Latem dostępna jest młoda kapusta biała, więc pekińska poszła nieco w odstawkę. Jednak jak najbardziej jest dostępna i warto sobie o niej przypomnieć. Charakteryzuje się bowiem delikatnością, chrupkością i soczystością. Z tego powodu surówki z jej dodatkiem smakują doskonale.
Jakie składniki warto dodać do surówki z kapusty pekińskiej?
Kapusta pekińska ma delikatny smak, dzięki czemu doskonale komponuje się z różnymi składnikami. W surówkach można ją łączyć na przykład z warzywami: ogórkiem, papryką, marchewką, kukurydzą. Dobrze harmonizuje też z owocami np.: z winogronami, granatem, jabłkiem, śliwkami. Doskonałym jej dopełnieniem będą orzechy, pestki dyni lub słonecznika, a także świeże zioła, np. koperek, natka pietruszki, mięta.
Jak zrobić pyszną surówkę z kapusty pekińskiej?
Do mojej sierpniowej surówki z kapusty pekińskiej dodałam dwa ciekawe składniki. Pierwszy to śliwki węgierki pokrojone na kawałki, drugi zaś to posiekane orzechy włoskie. Jak się okazało, takie połączenie naprawdę jest udane, bo składniki dopełniają się smakiem, konsystencją i soczystością. Oczywiście surówkę uzupełniam o wyrazisty sos, ale i tak nie ma przy niej dużo pracy.
Przepis: Chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej
Kapusta pekińska z dodatkiem śliwek i orzechów
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 145 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 30 g orzechów włoskich
- 5-6 śliwek węgierek
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówKapustę oczyść, poszatkuj. Orzechy włoskie posiekaj, podpraż na suchej patelni, wystudź. Śliwki umyj, pokrój na kawałki.
- Łączenie składnikówRozdrobnione składniki sałatki wymieszaj. Polej sosem przygotowanym z oliwy, miodu, soku z cytryny i musztardy. Wymieszaj, dopraw do smaku.
Wskazówka: Stopień rozdrobnienia kapusty pekińskiej wpływa na soczystość surówki. Mniejsze kawałki będą bardziej soczyste, niż większe.
Do czego podać surówkę z kapusty pekińskiej?
Surówka z kapusty pekińskiej to smaczny dodatek do różnych dań obiadowych. Jak sprawdziłam, dobrze pasuje do kotletów mielonych, schabowego, kurczaka z grilla czy ryby. Można ją też podać do potraw z grilla, a także dań serwowanych z ryżem albo makaronem.
Tę surówkę można też szybko zamienić w sałatkę. Wystarczy dorzucić do niej pokrojony ser feta, kawałki kurczaka czy tuńczyka i zjeść z pieczywem na kolację.
Czytaj też:
Ścieram soczysty owoc i w kilka chwil mam genialną surówkę. Ten patent to moje odkrycieCzytaj też:
Kroję pora i dorzucam soczyste pomidory. Ale sekret tej surówki to obłędny sos