Szukasz przepisu na danie, które wybornie smakuje, ładnie prezentuje się na talerzach i zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy? Smażone mięso z pieczarkami to strzał w dziesiątkę!
Jakie mięso szybko się smaży?
Najszybsze w przygotowaniu mięso to polędwica wieprzowa. Wystarczy pokroić ją w plasterki i obsmażyć po 2-4 minuty z każdej strony (w zależności od grubości plastrów mięsa). Krótka obróbka termiczna wystarczy, żeby mięso nie było surowe i jednocześnie zachwycało soczystością oraz kruchością. Długie smażenie jest w przypadku tego mięsa niewskazane, bo sprawia, że staje się twarde, gumowate i trudne do pogryzienia. Gdy chcę bardzo szybko przygotować danie z mięsem, to sięgam właśnie po polędwicę wieprzową, bo ma wyjątkowy smak, nie wymaga wielu przypraw i wcześniejszego marynowania oraz świetnie komponuje się ze smażonymi grzybami.
W nieco dłuższym czasie na wykwintny posiłek można przygotować na patelni pierś kaczki. W tym przypadku smażenie mięsa od strony skóry trwa 6-8 minut, a smażenie z drugiej strony 5 minut. Usmażoną pierś kaczki można pokroić w plastry i również podać z pieczarkami. Warto jednak pamiętać, że mięso to wymaga wcześniejszego marynowania. Alternatywnym rozwiązaniem jest usmażenie piersi kurczaka i pokrojenie jej w plastry. Filet wymaga smażenia po 5-7 minut z każdej strony.
Jak przygotować smażone mięso z pieczarkami?
Przygotowanie smażonej polędwicy z pieczarkami jest proste i szybkie, a smak zachwyca. Najpierw oczyszczam mięso z błon i kroję w plastry. Następnie polędwicę kładę na rozgrzanej patelnię z klarowanym masłem. Mięso smażę z obu stron, aż przestanie być krwiste. Przewracam je na drugą stronę, gdy przyrumieni się od spodu.
Polędwicę doprawiam dopiero po usmażeniu, oprószając ją solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz tymiankiem. Na drugiej patelni smażę pieczarki. Pod koniec smażenia dodaję na patelnię z grzybami odrobinę sosu sojowego i octu balsamicznego. Wskazówka: polędwicę można również obsmażyć w całości, dopiec w piekarniku i pokroić.
Przepis: Polędwica smażona z pieczarkami
Soczyste danie z ziołową nutą. Pyszne, szybkie i eleganckie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 404 w każdej porcji
Składniki
- 2 małe polędwice wieprzowe
- 600 g pieczarek
- 3 łyżki klarowanego masła
- 1/3 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 1/3 łyżeczki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz
Do dekoracji:
- pomidorki koktajlowe
- zielone pesto
- gałązki tymianku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPolędwice oczyść z błon, umyj i pokrój w niezbyt grube plastry, a następnie lekko rozbij dłonią. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki lub plasterki (małe grzyby możesz usmażyć w całości).
- Smażenie pieczarekRozgrzej 2 łyżki klarowanego masła i dodaj pieczarki. Smaż, aż grzyby przyrumienią się z wierzchu i zmiękną. Pod koniec smażenia dodaj ocet balsamiczny, sos sojowy oraz sól i pieprz do smaku.
- Smażenie mięsaUsmaż plastry polędwicy na 1 łyżce klarowanego masła. Gotowe mięso zdejmij z patelni i oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem.
Smażone mięso z pieczarkami podaję od razu po przygotowaniu. Danie dekoruję świeżym tymiankiem, pomidorkami koktajlowymi oraz odrobiną zielonego pesto.
Czytaj też:
Smażę mięso mielone i wrzucam jajko. Dodaję gotowe składniki i w 20 minut mam obiadCzytaj też:
Tym przebojowym daniem podbijesz każde serce i podniebienie! Prosty przepis z efektem wow