Fasolkę szparagową lubiłam kiedyś jeść samą. Gotowałam strączki na parze i zabierałam ze sobą jako przekąskę. Towarzyszyła mi w każdej dłuższej podróży, aż w końcu całkiem mi się znudziła. Nie przestałam jednak jeść tego zdrowego warzywa. Podana na ciepło w śmietanowo-ziołowym sosie, fasolka wciąż zmienia swoje oblicze, czarując mnie smakiem.
Jak zrobić fasolkę szparagową na ciepło w śmietanie?
Przygotowanie takiej fasolki nie jest niczym trudnym. Warzywo trzeba najpierw ugotować, a później dusić w śmietanie kremówce. Taką potrawkę można podawać do mięsa i ryby, a także dań wegetariańskich. Jej smak można zmieniać, zastępując szczypiorek innymi ziołami. Polecam zwłaszcza koperek, bazylię i tymianek.
Przepis: Zielona fasolka szparagowa duszona w śmietanie
Obiadowy dodatek ze strączków fasolki w sosie ze słodkiej śmietanki i szczypiorku
- Kategoria
 - Dodatek
 - Rodzaj kuchni
 - Polska
 - Czas przygotowania
 - 5 min.
 - Czas gotowania
 - 40 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 235 w każdej porcji
 
Składniki
- 0,75 kg zielonej fasolki szparagowej
 - 1 szklanka słodkiej śmietanki 30%
 - sól i pieprz do smaku
 - 1/2 szklanki posiekanego cienkiego szczypiorku
 
Sposób przygotowania
- Gotowanie fasolkiOdetnij końcówki ze strączków fasolki. Ugotuj ją al dente w lekko osolonej wodzie albo na parze (przez 10-20 minut), osącz.
 - Duszenie daniaPokrój fasolkę na krótsze kawałki i umieść w garnku. Zalej śmietaną, dopraw solą i pieprzem, po czym zagotuj i duś na niewielkim ogniu przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj szczypiorek.
 
Czym różni się fasolka szparagowa żółta od zielonej?
Żółta i zielona fasolka szparagowa to różne odmiany tej samej rośliny. W wielu przepisach można stosować je wymiennie, choć wyraźnie różnią się swoją konsystencją i smakiem. Żółte strączki są bardziej delikatne pod względem struktury i smaku. Gotują się nieco krócej i stają się bardziej kremowe i miękkie. Zielone strączki cechuje bardziej wyrazisty smak, często z orzechową nutą. Mają też bardziej jędrną i sprężystą konsystencję.
Co dodać do fasolki szparagowej, żeby była smaczna?
Ugotowana fasolka szparagowa świetnie smakuje polana masłem lub z dodatkiem tartej bułki. Do jej przygotowania potrzebne jest tylko masło. Okruchy trzeba połączyć z taką samą ilością masła (np. wziąć po 3 łyżki) i podsmażyć na patelni, aż bułka się zrumieni. Potem wystarczy polać sosem ugotowane strączki. W innej wersji gorącą fasolkę można posypać startym parmezanem. Wiele osób wrzuca ją także na patelnię z kostkami podsmażonego boczku albo tofu, najlepiej z dodatkiem cebuli, po czym podsmaża ze wszystkimi składnikami.
Czytaj też:
Przepis na fasolkę w pomidorach przywiozłam z wakacji. Bije na głowę tę z tartą bułkąCzytaj też:
Taka fasolka jest lepsza niż mrożonki. Zrób ją teraz, a za rok będziesz potrzebować 2x tyle słoików
