Kroję pora i dorzucam soczyste pomidory. Ale sekret tej surówki to obłędny sos

Kroję pora i dorzucam soczyste pomidory. Ale sekret tej surówki to obłędny sos

Dodano: 
Składniki na surówkę z pora
Składniki na surówkę z pora Źródło: Shutterstock / Andrey Starostin
Surówka z pora to pyszny dodatek do obiadu, ale dodanie do niej pomidora i genialnego sosu, sprawia, że każdy prosi o dokładkę.

Jeśli brakuje ci pomysłów na lekkie, kolorowe i zdrowe surówki do obiadu, koniecznie zapisz ten przepis. To surówka z pora z dodatkiem pomidorów. A wszystko łączy w jedną całość wyrazisty sos jogurtowy z dodatkiem czosnku i skórki z cytryny.

Jak zrobić dobrą surówkę z pora?

Aby surówka z pora smakowała dobrze, wybierz ładne, odpowiednie warzywo. Do surówki najlepiej wybierać pory świeże, jędrne, o intensywnie zielonych liściach na górze oraz białej, zwartej części u dołu. Zwróć uwagę, aby liście nie były żółte, suche ani poszarpane, a łodyga nie miała przebarwień czy śladów gnicia. Do jedzenia na surowo najlepiej nadają się młode pory – są delikatniejsze w smaku i mniej włókniste. Sprawdź też zapach – powinien być świeży i łagodny. Jeśli por jest bardzo gruby, może mieć mocniejszy, ostrzejszy smak, więc do surówki warto wybrać średniej wielkości egzemplarze.

Pora należy drobno pokroić, dodać do niego pomidory i prosty, ale wyrazisty w smaku dressing jogurtowy. Tu od razu rada: jeśli wolisz łagodniejsze smaki i nie masz ochoty na ostry, świeży czosnek, dodaj do sosu drobno posiekany koperek. To połączenie jest delikatniejsze, a równie smaczne.

Przepis: Surówka z pora i pomidorów

Pyszna surówka do obiadu

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
185 w każdej porcji

Składniki

  • 1 por
  • 10 pomidorków koktajlowych

na dressing:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówPora i pomidory pokrój, wymieszaj składniki na dressing.
  2. Robienie surówkiW misce wymieszaj warzywa z sosem jogurtowym.

Do czego pasuje surówka z pora i pomidorów?

Surówka z pora i pomidorów to pyszny i uniwersalny dodatek do wielu obiadów. Świetnie smakuje w klasycznych zestawach, np. z ziemniakami i kotletem mielonym lub z frytkami i kurczakiem z piekarnika. Dobrze pasuje też do dań z ryżem oraz kluskami. Można taką surówkę podawać też do krokietów czy odsmażanych pierogów z mięsem.

Czytaj też:
Biorę pierś kurczaka, robię kremowy farsz i zawijam w wyjątkowe roladki. Jeden kawałek to zawsze za mało
Czytaj też:
Jedna przyprawa, a zwykłe mielone zyskują nowy smak. Przepis na wyraziste, soczyste kotlety