Jeśli brakuje ci pomysłów na lekkie, kolorowe i zdrowe surówki do obiadu, koniecznie zapisz ten przepis. To surówka z pora z dodatkiem pomidorów. A wszystko łączy w jedną całość wyrazisty sos jogurtowy z dodatkiem czosnku i skórki z cytryny.
Jak zrobić dobrą surówkę z pora?
Aby surówka z pora smakowała dobrze, wybierz ładne, odpowiednie warzywo. Do surówki najlepiej wybierać pory świeże, jędrne, o intensywnie zielonych liściach na górze oraz białej, zwartej części u dołu. Zwróć uwagę, aby liście nie były żółte, suche ani poszarpane, a łodyga nie miała przebarwień czy śladów gnicia. Do jedzenia na surowo najlepiej nadają się młode pory – są delikatniejsze w smaku i mniej włókniste. Sprawdź też zapach – powinien być świeży i łagodny. Jeśli por jest bardzo gruby, może mieć mocniejszy, ostrzejszy smak, więc do surówki warto wybrać średniej wielkości egzemplarze.
Pora należy drobno pokroić, dodać do niego pomidory i prosty, ale wyrazisty w smaku dressing jogurtowy. Tu od razu rada: jeśli wolisz łagodniejsze smaki i nie masz ochoty na ostry, świeży czosnek, dodaj do sosu drobno posiekany koperek. To połączenie jest delikatniejsze, a równie smaczne.
Przepis: Surówka z pora i pomidorów
Pyszna surówka do obiadu
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 185 w każdej porcji
Składniki
- 1 por
- 10 pomidorków koktajlowych
na dressing:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPora i pomidory pokrój, wymieszaj składniki na dressing.
- Robienie surówkiW misce wymieszaj warzywa z sosem jogurtowym.
Do czego pasuje surówka z pora i pomidorów?
Surówka z pora i pomidorów to pyszny i uniwersalny dodatek do wielu obiadów. Świetnie smakuje w klasycznych zestawach, np. z ziemniakami i kotletem mielonym lub z frytkami i kurczakiem z piekarnika. Dobrze pasuje też do dań z ryżem oraz kluskami. Można taką surówkę podawać też do krokietów czy odsmażanych pierogów z mięsem.
Czytaj też:
Biorę pierś kurczaka, robię kremowy farsz i zawijam w wyjątkowe roladki. Jeden kawałek to zawsze za małoCzytaj też:
Jedna przyprawa, a zwykłe mielone zyskują nowy smak. Przepis na wyraziste, soczyste kotlety