Ten tani kurczak robi się sam. Wystarczy jedno naczynie i kilka dodatków

Ten tani kurczak robi się sam. Wystarczy jedno naczynie i kilka dodatków

Dodano: 
Kurczak pieczony z ziemniakami
Kurczak pieczony z ziemniakami Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Soczyste udka upieczone razem z warzywami, zyskują zupełnie nowy charakter dzięki słodko-słonym dodatkom.

Zacząłem robić to danie po rozmowie z kolegą, który pochodzi z Hiszpanii. Opowiadał o tym, jak jego babcia łączyła mięso z owocami i oliwkami. Spróbowałem raz i przepadłem. Od tamtej pory to jeden z tych przepisów, które wracają u mnie, gdy chcę z tanich składników zrobić coś, co smakuje, jakby wymagało dużo więcej pracy i pieniędzy.

Jak zrobić kurczaka z warzywami?

Udka warto zamarynować choćby na 2–3 godziny wcześniej. Z przyprawami, musztardą i odrobiną oliwy. Dzięki temu będą bardziej aromatyczne i soczyste. Można też na krótko obsmażyć je przed pieczeniem, by skórka była jeszcze bardziej chrupiąca.

Jeśli chcesz urozmaicić smak warzyw, dodaj ząbek czosnku w łupince albo kilka gałązek świeżego tymianku. Ziemniaki najlepiej wybrać typu A/B, lekko mączyste, będą miękkie, ale się nie rozpadną. Zamiast musztardy sarepskiej możesz sięgnąć po francuską z całymi ziarnami gorczycy, doda lekkości i winnego aromatu.

Przepis: Kurczak pieczony z ziemniakami w egzotycznym wydaniu

Prosty sposób na obiad z jednego naczynia.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Hiszpańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
575 w każdej porcji

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 500 g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 10 suszonych śliwek
  • 10 zielonych oliwek
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówObierz warzywa. Ziemniaki i marchew pokrój średnie kawałki, cebulę w pióra. Śliwki przekrój na pół. Udka natrzyj solą, pieprzem, papryką i cynamonem, a następnie posmaruj musztardą.
  2. Układanie i pieczenieWarzywa, śliwki i oliwki wrzuć do dużego naczynia żaroodpornego. Skrop olejem, dopraw solą i wymieszaj. Na wierzchu ułóż mięso skórą do góry. Przykryj folią aluminiową. Piecz 50 minut w 190°C, potem zdejmij folię i piecz kolejne 25 minut, by udka się zarumieniły.

Co podać do takiego kurczaka?

To danie ma już świetną bazę. Pieczony kurczak z ziemniakami, oliwkami i śliwkami to połączenie słonego, słodkiego i mięsnego. Warto dodać coś świeżego, kwaśnego lub chrupiącego, by zrównoważyć smaki. Oto kilka pomysłów:

  • Jogurt naturalny z czosnkiem i cytryną – chłodny, kremowy sos podkreśla smak kurczaka i dodaje lekkości całemu daniu. Świetnie równoważy słodycz śliwek i intensywność oliwek.
  • Sałatka z rukoli i pomarańczy – pieprzna rukola i soczysta pomarańcza dodają świeżości oraz lekkiej kwasowości, która dobrze kontrastuje z pieczonym mięsem.
  • Pieczone buraki z tymiankiem – ich ziemisty smak i lekka słodycz komponują się z owocowym akcentem śliwek i słonością oliwek, dodając głębi.
  • Surówka z czerwonej kapusty i jabłka – chrupiąca, lekko kwaśna, przełamuje cięższe elementy dania i dodaje warzywnego balansu. Tutaj znajdziesz dwa sposoby na surówkę z czerwonej kapusty.
  • Grillowana cukinia z oliwą – delikatna, lekko przypieczona, uzupełnia warzywny profil potrawy bez dominowania nad głównymi smakami.

Czytaj też:
Biorę udka kurczaka i kilka dodatków. Ten prosty trik zmienia zwykły obiad w domowy hit
Czytaj też:
Weź pierś kurczaka i dwa warzywa. Ten lekki gulasz to hit letnich obiadów i kolacji