Kotlety schabowe to tradycyjne danie polskiej kuchni, które większość osób zjada z przyjemnością. W moim domu ta przyjemność ostatnio jest większa niż zwykle, bo kotlety za każdym razem wychodzą kruche i soczyste. To zasługa nowej, prostej marynaty.
Jak przygotować mięso na kotlety schabowe?
By kotlety schabowe wyszły smaczne, trzeba zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Po pierwsze należy wybrać świeży schab, najlepiej z lekką obwódką tłuszczową. Po drugie mięso trzeba pokroić w niezbyt grube plastry i rozbić kuchennym młotkiem. To skruszy mięso i sprawi, że będzie odpowiedniej grubości. Teraz mięso warto oprószyć solą i pieprzem i umieścić w marynacie. Dzięki temu schab będzie pełen smaku, delikatny i soczysty.
Co zrobić, by kotlety schabowe wyszły kruche i soczyste?
Kilka lat temu robiąc kotlety schabowe, tylko oprószałam je solą i pieprzem. Potem usłyszałam o marynacie z mleka i cebuli. Stosowałam ją przez wiele lat i wydawało się, że kotlety wychodzą takie, jak trzeba. Jednak dopiero kiedy sięgnęłam po jogurt naturalny, poczułam zdecydowaną różnicę. Mięso zrobiło się delikatne, nabrało przyjemnego smaku, a po usmażeniu za każdym razem jest idealnie soczyste.
Przepis: Soczyste kotlety schabowe
Kruche i delikatne kotlety schabowe
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 480 w każdej porcji
Składniki
- 4 plastry schabu wieprzowego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki mąki
- 1 duże jajko
- 1 szklanka tartej bułki
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPlastry schabu dość cienko rozbij, oprósz solą i pieprzem. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polej nim płaty mięsa, delikatnie przemieszaj, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
- SmażeniePo tym czasie mięso osącz z marynaty, delikatnie osusz papierowym ręcznikiem. Kotlety panieruj w mące, jajku i tartej bułce. Smaż na patelni z olejem po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.
Inne pomysły na marynatę do schabu
Schab przeznaczony na kotlety można moczyć także w innych płynach. Doskonale sprawdzą się tu mleczne napoje fermentowane typu maślanka, kefir czy mleko zsiadłe. Fakt, że są kwaśne, doskonale wpływa na strukturę mięsa i jego smak. Kwas zmiękcza bowiem włókna mięśniowe i lekko podkreśla smak mięsa.
Podobnie dobre efekty da też skropienie mięsa sokiem z cytryny, octem jabłkowym czy marynowanie w białym, wytrawnym winie. W tych jednak przypadkach smak mięsa może okazać się zbyt wyrazisty.
Czytaj też:
Zawsze dodaję to do mielonego mięsa. Dzięki temu kotleciki rozpływają się w ustachCzytaj też:
Do masy na kotlety ścieram zdrowy dodatek. Kotlety wychodzą soczyste i pełne smaku