Barszcz ukraiński w letnim wydaniu. Delikatny dodatek odmienia charakter tej pożywnej zupy

Barszcz ukraiński w letnim wydaniu. Delikatny dodatek odmienia charakter tej pożywnej zupy

Dodano: 
Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński Źródło: Shutterstock / ArtCookStudio
Barszcz ukraiński to zupa z dodatkiem buraków ćwikłowych. Właśnie im zawdzięcza charakterystyczny kolor i smak. Jest dosyć pożywna, za sprawą kilku dodatków. Ja jednak latem gotuję ją trochę inaczej, dzięki czemu jest lżejsza.

Po wiosennym zachwycie nad botwinką warto pozachwycać się młodymi burakami. Są soczyste, delikatne i bardzo szybko się gotują. Podobnie zresztą, jak i inne młode warzywa. Dzięki temu letnią wersję barszczu ukraińskiego gotuje się krócej, niż tę jesienno-zimową. Ja stawiam też na jeden dodatek, który jest typowo letni, a idealnie pasuje do tej zupy.

Na jakim wywarze ugotować barszcz ukraiński?

Barszcz ukraiński to pożywna zupa wyróżniająca się dużą ilością warzyw. Najsmaczniejsza jej wersja powstaje na bazie wywaru mięsnego. Można go ugotować na indyku, kurczaku czy kawałku wieprzowiny. Ja zwykle wybieram skrzydło indycze lub żeberka wieprzowe. Wywar gotuję z dodatkiem części włoszczyzny i przypraw. Gdy jest już esencjonalny, dodaję pozostałe warzywa.

Jeśli jednak chcecie przygotować barszcz w lżejszej wersji, możecie go przyrządzić na wywarze jarskim, czyli samych warzywach. Te z włoszczyzny warto wtedy podsmażyć na maśle, dzięki czemu będą miały intensywniejszy aromat i smak.

Jak przygotować barszcz ukraiński w letniej wersji?

Choć jest lato, to nie gotuję barszczu na wywarze warzywnym. Ten na mięsie smakuje bowiem o wiele lepiej i jest pożywniejszy. W końcu ta zupa często zastępuje mi nawet cały obiad. Dorzucam jednak nieco inne składniki, niż jesienią czy zimą. Nie sięgam po suchą, białą fasolę, tylko zastępuję ją fasolką szparagową. Dodaję też białą kapustę i świeże pomidory. Te warzywa są delikatne, szybko się gotują i dodają zupie lekkości. Na koniec doprawiam całość sokiem z cytryny, bo wprowadza on do potrawy orzeźwiające nuty.

Przepis: Letni barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński z fasolką szparagową i białą kapustą

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
165 w każdej porcji

Składniki

  • 1 skrzydło indycze, szyja lub kawałek żeberka wieprzowego
  • 2,5 l wody
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora lub 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2-3 średnie buraki
  • 3 ziemniaki
  • ok. 150 g fasolki szparagowej
  • kawałek kapusty białej (ok. 150 g)
  • 3-4 świeże pomidory lub 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • świeży koperek lub natka pietruszki
  • kwaśna, gęsta śmietana

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie wywaruMięso opłucz, umieść w garnku, zalej zimną wodą. Gotuj na średnim ogniu, aż woda zawrze, usuń szumowiny. Do wywaru wrzuć listki laurowe i ziele angielskie, gotuj całość ok. 20 minut. Dodaj pietruszkę, seler, por, trochę soli i pieprzu. Gotuj na niedużym ogniu ok. 30 minut, aż powstanie esencjonalny wywar.
  2. Dodawanie warzywMięso wyjmij z wywaru, oczyść, podziel na kawałki. Wywar przecedź. Marchewki, buraki i ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w niedużą kostkę. Wrzuć do wywaru, gotuj 5-10 minut. Dodaj pokrojoną fasolkę szparagową, poszatkowaną kapustę oraz obrane i pokrojone pomidory. Gotuj 10 minut, dodaj koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj jeszcze 5 minut.
  3. Wykańczanie zupyZupę dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Rozlej do talerzy, do każdego włóż trochę mięsa i łyżkę śmietany. Zupę posyp posiekaną zieleniną.

Jak podać barszcz ukraiński?

Barszcz ukraiński jest na tyle pożywny, że może zastąpić cały obiad. Można go podać ze śmietaną lub bez. Niektórzy nawet zaciągają go mieszanką śmietany i mąki, dzięki czemu całość robi się jeszcze bardziej sycąca. Ja jednak wolę lżejszą wersję, czyli łyżkę kwaśnej śmietany już do talerza. Barszcz warto posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki. Jeśli ktoś chce, może go oczywiście zjeść z kromką chleba.

Czytaj też:
Gotuję jeden garnek zupy, a zastępuje mi cały obiad. To dobre rozwiązanie na ciepłe dni
Czytaj też:
Aromatyczny krem pomidorowy, który zaskakuje od pierwszej łyżki. W Polsce nikt tak nie robi, a szkoda

Źródło: smaki.pl