Za PRL bryzol wyróżniał się od zwykłego kotleta mielonego przede wszystkim rodzajem mięsa. Często używano samej wołowiny, ale gorszej jakości i tańszej od wieprzowiny, dlatego danie mogło gościć na stołach. Dzięki dodatkowi pieczarek z cebulką podanych na wierzchu bryzol zyskiwał charakter. Kiedyś trafiłem na niego na trasie wylotowej z Warszawy i od razu poczułem, że to coś innego niż zwykłe mielone. Teraz robię je regularnie, bo są łatwiejsze w przygotowaniu od klasycznych mielonych.
Jak przygotować bryzol, legendarny kotlet z PRL?
Do bryzolu najlepiej nadaje się mięso wołowe z udźca lub łopatki, siekane ostrym nożem. Dzięki temu kotlet jest soczysty i nie przypomina zbitej masy z mielonego. Ale zamiast wołowiny możesz użyć wieprzowiny, będzie to tańsze rozwiązanie, a równie dobre.
Jeśli chcesz uzyskać pełniejszy smak, możesz dodać odrobinę czosnku lub majeranku do mięsa. Bryzol świetnie komponuje się też z dodatkiem pietruszki albo koperku, które przełamią jego cięższy charakter. Pieczarki warto lekko posolić już na patelni, szybciej puszczą wodę, a potem się ładnie przyrumienią.
Przepis: Bryzol z pieczarkami i cebulką
Kotlety łatwiejsze niż popularne mielone. Danie z PRL, które musisz wypróbować.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 422 w każdej porcji
Składniki
Na bryzole:
- 500 g wołowiny, posiekanej
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Na pieczarki z cebulą:
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPołącz posiekaną wołowinę z jajkiem, solą i pieprzem. Uformuj płaskie kotlety i obtocz w mące.
- Podsmażenie mięsaNa oleju obsmaż kotlety z obu stron, aż się zarumienią. Zdejmij na papierowy ręcznik.
- Podsmażanie cebuli z pieczarkami i duszenie kotletówNa tą samą patelnię dodaj olej i masło, podsmaż posiekaną cebulę z pieczarkami. Włóż kotlety na patelnię, przykryj i duś razem kilka minut.
Z czym podać bryzol z pieczarkami i cebulą?
Bryzol to klasyk, który najlepiej smakuje w prostym, domowym towarzystwie. Możliwości jest wiele, ale nie ma sensu kombinować. Oto kilka propozycji:
- Ziemniaki z wody z koperkiem – klasyczne połączenie, które podkreśla smak bryzolu, a świeży koperek dodaje mu lekkości i prostoty.
- Buraczki na ciepło – słodko kwaśny dodatek, który równoważy intensywny smak mięsa i pieczarek, a do tego wprowadza kolor na talerz.
- Kasza gryczana – delikatnie orzechowa w smaku, świetnie pasuje do duszonych pieczarek i sprawia, że posiłek jest sycący i treściwy.
- Ogórek kiszony – chrupiący akcent, który przełamuje tłustość mięsa i nadaje świeżości całemu daniu, tak jak to robiono w PRL.
Czytaj też:
Do mielonego mięsa dodaję ten składnik. Pulpety wychodzą miękkie jak aksamitCzytaj też:
W każdy kotlet wciskam małą kostkę. Mielone wychodzą soczyste nawet z chudego mięsa