Polędwiczka wieprzowa to jedno z tych mięs, które można szybko zamienić w danie obiadowe. To dlatego, że to delikatne mięso nie wymaga długiej obróbki termicznej. Co więcej, zbyt długie pieczenie czy smażenie, może mu zaszkodzić. Wtedy mięso stanie się twarde i suche. Dziś proponuję przygotować polędwiczkę w sosie musztardowym, który robi się raz-dwa.
Jak przygotować polędwiczkę do pieczenia?
Polędwiczkę, którą podaję z sosem musztardowym, wcześniej piekę. A jak przygotować ją do pieczenia? Nie ma tu zbyt dużo pracy. Mięso warto oczyścić z białych błon, jeśli takie ma. Potem zaś trzeba je przyprawić lub zamarynować. Marynowanie nie musi być zbyt długie, wystarczą 2-3 godziny, by mięso przeszło aromatem przypraw.
A jakie przyprawy pasują do polędwiczki? Ja zawsze stawiam na czosnek, który zestawiam z innymi przyprawami. Czasem jest to tymianek, czasem musztarda i miód, a innym razem mieszanka papryki słodkiej, ostrej i wędzonej. Zawsze sięgam po olej lub oliwę z oliwek, a także pieprz i sól. Po odsączeniu z marynaty mięso należy zrumienić na patelni, a dopiero potem wstawić do piekarnika.
Jak zrobić polędwiczkę w sosie musztardowym?
Choć finalnie upieczoną polędwiczkę wieprzową podaję z sosem musztardowym, to mięso i sos przygotowuję oddzielnie. Polędwiczkę po obsmażeniu umieszczam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam i wstawiam do gorącego piekarnika. W czasie, gdy się piecze, szykuję sos musztardowy. Na patelni podsmażam posiekaną cebulkę, dodaję bulion lub wino, mieszam i chwilę gotuję. Teraz wlewam śmietankę, dokładam musztardę i miód i gotuję całość ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec sos doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Przepis: Polędwiczka w sosie musztardowym
Polędwiczka wieprzowa w wyrazistym, prostym sosie
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 520 w każdej porcji
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa (500–600 g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1–2 łyżki oleju
- sól, świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka masła
Na sos:
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka masła
- ½ szklanki bulionu lub wytrawnego białego wina
- 200 ml śmietanki 30%
- 1–2 łyżki musztardy (Dijon lub sarepskiej)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaOczyść polędwiczkę z błonek. Natrzyj czosnkiem, oprósz solą, pieprzem i ziołami. Posmaruj olejem, odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
- Smażenie i pieczeniePo tym czasie rozgrzej patelnię z olejem i masłem. Zrumień na niej polędwiczkę, przełóż ją do naczynia żaroodpornego. Przykryj i wstaw na ok. 15-20 minut do piekarnika o temperaturze 180 st. C.
- Przygotowanie sosuW tym czasie przygotuj sos musztardowy: cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj bulion lub wino, wymieszaj i gotuj minutę. Dodaj śmietankę, musztardę i miód. Sos gotuj na małym ogniu kilka minut, az zgęstnieje. Dopraw go do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- SerwowanieGdy polędwiczka odpocznie, krój ją z ukosa w plastry o grubości ok. 1 cm i podawaj z sosem pieczarkowym.
Jak podać polędwiczkę w sosie musztardowym?
Po upieczeniu polędwiczkę należy wyjąć z piekarnika i odstawić na ok. 10 minut, by soki równomiernie się rozeszły. Po tym czasie mięso należy pokroić w grubsze plastry i podać z sosem musztardowym. Dobrym dodatkiem do tego dania będą pieczone ziemniaki lub bataty, ewentualnie purée ziemniaczane, kasza kuskus lub pęczak. Jeśli chodzi o warzywny dodatek, doskonale pasuje tu zielona sałata z dodatkami.
Czytaj też:
Nacinam polędwiczkę i dodaję farsz. To moje najlepsze i obłędnie soczyste mięso na świąteczny obiadCzytaj też:
Nacinam polędwiczki, wypełniam prostym miksem i do piekarnika. Co za wygląd, co za smak!
