Skórka kurczaka nigdy nie była tak chrupiąca. Sekret jest wręcz banalny

Skórka kurczaka nigdy nie była tak chrupiąca. Sekret jest wręcz banalny

Dodano: 
Pieczone udka z kurczaka
Pieczone udka z kurczaka Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Pieczone udka z idealnie chrupiącą skórką to dodatek do obiadu lub mięso, które można podać gościom. Smakują rewelacyjnie, a robi je się bardzo łatwo.

Pieczone udka z kurczaka z tego przepisu, to mięso soczyste w środku, a z chrupiącą, dobrze wypieczoną, aromatyczną skórką na wierzchu. Sekret to jedna prosta czynność podczas pieczenia.

Jak zrobić pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką?

Udka najpierw marynujemy w przyprawach. Nasza propozycja to pyszne połączenie papryki słodkie, ostrej oraz kurkumy. Proporcje obu papryk można zmieniać, jeśli np. chcesz mięso bardziej pikantne. Ilość przypraw w przepisie traktuj orientacyjnie, bo wszystko zależy też od wielkości udek. Chodzi o to, aby natrzeć przyprawami całe mięso. Udka można piec od razu, ale lepsze będą, jeśli natarte przyprawami odstawisz na ok. 1-2 godziny do lodówki.

Potem wystarczy już tylko skropić mięso oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Aby uzyskać chrupiącą apetyczną skórkę, trzeba w trakcie pieczenia delikatnie polać mięso wodą – najprościej użyć do tego spryskiwacza (jak do kwiatów). Nie przesadź z ilością wody: nie chodzi o to, aby podlać mięso, a jedynie spryskać skórkę. Czynność najlepiej powtórzyć dwukrotnie pod koniec pieczenia.

Rada: kurczaka można również polewać płynem, który zbiera się na dnie naczynia podczas pieczenia. To również da efekt aromatycznej i ładnej skórki.

Przepis: Chrupiący kurczak z piekarnika

Pomysł na pieczonego kurczaka.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
602 w każdej porcji

Składniki

  • 6 udek z kurczaka
  • 3 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaUdka posól i natrzyj mieszanką obu papryk i kurkumy.
  2. Pieczenie mięsaUdka ułóż a naczyniu żaroodpornym, skrop oliwą. Piecz ok. 45-50 minut w temperaturze 190 stopni. Po ok. 30 minutach pieczenia spryskaj kurczaki wodą. Powtórz tę czynność jeszcze raz po ok. 40 minutach.

Jak podawać pieczone udka z kurczaka?

Pieczone udka z kurczaka są idealnym dodatkiem do obiadu. Podaj je np. z gotowanymi ziemniakami i mizerią, albo z frytkami i surówką z kapusty. Świetnie pasują także do ryżu. Takie udka są też świetne jako mięsna przekąska na imprezę: podaj do nich dobre pieczywo i zimne sosy, np. czosnkowy na jogurcie.

Czytaj też:
Zjadłem je raz nad morzem i przepadłem. Teraz robię je w domu co tydzień
Czytaj też:
Kiedy tylko pojawiają się pierwsze kurki, robię pyszny sos do makronu. Obiad w pół godziny

Źródło: smaki.pl