ją nie tylko zabiegani