Wątróbkę smażę z trzema dodatkami. Wychodzi soczysta, kremowa i pełna smaku

Wątróbkę smażę z trzema dodatkami. Wychodzi soczysta, kremowa i pełna smaku

Dodano: 
Wątróbka drobiowa
Wątróbka drobiowa Źródło: Shutterstock / Dina Saeed
Wątróbka to tanie mięso wyróżniające się konsystencją i smakiem. Czasami mam na nią ochotę, więc kupuję i przyrządzam zazwyczaj na patelni. Ostatnio nie dodałam do niej cebuli i jabłek tylko inne składniki. Wyszła przepyszna.

Wątróbka dzieli ludzi na jej wielbicieli i tych, którzy nigdy jej nie tkną. Ja może jakoś nadzwyczaj za nią nie przepadam, ale czasami mam na nią ochotę. Lubię bowiem aksamitną konsystencję i niepowtarzalny smak wątróbki. Ostatnio odkryłam bardzo udany zestaw dodatków do tego taniego mięsa.

Wartość odżywcza wątróbki

Wątróbka należy do podrobów i odznacza się wysoką wartością odżywczą. Jest bogata w pełnowartościowe, łatwo przyswajalne białko. Jednak jej najcenniejszym składnikiem jest żelazo. Właśnie ze względu na jego dużą zawartość, mięso to zalecane jest przy niedokrwistości. Wątróbkę cechuje też wysoka zawartość witaminy A. Jest ona na tyle duża, że należy ograniczać ilość wątróbki w diecie. Poza tym podrób ten dostarcza nam też witamin z grupy B, a także cynku, selenu i miedzi.

Jak przygotować aromatyczną wątróbkę drobiową?

Jeśli chodzi o wątróbkę, to ja najbardziej lubię tę drobiową – kurczęcą lub indyczą. Jest delikatna i łatwo przyrządzić ją tak, by wyszła kremowa i smaczna. Wystarczy tylko nie poddawać jej zbyt długiej obróbce termicznej.

Do tej pory wątróbkę smażyłam zwykle z cebulą i dodawałam kawałki jabłek. Ostatnio przygotowałam ją jednak trochę inaczej. Cebulę zastąpiłam czosnkiem i całość wzbogaciłam wyrazistymi przyprawami – rozmarynem i ostrą papryczką. Wyszła aromatyczna, lekko ostrawa i bardzo smaczna.

Przepis: Wyrazista wątróbka z patelni

Wątróbka drobiowa smażona z czosnkiem, papryczką i rozmarynem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
320 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 mała główka czosnku
  • kawałek ostrej papryczki
  • świeży rozmaryn lub tymianek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Obsmażanie wątróbkiWątróbkę oczyść z przerostów i błon, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Patelnię rozgrzej, połóż na niej wątróbkę i smaż ją po chwili z każdej strony, aż się dobrze osuszy. Dodaj olej i masło i ładnie zrumień wątróbkę z każdej strony.
  2. DuszenieZmniejsz ogień pod patelnią. Do wątróbki dodaj przekrojone na pół ząbki czosnku, całość chwilę przesmaż. Dodaj posiekaną papryczkę i listki rozmarynu, całość duś na małym ogniu 5-7 minut. Pod koniec oprósz wątróbkę solą i pieprzem, wymieszaj.

Jak podać wątróbkę drobiową?

Wątróbkę klasycznie podaje się z ziemniakami i np. buraczkami. Jednak ja najbardziej lubię ją jeść z pieczywem. Do tego idealnie pasuje mi sałatka z pomidorów i cebuli. Jednak można ją też podać np. z sałatką z rukoli, jabłka i cebuli czy porcją zielonej sałaty z pomidorkami. Dobrym dodatkiem są też smażone owoce, np. jabłka, gruszki, śliwki.

Czytaj też:
Pasztet z własnego piekarnika to magia. Przetestuj ten przepis, a nie sięgniesz po kupny
Czytaj też:
Nie znosisz wątróbki? Ten przepis naprawdę wszystko zmienia. Zrób danie, które pokocha każdy