Do lasagne dodaję cukinię i robi się lekka jak piórko. Przepis na słynne danie w zdrowszej wersji

Do lasagne dodaję cukinię i robi się lekka jak piórko. Przepis na słynne danie w zdrowszej wersji

Dodano: 
Lazania z cukinią
Lazania z cukinią Źródło: Shutterstock / Elena Veselova
Jeśli lubicie lasagne, powinniście poznać jej lekką wersję. Dzięki dodatkowi cukinii wychodzi delikatna i nietucząca. A przygotowanie tego dania jest podobnie proste, jak klasycznego. Przekonajcie się o tym sami!

Lasagne (czyt. lazania) to danie kuchni włoskiej, pochodzące z regionu Emilia-Romania. Jest rodzajem zapiekanki makaronowej, w której podstawą są prostokątne płaty ciasta makaronowego. Przekłada się je farszem, sosem i tartym serem. Po upieczeniu całość zamienia się w pożywne danie. Ja z tego przepisu usuwam jeden składnik i zastępuję go cukinią. Potrawa wychodzi lekka i przepyszna.

Jaki składnik lasagne warto zastąpić cukinią?

Do mojej lasagne dodaję cukinię, a zastępuję nią płaty makaronu. Dzięki tej zmianie potrawa wychodzi mniej kaloryczna i mniej tucząca. Całość smakuje doskonale, jest soczysta i delikatna. W tej podmianie widzę też inną korzyść – płaty makaronu lasagne nie są dostępne w każdym sklepie, a cukinii o tej porze roku wszędzie jest dużo i kosztuje niewiele.

Jak zrobić lekką lasagne?

Moją lekką lasagne robię podobnie, jak tę klasyczną z mielonym mięsem. Tak więc mięso podsmażam i podduszam z dodatkami. Do tego przyrządzam sos beszamelowy i ścieram ser. Jednak, zamiast podgotowywać płaty makaronu, kroję cukinię w długie plastry i podsmażam je na patelni grillowej. W ten sposób zyskują na smaku, ale też na apetycznym wyglądzie.

Wykładam nimi naczynie żaroodporne, przykrywam mięsną masą i sosem, a potem znów układam plastry warzywa. I tak dalej, aż do zużycia wszystkich składników. Po zapieczeniu danie jest gotowe do podania.

Przepis: Lasagne z cukinią

Lekka lasagne z cukinią i mielonym mięsem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
625 w każdej porcji

Składniki

Na sos mięsny:

  • 500 g mielonego mięsa (wołowe lub mieszane wołowo–wieprzowe)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 starta marchewka
  • 2 łyżki oliwy
  • 400 g passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oregano, bazylia, chili
  • sól, pieprz

Na sos beszamelowy:

  • 40 g masła
  • 40 g mąki
  • 500 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 2 duże cukinie
  • oliwa do posmarowania
  • sól
  • 100 g startego sera mozzarella

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj, pokrój wzdłuż w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Lekko oprósz je solą, by warzywo puściło sok. Osusz je ręcznikiem papierowym. Plastry cukinii zrumień lekko na grillowej patelni, przełóż na talerz.
  2. Sos mięsnyNa oliwie podsmaż posiekaną cebulę, czosnek i startą marchewkę. Dodaj mięso ielone i smaż do zrumienienia. Dodaj passatę, koncentrat i przyprawy. Duś 20-25 minut na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  3. Sos beszamelowyRozpuść masło w rondelku, wsyp mąkę i krótko ją przesmaż. Powoli dolewaj zimne mleko, cały czas mieszając rózgą, aż powstanie gładki sos. Dopraw go gałką, solą i pieprzem.
  4. Układanie warstw i pieczenieNaczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Dno wyłóż plastrami cukinii. Nałóż na nie część sosu mięsnego i beszamelu, posyp lekko serem. Znów przykryj plastrami cukinii i pozostałymi składnikami. Na wierzchu powinien znaleźć się beszamel posypany serem. Całość piecz ok. 35 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Inna wersja lekkiej lasagne

Lekką lasagne możecie przygotować też w inny sposób. Plastry cukinii możecie zastąpić np. plastrami podsmażonego bakłażana. Z cukinii da się też przygotować farsz do lasagne. Wystarczy, że ją drobno pokroicie, podsmażycie z czosnkiem i poddusicie z przecierem pomidorowym lub śmietaną. Smaczna wersja lasagne powstanie także wtedy, gdy część mielonego mięsa zastąpicie posiekaną cukinią. W ten sposób to smaczne warzywo również może dodać potrawie lekkości.

Czytaj też:
Moje kotlety mielone to zupełnie inna bajka. Są pieczone, a soczystości dodaje im warzywo
Czytaj też:
Jedna przyprawa, a zwykłe mielone zyskują nowy smak. Przepis na wyraziste, soczyste kotlety