Soczyste plastry przekładam mielonym mięsem. Z piekarnika wychodzi obłędna zapiekanka

Soczyste plastry przekładam mielonym mięsem. Z piekarnika wychodzi obłędna zapiekanka

Dodano: 
Zapiekanka z bakłażana
Zapiekanka z bakłażana Źródło: Shutterstock / Julie208
Plastry zdrowego warzywa przekładam pysznymi dodatkami. Wystarczy kilka prostych składników, żeby w mniej niż godzinę przygotować pyszne danie.

Zapiekanka z bakłażana to idealne rozwiązanie dla każdego, kto ceni sobie zdrowe jedzenie. Połączenie tego warzywa, soczystych pomidorów, ciągnącego się sera, mięsa mielonego i aromatycznych ziół to prawdziwa uczta dla podniebienia. Danie inspirowane kuchnią śródziemnomorską jest idealne na lekki obiad lub sycącą kolację.

Jak przygotować zapiekankę z bakłażana?

Przygotowanie zapiekanki nie wymaga wiele pracy. Kluczowym krokiem jest przygotowanie bakłażana. Aby pozbyć się naturalnej goryczki, kroję warzywo na plastry i oprószam solą, Pod wpływem soli bakłażan puści wodę, co sprawi, że po upieczeniu będzie bardziej miękki i mniej gorzki. Po 10 minutach płuczę plastry bakłażana pod bieżącą wodą i starannie osuszam papierowym ręcznikiem. Obsmażam je z obu stron na oliwie z oliwek, a następnie odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wskazówka: zwróć uwagę na temperaturę oliwy. Jeżeli tłuszcz nie będzie gorący, to bakłażan go wchłonie i wyjdzie niesmaczny.

Nadzienie do zapiekanki to klasyczny włoski sos na bazie mielonej wołowiny, pomidorów z puszki i koktajlowych, cebuli, czosnku oraz ziół. Zamiast pomidorów z puszki możesz użyć samych świeżych pomidorów lub gęstej passaty. Smak zapiekanki podbijam aromatyczną mozzarellą w kulce i tartym parmezanem. Nadają się również inne dobrze topiące się sery, np. cheddar, gouda, ementaler. Świetnie z resztą składników komponują się też sery gorgonzola i brie.

Przepis: Zapiekanka z bakłażana i mięsa

Pomysł na sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
684 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średnie bakłażany
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki oregano
  • 1 gałązka tymianku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 2 kulki mozzarelli
  • 6 łyżek tartego parmezanu
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie bakłażanaBakłażany umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm, oprósz solą z obu stron i odstaw na 15 minut, a następnie dokładnie opłucz i osusz.
  2. Smażenie bakłażanaObsmaż plastry bakłażana na 2 łyżkach oliwy z oliwek na złoty kolor i odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
  3. Przygotowanie mięsaRozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż mięso, rozbijając duże grudki. Pod koniec smażenia dodaj oregano oraz sól i pieprz do smaku. Zdejmij mięso z patelni.
  4. Robienie sosu pomidorowegoNa patelni po smażeniu mięsa zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj drobno posiekany czosnek, pomidory z puszki, pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i smaż, aż nadmiar płynu odparuje. Dodaj oddzielone od łodyżek listki oregano i tymianku oraz sól i świeżo zmielony pieprz.
  5. WykonanieDodaj podsmażone mięso mielone do gorącego sosu i wymieszaj. W naczyniu układaj warstwami plastry bakłażana, sos pomidorowy z mięsem, pokrojoną w cienkie plastry/ pokruszoną mozzarellę i parmezan.
  6. PieczeniePiecz zapiekankę z bakłażana przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).

Zapiekankę z bakłażana i mięsa podaję na ciepło. Przed podaniem dekoruję potrawę listkami bazylii lub inne zioła.

Inne wersje zapiekanki z bakłażana

Plastry bakłażana można zapiekać z różnym nadzieniem. Moja rodzina bardzo lubi m.in. zapiekankę z bakłażana w wersjach:

  • z hummusem i orzechami włoskimi – wegańska wersja sycącej zapiekanki łączy smak hummusu z chrupkością prażonych orzechów i delikatnością pieczonego bakłażana;
  • z grillowanym serem halloumi, oliwkami i pomidorkami cherry – zapiekanka w greckim stylu to idealny pomysł na szybką i smaczną kolację;
  • ze smażonym kurczakiem, ricottą i szpinakiem – ta wersja zapiekanki z bakłażana świetnie sprawdzi się jako sycący obiad. Połączenie kawałków piersi kurczaka, szpinaku oraz ricotty tworzy kremowy, lekki i aromatyczny sos.

Czytaj też:
Z cukinii i pożywnego dodatku robię prostą zapiekankę obiadową. Mało pracy, a rodzina się najada
Czytaj też:
Ten obiad robię w 30 minut. Zapiekanka z kalafiora znika, zanim zdąży wystygnąć