Filet z piersi kurczaka to idealny produkt dla osób zapracowanych. Raz-dwa można bowiem z niego przygotować smaczne i pożywne danie. Zwykle smażę go na patelni lub piekę, jednak o wiele zdrowsza jest prosta potrawka. Ma też tę zaletę, że dobrze znosi odgrzewanie, więc można ją przygotować nawet na dwa dni.
Z czym podać potrawkę z kurczaka?
Potrawka z kurczaka to połączenie delikatnego mięsa z aromatycznym sosem. Doskonale będzie smakować podana np. z kaszą jęczmienną, kaszą gryczaną czy ryżem. Można też ją zaserwować z kuskusem, makaronem, a nawet gotowanymi ziemniakami czy kopytkami. Dopełnieniem mogą być gotowane warzywa (np. brokuł, marchewka) lub surówki.
Jak zrobić pożywną potrawkę z kurczaka?
Na potrawkę biorę pierś z kurczaka, kroję ją w kostkę i podsmażam. Dodaję do niej też dwa składniki, które nadają pełny, wyrazisty smak. To pieczarki i koncentrat pomidorowy. Pierwsze podsmażam, by puściły aromat. Koncentrat dokładam zaś pod koniec gotowania potrawy. Dodaje jej koloru i przyjemnej kwaskowości.
Przepis: Wyrazista potrawka z kurczaka
Potrawka z piersi kurczaka i pieczarek
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- 2 filety z kurczaka (ok. 500 g)
- 250–300 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 2–3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1–2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki bulionu lub wody
- 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
- papryka mielona słodka i ostra
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówFilet opłucz, osusz, pokrój w kostkę lub paski. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, drobno posiekaj.
- Podsmażanie składnikówNa głębszej patelni lub w garnku podsmaż cebulę na oleju, aż się zeszkli. Dodaj kurczaka, smaż aż się zarumieni. Dorzuć czosnek i pieczarki. Smaż 5–7 minut, aż pieczarki zmniejszą objętość i puszczą sok.
- Wykańczanie potrawyDo kurczaka dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż 1–2 minuty. Wlej gorący bulion, dopraw papryką, solą i pieprzem. Gotuj całość pod przykryciem na małym ogniu ok. 10–15 minut, aż sos zgęstnieje.
Wskazówka: Przed podaniem potrawkę warto posypać posiekaną natką pietruszki.
Jak przechowywać potrawkę z kurczaka?
Potrawka z kurczaka dobrze nadaje się do odgrzewania. Podobnie zresztą, jak inne mięsa gotowane czy duszone w sosie, By zachowała świeżość, po wystudzeniu należy ją umieścić w lodówce. Można wstawić w małym, przykrytym garnku lub przełożyć do zamykanego pojemnika na żywność. W ciepłe dni nie ma co ryzykować, bo niektóre potrawy psują się błyskawicznie.
Czytaj też:
Soczysta pierś z kurczaka z obłędnym nadzieniem. Zakochasz się w tych roladkachCzytaj też:
Potrzebujesz tylko fileta z kurczaka i trochę warzyw. Ta kremowa zupa jest lepsza od rosołu