Polędwiczki z kurczaka smażę w aromatycznej panierce. Te kotleciki biją wszystkie inne na głowę

Polędwiczki z kurczaka smażę w aromatycznej panierce. Te kotleciki biją wszystkie inne na głowę

Dodano: 
Smażone polędwiczki kurczaka
Smażone polędwiczki kurczaka Źródło: Shutterstock / from my point of view
Jeśli lubcie chrupiące kotlety, te od razu pokochacie. Robi się je nadzwyczaj szybko, a są kruche i pełne smaku. To zasługa delikatnego mięsa i właściwie skomponowanej panierki. Taki obiad robię w 15 minut i smakuje całej rodzinie.

Klasyczne kotlety robi się ze schabu, ale można też sięgnąć po cielęcinę czy mięso drobiowe. To ostatnie preferuję ze względu na niską cenę i doskonały smak. Zazwyczaj wybieram filet z piersi kurczaka, choć równie dobrze sprawdzają się też polędwiczki. Właśnie z nich przygotowałam ostatnio pełne smaku, chrupiące kotleciki.

Jak przygotować polędwiczki z kurczaka na kotleciki?

Polędwiczki to kawałki mięsa przylegające do piersi kurczaka. Są na tyle małe, że nie trzeba ich kroić. Wystarczy tylko delikatnie je rozbić płaską stroną kuchennego tłuczka. Dzięki temu plastry mięsa będą miały wyrównaną grubość i równomiernie się usmażą. Następnie należy oprószyć je solą i pieprzem, można też czosnkiem granulowanym i mieloną papryką. Potem przychodzi czas na panierowanie i smażenie.

Jak zrobić chrupiące kotleciki z polędwiczek z kurczaka?

Przygotowanie chrupiących kotlecików z polędwiczek z kurczaka jest jeszcze szybsze, niż kotletów z całych piersi. Mięsa nie trzeba bowiem kroić na płaty, a wystarczy jedynie delikatnie rozbić. Tajemnicą wybitnego smaku i doskonałej chrupkości tych kotlecików jest wyjątkowa panierka. Składa się z trzech warstw, jak tradycyjna. Różnica polega jednak na tym, że tartą bułkę mieszam z tartym parmezanem. Ser robi tu dużo dobrego.

Przepis: Chrupiące kotleciki z kurczaka

Polędwiczki z kurczaka smażone w chrupiącej panierce

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • 8 polędwiczek z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ½ szklanki drobno startego parmezanu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsa i panierkiPolędwiczki opłucz, osusz. Lekko rozbij kuchennym młotkiem. Oprósz solą i pieprzem. Na jeden talerzyk wysyp mąkę, na drugim wymieszaj tartą bułkę z tartym parmezanem, w trzecim, głębszym rozkłóć jajko.
  2. SmażenieNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Porcje mięsa panieruj najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w tartej bułce z serem. Kotleciki smaż po ok. 2 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Inne pomysły na chrupiącą panierkę do kotlecików

Niezwykłą, chrupiącą panierkę do kotlecików możecie też przygotować z innych składników. Tartą bułkę wystarczy wymieszać np. z wiórkami kokosowymi, spłatkowanymi migdałami czy posiekanymi orzechami. Dobrze też sprawdzą się lekko zblendowane płatki owsiane, a także pokruszone płatki kukurydziane. Dobrym pomysłem jest również dodanie do tartej bułki sezamu albo siemienia lnianego. Produkty te dodadzą smaku i podniosą wartość odżywczą potrawy.

Czytaj też:
Chrupiące, soczyste kotlety robię z tanich składników. Choć nie zawierają mięsa, każdy je lubi
Czytaj też:
Zwykłą pierś kurczaka zwijam z farszem. Mam hit na obiad i pyszny dodatek do kanapek