Już nie moczę schabu w mleku, ten płyn daje lepsze efekty. Kotlety wychodzą kruche i soczyste

Już nie moczę schabu w mleku, ten płyn daje lepsze efekty. Kotlety wychodzą kruche i soczyste

Dodano: 
Kotlety schabowe
Kotlety schabowe Źródło: Shutterstock / Kalashnikov Dmitrii
Kotlety schabowe przyrządzam na co dzień i od święta, bo to proste i szybkie. A od kiedy odkryłam tę skuteczną marynatę, wychodzą niezwykle kruche i soczyste. Smakują też o wiele lepiej, niż te moczone w mleku.

Kotlety schabowe to tradycyjne danie polskiej kuchni, które większość osób zjada z przyjemnością. W moim domu ta przyjemność ostatnio jest większa niż zwykle, bo kotlety za każdym razem wychodzą kruche i soczyste. To zasługa nowej, prostej marynaty.

Jak przygotować mięso na kotlety schabowe?

By kotlety schabowe wyszły smaczne, trzeba zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Po pierwsze należy wybrać świeży schab, najlepiej z lekką obwódką tłuszczową. Po drugie mięso trzeba pokroić w niezbyt grube plastry i rozbić kuchennym młotkiem. To skruszy mięso i sprawi, że będzie odpowiedniej grubości. Teraz mięso warto oprószyć solą i pieprzem i umieścić w marynacie. Dzięki temu schab będzie pełen smaku, delikatny i soczysty.

Co zrobić, by kotlety schabowe wyszły kruche i soczyste?

Kilka lat temu robiąc kotlety schabowe, tylko oprószałam je solą i pieprzem. Potem usłyszałam o marynacie z mleka i cebuli. Stosowałam ją przez wiele lat i wydawało się, że kotlety wychodzą takie, jak trzeba. Jednak dopiero kiedy sięgnęłam po jogurt naturalny, poczułam zdecydowaną różnicę. Mięso zrobiło się delikatne, nabrało przyjemnego smaku, a po usmażeniu za każdym razem jest idealnie soczyste.

Przepis: Soczyste kotlety schabowe

Kruche i delikatne kotlety schabowe

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
480 w każdej porcji

Składniki

  • 4 plastry schabu wieprzowego
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka tartej bułki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPlastry schabu dość cienko rozbij, oprósz solą i pieprzem. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polej nim płaty mięsa, delikatnie przemieszaj, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
  2. SmażeniePo tym czasie mięso osącz z marynaty, delikatnie osusz papierowym ręcznikiem. Kotlety panieruj w mące, jajku i tartej bułce. Smaż na patelni z olejem po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Inne pomysły na marynatę do schabu

Schab przeznaczony na kotlety można moczyć także w innych płynach. Doskonale sprawdzą się tu mleczne napoje fermentowane typu maślanka, kefir czy mleko zsiadłe. Fakt, że są kwaśne, doskonale wpływa na strukturę mięsa i jego smak. Kwas zmiękcza bowiem włókna mięśniowe i lekko podkreśla smak mięsa.

Podobnie dobre efekty da też skropienie mięsa sokiem z cytryny, octem jabłkowym czy marynowanie w białym, wytrawnym winie. W tych jednak przypadkach smak mięsa może okazać się zbyt wyrazisty.

Czytaj też:
Zawsze dodaję to do mielonego mięsa. Dzięki temu kotleciki rozpływają się w ustach
Czytaj też:
Do masy na kotlety ścieram zdrowy dodatek. Kotlety wychodzą soczyste i pełne smaku