Choć rosół i pomidorowa są bardzo smaczne, to zbyt często jedzone mogą się znudzić. Tak właśnie jest w moim domu. Wszyscy mieliśmy potrzebę, by w naszym menu pojawiła się jakaś nowa, smaczna zupa. I idealnie wstrzeliłam się z kremem z pieczarek. Tę zupę robi się szybko i prosto, a jest pyszna i pożywna. Cała rodzina orzekła, że spokojnie mogę ją ugotować na Święta, a nawet Wigilię.
Na jakim wywarze ugotować zupę pieczarkową?
Zupę pieczarkową o najbardziej wyrazistym aromacie gotuję na wywarze warzywnym lub warzywnym z dodatkiem suszonych grzybów. Wtedy smak zupy jest bardzo grzybowy, bez zbędnych nut. Oba te wywary sprawdzą się też do przygotowania zupy na Wigilię. Jeśli jednak chcecie, by wasza zupa była pożywniejsza i czuć też w niej było mięso, ugotujcie ją na wywarze drobiowym.
Jak przygotować kremową zupę pieczarkową?
Przygotowanie tej aromatycznej zupy zaczynam od ugotowania wywaru z warzyw i suszonych grzybów leśnych. Grzyby płuczę i namaczam w niedużej ilości ciepłej wody. Włoszczyznę i przekrojoną cebulę zalewam zimną wodą i gotuję na średnim ogniu, aż do zagotowania. Wtedy zmniejszam ogień, dodaję namoczone grzyby i gotuję całość ok. 30 minut, aż powstanie aromatyczny wywar.
W tym czasie oczyszczam i kroję pieczarki, a potem podsmażam je razem z posiekaną cebulą. Dokładam je z 2 średniej wielkości, pokrojonymi ziemniakami i gotuję całość, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy wyjmuję listki laurowe i ziele angielskie, a pozostałe składniki blenduję z wywarem na gładką masę. Teraz pozostaje zupę doprawić do smaku.
Przepis: Zupa-krem z pieczarek
Aromatyczna, gęsta zupa-krem z pieczarek
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 20 g suszonych grzybów leśnych
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek korzenia selera
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 ziemniaki
- 100 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
Sposób przygotowania
- Gotowanie wywaruSuszone grzyby opłucz, namocz w letniej wodzie. Cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler oczyść, obierz, opłucz, włóż do garnka. Warzywa zalej ok. 1,5 l zimnej wody. Gotuj na średnim ogniu, aż do zagotowania. Wtedy zmniejsz nieco płomień, dodaj grzyby z wodą z namaczania, listki laurowe, trochę soli, a także pieprzu. Gotuj na niedużym ogniu.
- Smażenie pieczarekPieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej masło z oliwą, zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki, smaż kilka minut, aż odparują i lekko się zrumienią.
- Gotowanie zupyPodsmażone pieczarki i pokrojone w kostkę ziemniaki dodaj do wywaru. Całość gotuj ok. 20 minut, aż składniki będą miękkie. Wyjmij z zupy listki laurowe i ziele angielskie, resztę zblenduj na gładką masę. Zupę zabiel śmietanką, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jak podać zupę-krem z pieczarek?
Zupę-krem z pieczarek można zaserwować z różnymi dodatkami. U mnie najczęściej są to minigrzanki, ale można też ją podać z groszkiem ptysiowym, kromką świeżego chleba czy bagietki. Samą zupę przed podaniem warto posypać podsmażonymi plasterkami pieczarek, posiekaną natką pietruszki czy startym parmezanem.
Czytaj też:
Nie z buraków, a z grzybów. Ten wigilijny barszcz zachwyca smakiem, a sekret to nietypowy zakwasCzytaj też:
Rosół doprawiam nietypowym składnikiem. Zyskuje głęboki smak i doskonały aromat
