Młode warzywa są chrupiące, pełne smaku i aromatu. Tak też jest z kapustą, która zachwyca delikatnością i soczystością. Dzięki temu można ją na przykład raz-dwa udusić lub ugotować. Dobrze jest jednak wzbogacić ją o dodatki, które wyostrzą jej smak i sprawią, że danie po prostu będzie zachwycające. Ja od lat stosuję w tym celu prosty trik.
Czy trzeba obgotowywać młodą kapustę?
Wiele osób przyrządzając potrawy z jesiennej kapusty, najpierw ją obgotowuje. Zabieg ten ma na celu głównie usunięcie z kapusty części związków, które powodują jej charakterystyczny zapach. Taki problem nie występuje w przypadku młodej kapusty, bo zawiera dosyć dużo wody i składniki nie są tak skoncentrowane.
Tak więc młodą kapustę przeznaczoną np. do duszenia czy gotowania wystarczy tylko wcześniej poszatkować. To skraca czas jej przygotowania, a przy okazji pozwala zachować więcej wartościowych składników i smaku.
Jak zrobić smaczną, duszoną kapustę?
By duszona, młoda kapusta była pełna smaku, warto wzbogacić ją kilkoma dodatkami i przygotować w określony sposób. Ja zawsze najpierw podsmażam w garnku posiekaną cebulę, czasami dodaję też startą marchewkę. Dopiero potem wrzucam poszatkowaną kapustę i chwilę całość przesmażam.
Potem wlewam trochę bulionu i dorzucam składnik, który robi różnicę. To posiekane pomidory. Dodają duszonej kapuście wyraźnego, przyjemnie kwaskowego smaku i apetycznego koloru, a przy tym nie są zbyt kaloryczne. Gdy kapusta jest już prawie miękka, doprawiam ją do smaku i wsypuję posiekany koperek.
Przepis: Kapusta duszona z pomidorami
Młoda kapusta duszona z dodatkiem pomidorów
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 120 w każdej porcji
Składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 1 cebula
- 2 łyżki masła lub oliwy
- 1/2 szklanki bulionu
- 2-3 kwaskowe pomidory lub puszka pomidorów
- sól, pieprz, cukier
- sok z cytryny
- koperek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówKapustę oczyść, poszatkuj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień w garnku na tłuszczu. Dodaj kapustę, całość chwilę przesmaż.
- Duszenie kapustyDo garnka wlej bulion i dodaj pokrojone pomidory, trochę soli i pieprzu. Całość zagotuj i duś na średnim ogniu, aż kapusta będzie miękka. Dopraw ją do smaku, posyp posiekanym koperkiem.
Wskazówka: Przed pokrojeniem pomidory warto obrać ze skórki i usunąć z nich stwardniałe kawałki.
Jak podać młodą, duszoną kapustę?
Młoda duszona kapusta doskonale smakuje podana z młodymi ziemniakami, posypanymi wiórkami masła i koperkiem. Dobrze też będzie pasować do kotletów schabowych czy mielonych. Świetnie też smakuje, jako samodzielne danie, które można jeść na ciepło lub zimno.
Czytaj też:
Nie gotuj jej za długo! Tak duszę młodą kapustę, że nikt nie zostawia ani łyżkiCzytaj też:
Genialny obiad z młodej kapusty zrobisz w pół godziny. Jest zdrowo i lekko