Lasagne (czyt. lazania) to danie kuchni włoskiej, pochodzące z regionu Emilia-Romania. Jest rodzajem zapiekanki makaronowej, w której podstawą są prostokątne płaty ciasta makaronowego. Przekłada się je farszem, sosem i tartym serem. Po upieczeniu całość zamienia się w pożywne danie. Ja z tego przepisu usuwam jeden składnik i zastępuję go cukinią. Potrawa wychodzi lekka i przepyszna.
Jaki składnik lasagne warto zastąpić cukinią?
Do mojej lasagne dodaję cukinię, a zastępuję nią płaty makaronu. Dzięki tej zmianie potrawa wychodzi mniej kaloryczna i mniej tucząca. Całość smakuje doskonale, jest soczysta i delikatna. W tej podmianie widzę też inną korzyść – płaty makaronu lasagne nie są dostępne w każdym sklepie, a cukinii o tej porze roku wszędzie jest dużo i kosztuje niewiele.
Jak zrobić lekką lasagne?
Moją lekką lasagne robię podobnie, jak tę klasyczną z mielonym mięsem. Tak więc mięso podsmażam i podduszam z dodatkami. Do tego przyrządzam sos beszamelowy i ścieram ser. Jednak, zamiast podgotowywać płaty makaronu, kroję cukinię w długie plastry i podsmażam je na patelni grillowej. W ten sposób zyskują na smaku, ale też na apetycznym wyglądzie.
Wykładam nimi naczynie żaroodporne, przykrywam mięsną masą i sosem, a potem znów układam plastry warzywa. I tak dalej, aż do zużycia wszystkich składników. Po zapieczeniu danie jest gotowe do podania.
Przepis: Lasagne z cukinią
Lekka lasagne z cukinią i mielonym mięsem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 625 w każdej porcji
Składniki
Na sos mięsny:
- 500 g mielonego mięsa (wołowe lub mieszane wołowo–wieprzowe)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 starta marchewka
- 2 łyżki oliwy
- 400 g passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- oregano, bazylia, chili
- sól, pieprz
Na sos beszamelowy:
- 40 g masła
- 40 g mąki
- 500 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 2 duże cukinie
- oliwa do posmarowania
- sól
- 100 g startego sera mozzarella
Sposób przygotowania
- Przygotowanie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj, pokrój wzdłuż w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Lekko oprósz je solą, by warzywo puściło sok. Osusz je ręcznikiem papierowym. Plastry cukinii zrumień lekko na grillowej patelni, przełóż na talerz.
- Sos mięsnyNa oliwie podsmaż posiekaną cebulę, czosnek i startą marchewkę. Dodaj mięso ielone i smaż do zrumienienia. Dodaj passatę, koncentrat i przyprawy. Duś 20-25 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Sos beszamelowyRozpuść masło w rondelku, wsyp mąkę i krótko ją przesmaż. Powoli dolewaj zimne mleko, cały czas mieszając rózgą, aż powstanie gładki sos. Dopraw go gałką, solą i pieprzem.
- Układanie warstw i pieczenieNaczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Dno wyłóż plastrami cukinii. Nałóż na nie część sosu mięsnego i beszamelu, posyp lekko serem. Znów przykryj plastrami cukinii i pozostałymi składnikami. Na wierzchu powinien znaleźć się beszamel posypany serem. Całość piecz ok. 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Inna wersja lekkiej lasagne
Lekką lasagne możecie przygotować też w inny sposób. Plastry cukinii możecie zastąpić np. plastrami podsmażonego bakłażana. Z cukinii da się też przygotować farsz do lasagne. Wystarczy, że ją drobno pokroicie, podsmażycie z czosnkiem i poddusicie z przecierem pomidorowym lub śmietaną. Smaczna wersja lasagne powstanie także wtedy, gdy część mielonego mięsa zastąpicie posiekaną cukinią. W ten sposób to smaczne warzywo również może dodać potrawie lekkości.
Czytaj też:
Moje kotlety mielone to zupełnie inna bajka. Są pieczone, a soczystości dodaje im warzywoCzytaj też:
Jedna przyprawa, a zwykłe mielone zyskują nowy smak. Przepis na wyraziste, soczyste kotlety