To danie obiadowe jest na tyle proste, że możecie je przygotować nawet w tygodniu. Wygląda zaś i smakuje tak dobrze, że z powodzeniem można je zaserwować na uroczystym stole. Czas, kiedy je przygotujecie, zależy więc tylko od was. Ja przyrządzę je na dzisiejszy obiad.
Czym nadziać polędwiczkę wieprzową?
Polędwiczka wieprzowa to delikatne mięso, które idealnie nadaje się do nadziewania. To zasługa jej regularnego, wrzecionowatego kształtu. Mięso wystarczy tylko naciąć wzdłuż, a potem wypełnić farszem. Momentalnie zamieni się w niepowtarzalne, eleganckie danie. A jakie farsze będą pasować do polędwiczki wieprzowej?
Do nadziania polędwiczki można wykorzystać różne farsze. Dobrym wyborem będą: szpinak, feta i czosnek, suszone pomidory, bazylia i mozzarella, pieczarki, cebula i natka pietruszki. W roli farszu doskonale sprawdzą się też owoce świeże lub suszone. Można więc sięgnąć np. po gruszkę, ser pleśniowy i orzechy albo po suszone śliwki, żurawinę i masło czy po orzechy, figi i masło z rozmarynem.
Jak zrobić smaczną i soczystą polędwiczkę wieprzową?
By polędwiczka wieprzowa była smaczna i soczysta warto ją nadziać i odpowiednio upiec. Z całą pewością nie należy piec jej zbyt długo. Może to bowiem spowodować nadmierne wysuszenie mięsa i jego twardość. Po nacięciu mięso należy przyprawić i odstawić na 30-60 minut. Po wypełnieniu nadzieniem polędwiczkę można spiąć wykałaczkami. Ja jednak mam jeszcze lepszy sposób, który nie tylko zapobiegnie wypłynięciu farszu, ale też doda potrawie smaku i soczystości. Nadziane mięso owijam bowiem cieniutkimi plasterkami wędzonego boczku. Teraz całość wystarczy wstawić do gorącego piekarnika, a po 15 minutach nieco obniżyć temperaturę pieczenia.
Przepis: Polędwiczka ze słodkim farszem pieczona w boczku
Soczysta polędwiczka wieprzowa z zimowym farszem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 590 w każdej porcji
Składniki
- ok. 600 g polędwiczki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju
- 50 g suszonych fig
- 50 g orzechów włoskich
- 1 łyżka masła
- rozmaryn
- 150 g wędzonego boczku w plasterkach
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPolędwiczkę opłucz, osusz. Natnij ją dość głęboko wzdłuż, uważając, żeby nie przeciąć mięsa do końca. Polędwiczkę natrzyj mieszanką czosnku, oliwy, soli i pieprzu. Odstaw na pół godziny.
- NadziewanieFigi mocz przez 15 minut w ciepłej wodzie. Odsącz je, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w kostkę. Orzech posiekaj, wymieszaj z figami. Farszem wypełnij nacięcie w mięsie, włóż w nie masło utarte z rozmarynem.
- Wykańczanie i pieczenieNadzianą polędwiczkę owiń cienkimi plasterkami boczku. Ułóż ją w naczyniu żaroodpornym, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i piecz ok. 10 minut. Potem obniż temperaturę do 180 st. C i piecz mięso jeszcze ok. 15 minut.
Jaki sos podać do pieczonej polędwiczki?
By upieczona polędwiczka była jeszcze smaczniejsza i bardziej soczysta, warto podać ją z sosem. Można go przygotować na bazie sosu spod pieczeni. Wystarczy podgotować go z masłem, śmietanką i musztardą, aż zrobi się odpowiednio gęsty. Do mięsa ze słodkawym farszem dobrze będzie też pasował sos z powideł śliwkowych i czerwonego wina. Bardziej uniwersalny w smaku będzie zas sos musztardowo-miodowy, do którego warto dodać trochę śmietanki kremówki.
Czytaj też:
Polędwiczkę wieprzową podaję w wyrazistym sosie. Prosto, szybko, smacznieCzytaj też:
Nacinam polędwiczkę i dodaję farsz. To moje najlepsze i obłędnie soczyste mięso na świąteczny obiad
