Dwa warzywa i cienkie plasterki wędliny. Prosta, zapiekana kompozycja na obiad lub kolację

Dwa warzywa i cienkie plasterki wędliny. Prosta, zapiekana kompozycja na obiad lub kolację

Dodano: 
Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana Źródło: Shutterstock / Bartosz Luczak
Zapiekanki należą do moich ulubionych potraw. To dlatego, że wystarczy wrzucić do naczynia kilka składników, by po niedługim czasie wyjąć z piekarnika smaczne, ciepłe danie. Większość z nich nadaje się równie dobrze na obiad, jak i kolację.

Jak nie mam pomysłu na pożywne danie, biorę naczynie do zapiekania i zaglądam do lodówki. W niej znajduję dodatki, które świetnie komponują się np. z ziemniakami. To warzywo zawsze mam w swoich zapasach, więc niezawodnie mogą na nim bazować moje zapiekanki. Dziś taka prosta, z trzech składników.

Jak przygotować ziemniaki do zapiekanki?

Do zapiekanki można użyć ziemniaków surowych lub podgotowanych. Te pierwsze najlepiej pokroić w cienkie plasterki, by szybko się upiekły. Ja jednak wolę większe kawałki ziemniaków, dlatego zwykle najpierw ziemniaki podgotowuję, a potem kroję je na cząstki. Jeśli chodzi o gotowanie, całe ziemniaki wystarczy gotować 7-10 minut, tak by zaczęły się robić miękkie. Trzeba je dobrze odcedzić, lekko przestudzić, a potem pokroić na kawałki.

Jak zrobić szybką zapiekankę z trzech składników?

Tę szybką zapiekankę ziemniaczaną robię w zasadzie z trzech składników. Do podgotowanych ziemniaków dodaję tylko kawałki papryki i cienkie plasterki salami. Oba produkty doskonale harmonizują z ziemniakami, a po upieczeniu całość jest smaczna i bardzo aromatyczna.

Przepis: Zapiekanka ziemniaczana z salami

Pożywne, aromatyczne danie z piekarnika

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 6 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g salami w cienkich plasterkach
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj do czasu, aż zaczną się robić miękkie. Odlej je, przestudź, pokrój na kawałki. Ziemniaki oprósz ziołami, solą i pieprzem, skrop olejem, wymieszaj.
  2. Mieszanie i pieczeniePaprykę umyj, oczyść, pokrój w paski. Dodaj ją do ziemniaków razem z plasterkami salami, wymieszaj. Składniki przełóż do naczynia do zapiekania. Potrawę piecz ok. 25 minut w 180-190 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Pokrojone na kawałki podgotowane ziemniaki warto oprószyć przyprawami, skropić olejem i wymieszać. Dzięki temu po upieczeniu będą chrupiące i pełne smaku.

Co jeszcze można dodać do zapiekanki ziemniaczanej?

Jeśli zastanawiacie się, jakie inne składniki będą pasować do zapiekanki ziemniaczanej, oto kilka smacznych propozycji:

  • Warzywa: cebula, por, cukinia, brokuł, szpinak.
  • Mięso: podsmażony boczek, szynka, kurczak.
  • Sery: mozzarella, feta, parmezan dla intensywnego smaku.
  • Śmietanka z jajkiem – sprawi, że zapiekanka będzie bardziej zwarta.
  • Przyprawy: czosnek, gałka muszkatołowa, tymianek, rozmaryn.

Czytaj też:
Zamiast kanapek robię na kolację pożywną zapiekankę. Mało pracy, a wszyscy zjadają ze smakiem
Czytaj też:
Kurczaka i zdrowe warzywo zapiekam w aksamitnym sosie. Pomysł na szybki obiad mam od bratowej

Źródło: smaki.pl