Nie znosisz wątróbki? Ten przepis naprawdę wszystko zmienia. Zrób danie, które pokocha każdy

Nie znosisz wątróbki? Ten przepis naprawdę wszystko zmienia. Zrób danie, które pokocha każdy

Dodano: 
Zapiekanka z wątróbką drobiową
Zapiekanka z wątróbką drobiową Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Zapiekanka z wątróbką drobiową to mój sposób na danie z podrobami, które smakuje każdemu. Przepis uwzględnia zdrowe i tanie produkty oraz nie wymaga wiele pracy.

Nie każdy lubi wątróbkę, jednak przygotowana zgodnie z poniższym przepisem, trafi również w gusta przeciwników podrobów. Dodanie jajek oraz warzyw sprawia, że wątróbka traci charakterystyczny posmak i naprawdę obłędnie smakuje.

Jak zrobić zapiekankę z wątróbką drobiową?

Moja zapiekanka z wątróbką drobiową przypomina pod względem składu i konsystencji włoską frittatę. Bazę potrawy stanowią lekko ubite jajka z dodatkiem śmietanki kremówki, ziół i przypraw. Do zapiekanki dodaję również słodką marchewkę, żółtą i czerwoną paprykę oraz cebulę. Dodanie kolorowych warzyw wpływa nie tylko na smak potrawy, ale także jej wygląd.

Samo przygotowanie sycącej zapiekanki zajmuje krótką chwilę. Wątróbkę myję, oczyszczam i osuszam, a następnie kroję w kostkę. Warzywa również kroję w kostkę i łączę składniki. Idealnie do pieczenia zapiekanki z poniższego przepisu sprawdzi się forma keksówka lub głębokie naczynie żaroodporne.

Potrawę piekę około 35 minut (czas pieczenia różni się w zależności od wielkości formy – im grubsza zapiekanka, tym dłuższy czas pieczenia). Podczas pieczenia sprawdzam stopień ścięcia jajek – gotowa zapiekanka ma zwartą konsystencję. Wskazówka: jeżeli wierzch zapiekanki zbyt mocno się rumieni, to możesz przykryć formę folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Przepis: Zapiekanka z wątróbką drobiową

To danie polubią nawet osoby, które nie są miłośnikami wątróbki.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
449 w każdej porcji

Składniki

  • 8 jajek
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 1 mała cebula
  • 1 średnia papryka czerwona
  • 1 średnia papryka żółta
  • 1 duża marchewka
  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy
  • 1 łyżka mąki pszennej do oprószenia wątróbki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka wybij do miski, dodaj śmietankę kremówkę, majeranek, pieprz ziołowy oraz sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Mikserem lub rózgą kuchenną ubij jajka, żeby lekko się napuszyły. Paprykę, marchewkę i cebulę pokrój w kostkę. Wątróbkę oczyść, umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę. Kawałki wątróbki oprósz mąką pszenną (możesz pominąć ten krok, ale mąka sprawia, że wątróbka nie opada na dno formy).
  2. Łączenie składnikówDodaj wątróbkę oraz warzywa do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj, a następnie przełóż do wysmarowanej masłem formy. Wskazówka: możesz zrezygnować z użycia masła i wyłożyć formę papierem do pieczenia.
  3. PieczeniePiecz zapiekankę w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez około 35 minut.

Jak podawać zapiekankę z wątróbką drobiową?

Zapiekankę z wątróbką drobiową delikatnie wyjmuję z formy, kroję na plastry i podaję z dodatkiem pieczywa. Danie idealnie sprawdza się jako szybkie obiad lub kolacja oraz ciepła przekąska pomiędzy posiłkami.

Ze smakiem składników zapiekanki doskonale komponują się świeże warzywa m.in. różne mieszanki sałat z dodatkiem sosu na bazie oliwy z oliwek i ziół, sałatka z pomidorów, ogórków i cebuli, sałatka ze szpinaku, rzodkiewki i kiełków, a także sałatka z kiszonych ogórków.

Czytaj też:
Tani gulasz zachwyca smakiem i pożywnością. Wszyscy się dziwią, z czego go robię
Czytaj też:
Kupuję za grosze i robię wyborny dodatek do pieczywa. Ten pasztet jest delikatny i kremowy