Jak zrobić miękkie i delikatne kluski leniwe? Ja dodaję łyżkę popularnego produktu

Jak zrobić miękkie i delikatne kluski leniwe? Ja dodaję łyżkę popularnego produktu

Dodano: 
Leniwe z cynamonem
Leniwe z cynamonem Źródło: Shutterstock / Patrycja St
Kluski leniwe to idealny pomysł na podwieczorek lub lekki obiad. Co jednak zrobić, gdy wychodzą twarde i suche? Mam na to prosty sposób. Sięgam po popularny produkt i dodaję do ciasta jedną łyżkę.

Kluski leniwe zwane są też pierogami leniwymi lub w skrócie leniwymi. Smakują podobnie, jak pierogi z twarogiem, a rzeczywiście robi się je znacznie szybciej. Czasami tylko potrafią wyjść dość twarde i suche. Dlaczego? To zwykle wina nieodpowiednio dobranego twarogu i zbyt dużego dodatku mąki. Jednak tym mankamentom można zaradzić.

Jaki twaróg jest najlepszy na kluski leniwe?

Moje ulubione kluski leniwe robię z twarogu. By jednak wyszły smaczne, trzeba wybrać odpowiedni twaróg. Najlepiej będzie się nadawał półtłusty lub tłusty, o dość zwartej konsystencji. Taki twaróg po pokruszeniu powinien tworzyć spore, dość miękkie grudki. Gdy kruszy się na kawałeczki wielkości kaszy gryczanej, jest zbyt suchy i trudno będzie uzyskać z niego dobre, miękkie leniwe. Odradzam też sięganie po twaróg sernikowy z wiaderka, bo jest zbyt rzadki i gładki.

Jak zrobić miękkie i delikatne kluski leniwe?

By kluski leniwe wyszły takie, jak trzeba, a więc miękkie i delikatne, trzeba przestrzegać dwóch zasad. Po pierwsze należy wybrać dobry gatunkowo twaróg. Po drugie, nie można dodawać do ciasta zbyt dużo mąki, a tylko tyle ile jest niezbędne. Ciasto przed ugotowaniem może pozostawać lekko kleiste.

Jeśli jednak macie do dyspozycji zbyt mocno odciśnięty twaróg, sytuację możecie uratować prostym dodatkiem. To kasza manna, której wystarczy dodać łyżkę, a czasem dwie. W czasie gotowania produkt ten pęcznieje, zwiększając miękkość i puszystość klusek.

Przepis: Delikatne kluski leniwe

Kluski leniwe z twarogu z dodatkiem kaszy manny

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaTwaróg przepuść przez praskę, zmiksuj z żółtkami, cukrem wanilinowym i suchą kaszą manną. Białka ubij na sztywno, dodaj do twarogu, wymieszaj. Dodaj większość mąki, wymieszaj.
  2. Formowanie i gotowanie klusekCiasto przełóż na stolnicę. Podziel je na 3-4 części. Z każdej uformuj wałek, delikatnie podsypując mąką. Wałek lekko spłaszcz, pokrój na kluski. Wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj ok. 2 minuty, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię.

Jak podać kluski leniwe?

Kluski leniwe najbardziej lubią słodkie dodatki. Można je polać stopionym masłem i posypać cukrem. Dobrze jest też sięgnąć wtedy po mielony cynamon, który doda potrawie ciekawego aromatu. Leniwe dobrze też będą smakować polane słodką śmietankąposypane świeżymi owocami albo z polewą ze zmiksowanych owoców.

Czytaj też:
Do ciasta dwie łyżki, na wierzch dwa składniki. Te kopytka wszyscy zjadają w ekspresowym tempie
Czytaj też:
Pustki w lodówce? Te mięciutkie kluski zrobisz w 20 minut i pokochasz od pierwszego kęsa