Pieczone udka z kurczaka z tego przepisu, to mięso soczyste w środku, a z chrupiącą, dobrze wypieczoną, aromatyczną skórką na wierzchu. Sekret to jedna prosta czynność podczas pieczenia.
Jak zrobić pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką?
Udka najpierw marynujemy w przyprawach. Nasza propozycja to pyszne połączenie papryki słodkie, ostrej oraz kurkumy. Proporcje obu papryk można zmieniać, jeśli np. chcesz mięso bardziej pikantne. Ilość przypraw w przepisie traktuj orientacyjnie, bo wszystko zależy też od wielkości udek. Chodzi o to, aby natrzeć przyprawami całe mięso. Udka można piec od razu, ale lepsze będą, jeśli natarte przyprawami odstawisz na ok. 1-2 godziny do lodówki.
Potem wystarczy już tylko skropić mięso oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Aby uzyskać chrupiącą apetyczną skórkę, trzeba w trakcie pieczenia delikatnie polać mięso wodą – najprościej użyć do tego spryskiwacza (jak do kwiatów). Nie przesadź z ilością wody: nie chodzi o to, aby podlać mięso, a jedynie spryskać skórkę. Czynność najlepiej powtórzyć dwukrotnie pod koniec pieczenia.
Rada: kurczaka można również polewać płynem, który zbiera się na dnie naczynia podczas pieczenia. To również da efekt aromatycznej i ładnej skórki.
Przepis: Chrupiący kurczak z piekarnika
Pomysł na pieczonego kurczaka.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 602 w każdej porcji
Składniki
- 6 udek z kurczaka
- 3 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól
- 6 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaUdka posól i natrzyj mieszanką obu papryk i kurkumy.
- Pieczenie mięsaUdka ułóż a naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą. Piecz ok. 45-50 minut w temperaturze 190 stopni. Po ok. 30 minutach pieczenia spryskaj kurczaki wodą. Powtórz tę czynność jeszcze raz po ok. 40 minutach.
Jak podawać pieczone udka z kurczaka?
Pieczone udka z kurczaka są idealnym dodatkiem do obiadu. Podaj je np. z gotowanymi ziemniakami i mizerią, albo z frytkami i surówką z kapusty. Świetnie pasują także do ryżu. Takie udka są też świetne jako mięsna przekąska na imprezę: podaj do nich dobre pieczywo i zimne sosy, np. czosnkowy na jogurcie.
Czytaj też:
Zjadłem je raz nad morzem i przepadłem. Teraz robię je w domu co tydzieńCzytaj też:
Kiedy tylko pojawiają się pierwsze kurki, robię pyszny sos do makronu. Obiad w pół godziny