Jak nie mam pomysłu na pożywne danie, biorę naczynie do zapiekania i zaglądam do lodówki. W niej znajduję dodatki, które świetnie komponują się np. z ziemniakami. To warzywo zawsze mam w swoich zapasach, więc niezawodnie mogą na nim bazować moje zapiekanki. Dziś taka prosta, z trzech składników.
Jak przygotować ziemniaki do zapiekanki?
Do zapiekanki można użyć ziemniaków surowych lub podgotowanych. Te pierwsze najlepiej pokroić w cienkie plasterki, by szybko się upiekły. Ja jednak wolę większe kawałki ziemniaków, dlatego zwykle najpierw ziemniaki podgotowuję, a potem kroję je na cząstki. Jeśli chodzi o gotowanie, całe ziemniaki wystarczy gotować 7-10 minut, tak by zaczęły się robić miękkie. Trzeba je dobrze odcedzić, lekko przestudzić, a potem pokroić na kawałki.
Jak zrobić szybką zapiekankę z trzech składników?
Tę szybką zapiekankę ziemniaczaną robię w zasadzie z trzech składników. Do podgotowanych ziemniaków dodaję tylko kawałki papryki i cienkie plasterki salami. Oba produkty doskonale harmonizują z ziemniakami, a po upieczeniu całość jest smaczna i bardzo aromatyczna.
Przepis: Zapiekanka ziemniaczana z salami
Pożywne, aromatyczne danie z piekarnika
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 6 średniej wielkości ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 100 g salami w cienkich plasterkach
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Szykowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj do czasu, aż zaczną się robić miękkie. Odlej je, przestudź, pokrój na kawałki. Ziemniaki oprósz ziołami, solą i pieprzem, skrop olejem, wymieszaj.
- Mieszanie i pieczeniePaprykę umyj, oczyść, pokrój w paski. Dodaj ją do ziemniaków razem z plasterkami salami, wymieszaj. Składniki przełóż do naczynia do zapiekania. Potrawę piecz ok. 25 minut w 180-190 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Pokrojone na kawałki podgotowane ziemniaki warto oprószyć przyprawami, skropić olejem i wymieszać. Dzięki temu po upieczeniu będą chrupiące i pełne smaku.
Co jeszcze można dodać do zapiekanki ziemniaczanej?
Jeśli zastanawiacie się, jakie inne składniki będą pasować do zapiekanki ziemniaczanej, oto kilka smacznych propozycji:
- Warzywa: cebula, por, cukinia, brokuł, szpinak.
- Mięso: podsmażony boczek, szynka, kurczak.
- Sery: mozzarella, feta, parmezan dla intensywnego smaku.
- Śmietanka z jajkiem – sprawi, że zapiekanka będzie bardziej zwarta.
- Przyprawy: czosnek, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn.
Czytaj też:
Zamiast kanapek robię na kolację pożywną zapiekankę. Mało pracy, a wszyscy zjadają ze smakiemCzytaj też:
Kurczaka i zdrowe warzywo zapiekam w aksamitnym sosie. Pomysł na szybki obiad mam od bratowej