Mało popularne połączenie, a smak zachwyca. To danie z makaronu zrobisz w 20 minut

Mało popularne połączenie, a smak zachwyca. To danie z makaronu zrobisz w 20 minut

Dodano: 
Makaron z bakłażanem i fetą
Makaron z bakłażanem i fetą Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Dania z makaronu doskonale sprawdzają się w roli szybkiego, taniego obiadu. Wystarczy tylko ugotować kluski, a potem wymieszać je z sosem lub paroma dodatkami. Dziś proponuję dorzucić do makaronu trzy pyszne składniki. Wyjdzie obłędny.

Gdy nie mam czasu, ani ochoty na długie gotowanie, biorę makaron. Nastawiam go, a w tym czasie przyrządzam do niego sos lub szykuję dodatki. Zwykle jestem w stanie przygotować je, nim makaron będzie ugotowany. Zajmuje to nie więcej niż 20 minut. Dzisiejsza propozycja nie jest oklepana, ale będziecie zachwyceni jej smakiem.

Jak przyrządzić bakłażan do makaronu?

Dodatkiem, który w daniu z makaronem może was trochę zaskoczyć, jest bakłażan. To delikatne warzywo po obróbce termicznej staje się miękkie i aksamitne. By wydobyć z niego jak najwięcej smaku, warto je podsmażyć. Wcześniej tylko myję warzywo i kroję w kostkę. Potem rumienię na patelni z oliwą, aż będzie z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie. Tak przygotowany bakłażan można już dodać do makaronu.

Jak zrobić pyszny makaron z bakłażanem?

Moje makaronowe danie oprócz bakłażana zawiera też dwa dodatki, które doskonale komponują się z tym warzywem. Są to wyrazista w smaku feta oraz aromatyczny czosnek. Dzięki nim całe danie pachnie z daleka i wychodzi przepyszne. Posiekany czosnek warto dodać do bakłażana pod koniec smażenia, zaś ser feta pokruszyć i posypać nim potrawę przed podaniem.

Przepis: Makaron z bakłażanem

Pożywne danie obiadowe z makaronu, bakłażana i sera feta

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
550 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g makaronu świderki lub penne
  • 1 średniej wielkości bakłażan lub 2 mniejsze
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 150 g sera feta
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • chili
  • sól
  • świeża bazylia lub natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

  1. Czynności wstępneBakłażan umyj, wytrzyj, pokrój w sporą kostkę. Oprósz go solą, odstaw na 10 minut, by puścił sok. Osusz go papierowym ręcznikiem. Makaron wsyp na osolony wrzątek, gotuj wg zaleceń na etykiecie.
  2. Smażenie bakłażanaNa patelni rozgrzej oliwę, wsyp bakłażan i smaż go, co jakiś czas mieszając, aż kawałki warzywa będą miękkie i lekko chrupiące. Dodaj posiekany czosnek i odrobinę chili, całość chwilę przesmaż, by czosnek puścił aromat.
  3. PodawanieMakaron lekko odcedź, dodaj do bakłażana na patelni, całość wymieszaj. Makaron rozłóż na talerze, posyp pokruszoną fetą i posiekaną zieleniną.

Wskazówka: Ciekawym uzupełnieniem tego dania może być tarta bułka. Wystarczy podsmażyć ją na oliwie, a przed podaniem wymieszać z makaronem, podobnie jak pozostałe składniki. Zapewni przyjemną chrupkość.

Inne dodatki do makaronu z bakłażanem

Makaron z bakłażanem da się też przygotować w inny sposób. Czosnek można zastąpić szalotką lub zwykłą cebulą, zaś ostry ser feta łagodną ricottą czy serem kozim. Jeśli zaś lubicie makaron z sosem, do bakłażana podsmażonego z czosnkiem możecie dodać 2-3 pokrojone pomidory lub pomidory z puszki i całość dusić ok. 10 minut. Przed podaniem potrawę możecie posypać pokruszoną fetą czy startym parmezanem.

Czytaj też:
Gotuję makaron i podaję w najprostszy sposób. To lekkie danie wszyscy zjadają z ochotą
Czytaj też:
Weź makaron, cukinię i proste dodatki. Pyszny posiłek w 15 minut