Nie każdy lubi wątróbkę, jednak przygotowana zgodnie z poniższym przepisem, trafi również w gusta przeciwników podrobów. Dodanie jajek oraz warzyw sprawia, że wątróbka traci charakterystyczny posmak i naprawdę obłędnie smakuje.
Jak zrobić zapiekankę z wątróbką drobiową?
Moja zapiekanka z wątróbką drobiową przypomina pod względem składu i konsystencji włoską frittatę. Bazę potrawy stanowią lekko ubite jajka z dodatkiem śmietanki kremówki, ziół i przypraw. Do zapiekanki dodaję również słodką marchewkę, żółtą i czerwoną paprykę oraz cebulę. Dodanie kolorowych warzyw wpływa nie tylko na smak potrawy, ale także jej wygląd.
Samo przygotowanie sycącej zapiekanki zajmuje krótką chwilę. Wątróbkę myję, oczyszczam i osuszam, a następnie kroję w kostkę. Warzywa również kroję w kostkę i łączę składniki. Idealnie do pieczenia zapiekanki z poniższego przepisu sprawdzi się forma keksówka lub głębokie naczynie żaroodporne.
Potrawę piekę około 35 minut (czas pieczenia różni się w zależności od wielkości formy – im grubsza zapiekanka, tym dłuższy czas pieczenia). Podczas pieczenia sprawdzam stopień ścięcia jajek – gotowa zapiekanka ma zwartą konsystencję. Wskazówka: jeżeli wierzch zapiekanki zbyt mocno się rumieni, to możesz przykryć formę folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Przepis: Zapiekanka z wątróbką drobiową
To danie polubią nawet osoby, które nie są miłośnikami wątróbki.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 449 w każdej porcji
Składniki
- 8 jajek
- 100 ml śmietanki kremówki
- 400 g wątróbki drobiowej
- 1 mała cebula
- 1 średnia papryka czerwona
- 1 średnia papryka żółta
- 1 duża marchewka
- 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
- 2 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
- 1 łyżka mąki pszennej do oprószenia wątróbki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJajka wybij do miski, dodaj śmietankę kremówkę, majeranek, pieprz ziołowy oraz sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Mikserem lub rózgą kuchenną ubij jajka, żeby lekko się napuszyły. Paprykę, marchewkę i cebulę pokrój w kostkę. Wątróbkę oczyść, umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę. Kawałki wątróbki oprósz mąką pszenną (możesz pominąć ten krok, ale mąka sprawia, że wątróbka nie opada na dno formy).
- Łączenie składnikówDodaj wątróbkę oraz warzywa do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj, a następnie przełóż do wysmarowanej masłem formy. Wskazówka: możesz zrezygnować z użycia masła i wyłożyć formę papierem do pieczenia.
- PieczeniePiecz zapiekankę w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 35 minut.
Jak podawać zapiekankę z wątróbką drobiową?
Zapiekankę z wątróbką drobiową delikatnie wyjmuję z formy, kroję na plastry i podaję z dodatkiem pieczywa. Danie idealnie sprawdza się jako szybkie obiad lub kolacja oraz ciepła przekąska pomiędzy posiłkami.
Ze smakiem składników zapiekanki doskonale komponują się świeże warzywa m.in. różne mieszanki sałat z dodatkiem sosu na bazie oliwy z oliwek i ziół, sałatka z pomidorów, ogórków i cebuli, sałatka ze szpinaku, rzodkiewki i kiełków, a także sałatka z kiszonych ogórków.
Czytaj też:
Tani gulasz zachwyca smakiem i pożywnością. Wszyscy się dziwią, z czego go robięCzytaj też:
Kupuję za grosze i robię wyborny dodatek do pieczywa. Ten pasztet jest delikatny i kremowy