Cielęcina rzadko gości na polskich stołach, choć jest bardzo zdrowa i może być przygotowywana na wiele sposobów. Pieczona polędwica cielęca zachwyca delikatnym smakiem i soczystością, a dodatek warzyw sprawia, że za jednym zamachem można przygotować całe drugie danie.
Czym wyróżnia się polędwica cielęca spośród innych mięs?
Polędwica cielęca to prawdziwy rarytas wśród mięs. Jej delikatność, subtelny smak i niezwykła soczystość sprawiają, że każdy kęs to czysta przyjemność. Co więcej, jest to mięso znacznie zdrowsze i bardziej wartościowe niż popularny kurczak. Cielęcina jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka (20,6 g/100 g), zawiera niewiele tłuszczu (1,4 g/ 100 g), jest niskokaloryczna (95 kcal/100 g) i lekkostrawna. Zawiera również sporo witamin i minerałów m.in. witaminy z grupy B, żelazo, magnez, potas i wapń.
Jak zrobić pieczoną polędwicę cielęcą?
Sekretem tego dania jest wyjątkowy smak mięsa i prostota przygotowania. Polędwica cielęca nie wymaga długiej obróbki termicznej, dodawania wielu przypraw i marynowania. Pieczenie z dodatkiem sezonowych warzyw sprawia, że nasiąka ich aromatami, a warzywa z kolei zyskują głębię dzięki sokom z mięsa. To danie, które wygląda imponująco, a jednocześnie jest zaskakująco łatwe do zrobienia.
Polędwicę przed obróbką termiczną myję i starannie osuszam, a następnie obsmażam z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Tłuszcz powinien być gorący, żeby mięso od razu zaczęło się rumienić, co pomaga zatrzymać w środku soki. Obsmażoną polędwicę oprószam z każdej strony świeżo zmielonym pieprzem i przekładam na blachę do pieczenia. Na tłuszczu po smażeniu polędwicy obsmażam surowe ziemniaki (wybieram bardzo małe warzywa, żeby zdążyły zmięknąć podczas stosunkowo krótkiego pieczenia) oraz młodą, słodką marchewkę i cebulki szalotki.
Warzywa razem z mięsem i nadającymi wyjątkowy aromat ziołami piekę przez 25 minut pod przykryciem, a następnie dopiekam bez przykrycia, żeby składniki lekko przyrumieniły się z wierzchu.
Przepis: Pieczona polędwica cielęca
Delikatne mięso cielęce idealnie komponuje się z młodymi warzywami.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 574 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg polędwicy cielęcej
- 1 kg małych młodych ziemniaków
- 8 małych młodych marchewek
- 4 małe cebule szalotki
- 2 łyżki oleju do smażenia
- pieprz
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka rozmarynu
- kilka gałązek tymianku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsa i warzywPolędwicę cielęcą oczyść z błon, umyj i osusz. Młode ziemniaki i marchewkę dokładnie wyszoruj i osusz. Cebulę szalotkę obierz.
- Obsmażanie polędwicy i warzywNa gorącym oleju obsmaż polędwicę z każdej strony. Przełóż mięso na blachę do pieczenia i oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Na tłuszczu po smażeniu mięsa obsmaż warzywa. Oprósz je solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz rozmarynem i dodaj na blachę do pieczenia.
- PieczeniePrzykryj naczynie z mięsem i warzywami folią aluminiową i piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Następnie zmniejsz grzanie do 180 stopni i dopiecz składniki bez przykrycia, przez około 15 minut.
Pieczoną polędwicę cielęcą z warzywami podaję na gorąco. Przed podaniem dekoruję danie gałązkami tymianku oraz odstawiam mięso na 10 minut, żeby soki równomiernie się rozeszły i nie wypłynęły podczas krojenia.
Porada: pieczona polędwica cielęca wyśmienicie smakuje również na zimno. Doskonale sprawdza się jako zamiennik sklepowych wędlin oraz dodatek do sałatek.
Czytaj też:
Weź trzy zdrowe składniki i zrób obiad za grosze. Tylko 15 minut pracy, a wszyscy się najedząCzytaj też:
Pyszna ryba na niedzielny obiad. Mało przy niej pracy, a efekt wprost powala