Potrawkę z kurczaka gotuję od razu na dwa dni. Podaję ją na obiad z różnymi dodatkami

Potrawkę z kurczaka gotuję od razu na dwa dni. Podaję ją na obiad z różnymi dodatkami

Dodano: 
Potrawka z kurczaka
Potrawka z kurczaka Źródło: Shutterstock / anmbph
Jeśli chcecie przygotować obiad na dwa dni, polecam wam potrawkę z kurczaka. Jest smaczna, pożywna i szybka w przygotowaniu. Doskonale też nadaje się do odgrzewania. Ważne jest też to, że pasują do niej różne dodatki.

Filet z piersi kurczaka to idealny produkt dla osób zapracowanych. Raz-dwa można bowiem z niego przygotować smaczne i pożywne danie. Zwykle smażę go na patelni lub piekę, jednak o wiele zdrowsza jest prosta potrawka. Ma też tę zaletę, że dobrze znosi odgrzewanie, więc można ją przygotować nawet na dwa dni.

Z czym podać potrawkę z kurczaka?

Potrawka z kurczaka to połączenie delikatnego mięsa z aromatycznym sosem. Doskonale będzie smakować podana np. z kaszą jęczmienną, kaszą gryczaną czy ryżem. Można też ją zaserwować z kuskusem, makaronem, a nawet gotowanymi ziemniakami czy kopytkami. Dopełnieniem mogą być gotowane warzywa (np. brokuł, marchewka) lub surówki.

Jak zrobić pożywną potrawkę z kurczaka?

Na potrawkę biorę pierś z kurczaka, kroję ją w kostkę i podsmażam. Dodaję do niej też dwa składniki, które nadają pełny, wyrazisty smak. To pieczarki i koncentrat pomidorowy. Pierwsze podsmażam, by puściły aromat. Koncentrat dokładam zaś pod koniec gotowania potrawy. Dodaje jej koloru i przyjemnej kwaskowości.

Przepis: Wyrazista potrawka z kurczaka

Potrawka z piersi kurczaka i pieczarek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 2 filety z kurczaka (ok. 500 g)
  • 250–300 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2–3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu lub wody
  • 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówFilet opłucz, osusz, pokrój w kostkę lub paski. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, drobno posiekaj.
  2. Podsmażanie składnikówNa głębszej patelni lub w garnku podsmaż cebulę na oleju, aż się zeszkli. Dodaj kurczaka, smaż aż się zarumieni. Dorzuć czosnek i pieczarki. Smaż 5–7 minut, aż pieczarki zmniejszą objętość i puszczą sok.
  3. Wykańczanie potrawyDo kurczaka dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i smaż 1–2 minuty. Wlej gorący bulion, dopraw papryką, solą i pieprzem. Gotuj całość pod przykryciem na małym ogniu ok. 10–15 minut, aż sos zgęstnieje.

Wskazówka: Przed podaniem potrawkę warto posypać posiekaną natką pietruszki.

Jak przechowywać potrawkę z kurczaka?

Potrawka z kurczaka dobrze nadaje się do odgrzewania. Podobnie zresztą, jak inne mięsa gotowane czy duszone w sosie, By zachowała świeżość, po wystudzeniu należy ją umieścić w lodówce. Można wstawić w małym, przykrytym garnku lub przełożyć do zamykanego pojemnika na żywność. W ciepłe dni nie ma co ryzykować, bo niektóre potrawy psują się błyskawicznie.

Czytaj też:
Soczysta pierś z kurczaka z obłędnym nadzieniem. Zakochasz się w tych roladkach
Czytaj też:
Potrzebujesz tylko fileta z kurczaka i trochę warzyw. Ta kremowa zupa jest lepsza od rosołu