Nakładam farsz na plastry szynki i zwijam. Te roladki to najlepsza przekąska na ciepło, jaką znam

Nakładam farsz na plastry szynki i zwijam. Te roladki to najlepsza przekąska na ciepło, jaką znam

Dodano: 
Roladki z szynki, boczku i szpinaku
Roladki z szynki, boczku i szpinaku Źródło: Shutterstock / gowithstock
Połączenie mięsa i warzyw jest smaczne i pożywne. Sprawdzi się na obiad lub przekąskę. Dziś sięgniemy po dwie wędliny, pysznie je nadziejemy i upieczemy. Gwarantujemy, że będziecie się zajadać tą przekąską.

Kochamy roladki i połączenie mięsa z warzywami. Taki zestaw doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe, ale można je też zaserwować na ciepłą przekąskę. Zwłaszcza jeśli nie sięgniemy po surowe mięso, a po wędlinę. A nawet po dwa rodzaje wędliny. Będzie pysznie i pożywnie, a potrawę tę zrobicie łatwo i szybko.

Wartość odżywcza szpinaku

Szpinak to zielone warzywo, które słynie ze swoich wartości odżywczych. Jest bogaty w beta-karoten, witaminy C i K, a także z grupy B. W składzie szpinaku znajduje się też dużo soli mineralnych. Wśród nich: żelazo, wapń, potas i magnez. Szpinak dostarcza nam też błonnika i przeciwutleniaczy. W jego składzie znajduje się jednak jeden składnik, na który warto uważać. To kwas szczawiowy, sprzyjający powstawaniu kamieni nerkowych i zmniejszający biodostępność niektórych minerałów. Z tego powodu szpinak warto łączyć z produktami bogatymi w wapń. Należą do nich: jajka, mleko, śmietana, sery. I właśnie z tego powodu nasz farsz szpinakowy wzbogaciliśmy białym serem.

Jak zrobić roladki z szynki ze szpinakiem?

Do roladek z szynki farsz najlepiej przygotować z całych liści szpinaku. Dzięki temu lepiej będzie się trzymał i nie będzie wypływał w czasie pieczenia.

Przepis: Roladki z szynki ze szpinakiem

Pieczone roladki z szynki i boczku nadziewane szpinakiem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
215 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże plastry szynki gotowanej
  • 4 długie, cienkie plasterki wędzonego boczku (lub 8 krótszych)
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g białego sera
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuLiście szpinaku przebierz, opłucz, wrzuć na chwilę na wrzątek, odcedź. Szpinak przesmaż na maśle. Dodaj posiekany czosnek, trochę soli i pieprzu, odparuj nadmiar wody. Wymieszaj go z pokruszonym, białym serem. Farsz przestudź.
  2. Formowanie i pieczenie roladekFarsz podziel na 4 części. Każdą z nich wyłóż na plasterek szynki i zwiń roladkę. Każdą roladkę owiń plasterkiem boczku. Roladki ułóż w naczyniu do zapiekania natłuszczonym olejem. Piecz ok. 15 minut w 200 stopniach Celsjusza.

Inny sposób przygotowania roladek z szynki ze szpinakiem

Nasze roladki z szynki, boczku i szpinaku upiekliśmy w piekarniku. Jednak można je też upiec na grillu lub usmażyć na patelni. Tu warto jednak dokładniej owinąć farsz wędliną, by nadzienie nie wypłynęło w czasie obracania. Można też pomóc sobie wykałaczkami lub kuchenną nicią.

Czytaj też:
Te lekkie roladki z cukinii robię w 15 minut. Wyglądają tak, że zasługują na salony
Czytaj też:
Roladki z omleta robię dosłownie chwilę. Trudno o lepszą przekąskę