Kopytka to jedne z najprostszych i najsmaczniejszych klusek, jakie znam. Moja rodzina też je uwielbia, dlatego zawsze staram się nastawić do gotowania trochę więcej ziemniaków. Dzięki temu następnego dnia mam już gotowy składnik na te pyszne kluski. Lubię je wzbogacić prostym dodatkiem, bo wtedy stają się jeszcze smaczniejsze.
Jak przygotować ziemniaki na kopytka?
Na kopytka przeznacza się ugotowane ziemniaki. Warto jednak ugotować je wcześniej, by były zimne. Z zimnych ziemniaków kopytka nie wychodzą kleiste. Jeśli od razu wiecie, że z nadmiaru ziemniaków powstaną kopytka, warzywo po osuszeniu możecie wytłuc tłuczkiem lub przepuścić przez praskę. Gdy zaś, pozostawicie całe ziemniaki do wystygnięcia, też możecie je przepuścić przez praskę. Najłatwiej wam jednak pójdzie, gdy je nieco podgrzejecie, np. w kuchence mikrofalowej. Gdy ziemniaki są gładkie i zimne, można robić z nich ciasto.
Jak zrobić aromatyczne kopytka?
Kopytka to jedne z moich ulubionych klusek. Na tyle mi smakują, że mogę jeść je same, tylko z okrasą. By jednak miały więcej smaku, dodaję do nich jeden produkt. Jest nim starty parmezan. Ten twardy ser, starty na drobnych oczkach, dodaję na etapie przygotowania ciasta. Doskonale łączy się z ziemniakami i pozostałymi składnikami, a po ugotowaniu nadaje kluskom sprężystości, miękkości i przyjemnego smaku.
Przepis: Kopytka z parmezanem
Aromatyczne, mięciutkie kopytka z dodatkiem tartego sera
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- ok. 600 g ziemniaków
- 1 jajko
- ok. 1 szklanka mąki pszennej
- 2-3 łyżki startego parmezanu
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź je, osusz, przepuść przez praskę, wystudź.
- Zagniatanie ciasta i formowanieNa stolnicy lub w misce połącz ziemniaki, mąkę, jajko, parmezan i szczyptę soli. Zagnieć szybko w miarę jednolite ciasto. Podziel je na kilka części, z każdej uformuj wałek, lekko go spłaszcz, pokrój z ukosa na kluski.
- GotowanieW dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Wrzuć kopytka i gotuj 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek.
Jak podać kopytka?
Kopytka z parmezanem zjadam zwykle polane stopionym masłem lub z gorącym sosem pomidorowym. Można też jednak okrasić je cebulką podsmażoną z wędzonym boczkiem albo tartą bułką zrumienioną na maśle.
Jeśli zaś chcecie podać kopytka, jako dodatek do dania obiadowego, szczególnie dobrze sprawdzą się z potrawami, które zawierają sos. Może to więc być mięso duszone w sosie, gulasz, sos pieczarkowy czy z leśnych grzybów.
Czytaj też:
Nie pomidorowa, nie ogórkowa, a kartoflanka. Ta tania, pożywna zupa jest idealna na chłodne dniCzytaj też:
Do placków ziemniaczanych nie dodaję mąki. Zastąpiłam ją znanym, ale mało popularnym produktem
