Latem duszoną kapustę robię tylko w ten sposób. Jeden składnik dodaje jej wyrazu, ale nie kalorii

Latem duszoną kapustę robię tylko w ten sposób. Jeden składnik dodaje jej wyrazu, ale nie kalorii

Dodano: 
Duszona kapusta
Duszona kapusta Źródło: Shutterstock / Monika_1
O tej porze roku młoda kapusta nie jest już taka młoda, ale wciąż jest delikatna. Doskonale nadaje się na surówki czy do zapiekania. Ja dosyć często ją duszę i podaję do obiadu, a nawet, jako lekkie danie. Mam prosty sposób na dodanie jej smaku.

Młode warzywa są chrupiące, pełne smaku i aromatu. Tak też jest z kapustą, która zachwyca delikatnością i soczystością. Dzięki temu można ją na przykład raz-dwa udusić lub ugotować. Dobrze jest jednak wzbogacić ją o dodatki, które wyostrzą jej smak i sprawią, że danie po prostu będzie zachwycające. Ja od lat stosuję w tym celu prosty trik.

Czy trzeba obgotowywać młodą kapustę?

Wiele osób przyrządzając potrawy z jesiennej kapusty, najpierw ją obgotowuje. Zabieg ten ma na celu głównie usunięcie z kapusty części związków, które powodują jej charakterystyczny zapach. Taki problem nie występuje w przypadku młodej kapusty, bo zawiera dosyć dużo wody i składniki nie są tak skoncentrowane.

Tak więc młodą kapustę przeznaczoną np. do duszenia czy gotowania wystarczy tylko wcześniej poszatkować. To skraca czas jej przygotowania, a przy okazji pozwala zachować więcej wartościowych składników i smaku.

Jak zrobić smaczną, duszoną kapustę?

By duszona, młoda kapusta była pełna smaku, warto wzbogacić ją kilkoma dodatkami i przygotować w określony sposób. Ja zawsze najpierw podsmażam w garnku posiekaną cebulę, czasami dodaję też startą marchewkę. Dopiero potem wrzucam poszatkowaną kapustę i chwilę całość przesmażam.

Potem wlewam trochę bulionu i dorzucam składnik, który robi różnicę. To posiekane pomidory. Dodają duszonej kapuście wyraźnego, przyjemnie kwaskowego smaku i apetycznego koloru, a przy tym nie są zbyt kaloryczne. Gdy kapusta jest już prawie miękka, doprawiam ją do smaku i wsypuję posiekany koperek.

Przepis: Kapusta duszona z pomidorami

Młoda kapusta duszona z dodatkiem pomidorów

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
120 w każdej porcji

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 2-3 kwaskowe pomidory lub puszka pomidorów
  • sól, pieprz, cukier
  • sok z cytryny
  • koperek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKapustę oczyść, poszatkuj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień w garnku na tłuszczu. Dodaj kapustę, całość chwilę przesmaż.
  2. Duszenie kapustyDo garnka wlej bulion i dodaj pokrojone pomidory, trochę soli i pieprzu. Całość zagotuj i duś na średnim ogniu, aż kapusta będzie miękka. Dopraw ją do smaku, posyp posiekanym koperkiem.

Wskazówka: Przed pokrojeniem pomidory warto obrać ze skórki i usunąć z nich stwardniałe kawałki.

Jak podać młodą, duszoną kapustę?

Młoda duszona kapusta doskonale smakuje podana z młodymi ziemniakami, posypanymi wiórkami masła i koperkiem. Dobrze też będzie pasować do kotletów schabowych czy mielonych. Świetnie też smakuje, jako samodzielne danie, które można jeść na ciepło lub zimno.

Czytaj też:
Nie gotuj jej za długo! Tak duszę młodą kapustę, że nikt nie zostawia ani łyżki
Czytaj też:
Genialny obiad z młodej kapusty zrobisz w pół godziny. Jest zdrowo i lekko