Ten makaron robi u mnie furorę w upały. 3 składniki, 25 minut i obiad gotowy

Ten makaron robi u mnie furorę w upały. 3 składniki, 25 minut i obiad gotowy

Dodano: 
Makaron z pomidorkami i serem
Makaron z pomidorkami i serem Źródło: Shutterstock / Vladislav Chusov
W ciepłe dni mało kto ma ochotę na tradycyjne dania polskiej kuchni. Są pyszne, jednak trochę za ciężkie. Wtedy wymyślam proste potrawy, które zjada się z wielką przyjemnością i przygotowuje w kilkanaście minut.

Proste, lekkie dania nie tylko dobrze smakują w ciepłe dni, ale też z przyjemnością się je przyrządza. Nie trzeba bowiem spędzać przy gorącej kuchni jednej czy dwóch godzin, bo wystarczy kilkanaście minut. Tyle właśnie robi się ekspresowy makaron z pomidorkami i serem. Cała rodzina zjada go ze smakiem i nie czuje się po nim ociężale.

Jakie pomidory dodać do makaronu?

Jakie pomidory dodacie do makaronu, taki uzyskacie efekt. Jeśli zależy wam na pomidorowym sosie, w którym kawałki pomidorów będą mało wyczuwalne, możecie użyć dużych, krojonych pomidorów czy nawet pomidorów z puszki. Dobre będą pomidory malinowe, jednak podłużne nadadzą potrawie bardziej wyrazistego, lekko kwaskowego smaku. Gdy zaś tak, jak moja rodzina lubicie, by pomidory zachowały swój kształt, sięgnijcie po pomidorki koktajlowe. Są dosyć twarde i mało wodniste i nawet po przekrojeniu na pół i podduszeniu zachowują przyjemną konsystencję i apetyczny wygląd.

Jak zrobić lekki, ekspresowy makaron na obiad?

Lekki makaron na obiad robię ekspresowo z trzech podstawowych składników. Są to: makaron, pomidorki koktajlowe i starty parmezan. Pomocniczymi składnikami są także: oliwa z oliwek, czosnek, sól i pieprz. Przygotowanie tego szybkiego dania zaczynam od nastawienia makaronu, którego kształt może być tak naprawdę dowolny, zależnie od waszych upodobań.

W czasie, gdy makaron się gotuje, przyrządzam szybki sos. Robię go z pomidorków i czosnku podsmażonych na patelni. Dodaję do niego ugotowany makaron, mieszam, a po wyłożeniu na talerze całość obficie posypuję startym parmezanem.

Przepis: Makaron z pomidorkami i serem

Szybkie danie obiadowe z makaronu, pomidorków koktajlowych i startego parmezanu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
485 w każdej porcji

Składniki

  • 300-400 g grubszego makaronu
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g startego parmezanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuMakaron wsyp na sporą ilość osolonego wrzątku i gotuj wg zaleceń producenta. W tym czasie przygotuj sos. Pomidorki umyj, każdy przekrój na pół. Ząbki czosnku obierz, pokrój w plasterki.
  2. Przygotowanie sosuPatelnię średnio rozgrzej, wlej oliwę, wsyp czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj połówki pomidorków i smaż całość na średnim ogniu, aż pomidorki nieco zmiękną i puszczą trochę soku. Sos dopraw solą i pieprzem.
  3. Wykańczanie potrawyNa patelnię z sosem dodaj odcedzony makaron. Całość wymieszaj, rozłóż na talerze. Przed podaniem posyp obficie startym parmezanem.

Co jeszcze warto dodać do makaronu z pomidorkami?

Do makaronu z pomidorkami możecie też dodać inne składniki. Dobrze sprawdzą się tu szczególnie listki bazylii lub szpinaku. Dodadzą potrawie ciekawszego wyglądu i smaku. Dla zaostrzenia smaku można zaś dorzucić odrobinę posiekanego chili.

Czytaj też:
Ten aromatyczny sos do makaronu robi się sam. Sycący obiad gotowy w pół godziny
Czytaj też:
Ten makaron robi furorę dzięki jednemu trikowi. Tylko 20 minut i zakochasz się w jego aromacie