Co roku o tej porze gotuję tę sezonową zupę. To świetna odmiana od rosołu i pomidorowej

Co roku o tej porze gotuję tę sezonową zupę. To świetna odmiana od rosołu i pomidorowej

Dodano: 
Zupa botwinkowa
Zupa botwinkowa Źródło: Shutterstock / Piotr Krzeslak
Rosół i pomidorowa są smaczne, ale ile można je jeść? Ja i moja rodzina potrzebujemy odmiany, dlatego o tej porze roku często gotuję apetyczną zupę sezonową. Wszyscy zjadamy ją ze smakiem.

Rosół i pomidorowa to ulubione zupy większości Polaków. Moja rodzina też je lubi, jednak warto czasami zmienić nieco kulinarny repertuar. Wiosną i latem to całkiem proste, bo do wyboru jest wiele sezonowych warzyw. Jedno z nich wykorzystuję właśnie do ugotowania pysznej, apetycznej i pożywnej zupy. To botwinka, czyli młode buraczki.

Wartość odżywcza botwinki

Botwina to bardzo wartościowe warzywo sezonowe, cenione za smak i właściwości zdrowotne. W jej składzie znajdziemy beta-karoten, witaminy C, K i z grupy B, a także żelazo, magnez, potas, wapń. Zawiera też sporo błonnika, który wspomaga trawienie, a także składników o działaniu przeciwutleniającym.

Jak zrobić zupę botwinkową?

Zupę botwinkową można ugotować na wywarze warzywnym lub mięsnym. Jeśli chodzi o ten drugi, dobrze sprawdzi się tu mięso drobiowe z kurczaka lub indyka. Do wywaru dodaję warzywa korzeniowe, w tym małe buraczki oraz ziemniaki. Gdy będą już niemal miękkie, dorzucam pokrojone listki botwinki i całość gotuję jeszcze kilka minut. Na koniec zupę zabielam śmietaną.

Przepis: Zupa botwinkowa

Zupa z dodatkiem młodych buraczków gotowana na wywarze drobiowym

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 1 litr wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 pęczek botwinki z buraczkami
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 3–4 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sok z cytryny lub ocet do zakwaszenia
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • 2–3 łyżki śmietany

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie warzywBotwinkę dokładnie umyj. Pokrój buraczki w cienkie plasterki, a liście i łodygi drobno posiekaj. Obierz i pokrój ziemniaki oraz warzywa korzeniowe. W garnku na maśle podsmaż warzywa (bez liści botwiny), podlej bulionem i gotuj 10–15 minut.
  2. Wykańczanie zupyDo zupy dodaj buraczki i łodygi botwiny, gotuj 5 minut. Dodaj posiekane liście, gotuj jeszcze 2–3 minuty. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru i sokiem z cytryny lub octem. Zapraw śmietaną i już nie gotuj.

Jak podnieść smak zupy botwinkowej?

By zupa botwinkowa zyskała na smaku, warto doprawić ją sokiem z cytryny lub octem jabłkowym. Przed podaniem dobrze jest posypać ją posiekaną zieleniną. Najlepiej sprawdzą się tu koperek lub szczypiorek. Jeśli zupa ma być bardzo pożywna, można do niej dodać ugotowane na twardo jajko lub podsmażony boczek wędzony.

Czytaj też:
Zupa, która nasyci lepiej niż dwudaniowy obiad. Poznaj genilany przepis mojej babci
Czytaj też:
Zajadali się nią nasi dziadkowie. Ta nadwiślańska zupa rybna sprawdzi się nie tylko w dni postne

Źródło: smaki.pl