Ten przepis na wieprzowinę w azjatyckim stylu podbił moją kuchnię. Zrób go dziś na obiad

Ten przepis na wieprzowinę w azjatyckim stylu podbił moją kuchnię. Zrób go dziś na obiad

Dodano: 
Wieprzowina na słodko
Wieprzowina na słodko Źródło: Shutterstock / Regreto
Wieprzowinę można przygotować na wiele sposobów. Moim ostatnim odkryciem jest soczysta, aromatyczna szynka wieprzowa w azjatyckim stylu. Zapraszam po ten szybki i prosty przepis.

Wieprzowina na słodko smakuje fenomenalnie. Połączenie miodu, imbiru i innych przypraw m.in. sosu sojowego sprawia, że gęsty sos oblepia kawałki mięsa, chroniąc je przed wysuszeniem w czasie smażenia.

Czym charakteryzuje się wieprzowina na słodko?

Dodanie do mięsa wieprzowego orientalnych przypraw i dodatków sprawia, że zwykłe danie nabiera charakteru oraz pozwala odbyć kulinarną podróż w odległe zakątki globu. Mięso marynowane i smażone m.in. w miodzie, sosie sojowym i sosie rybnym to jedna z potraw kuchni azjatyckiej. Nieco zmodyfikowałem klasyczny przepis, dopasowując go do preferencji smakowych mojej rodziny. Aromatyczny sos zachwyca wyrazistą nutą miodu, którą przełamuje delikatna kwaskowość limonki oraz ostrość sosu sriracha.

Wieprzowina na słodko to potrawa, która na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto chce poznawać orientalne smaki, ale nie przepada za bardzo ostrymi potrawami kuchni azjatyckiej.

Jak zrobić najlepszą wieprzowinę na słodko?

Kluczem do szybkiego przygotowania wieprzowiny na słodko i zachowania soczystości mięsa jest odpowiednia technika smażenia, czyli sauté. Uwzględnia ona smażenie na bardzo gorącym tłuszczu. Dzięki temu mięso szybko się obsmaża, soki nie wyciekają, a przyprawy uwalniają aromat.

Potrawę przygotowuję z chudej szynki, którą kroję w paseczki i marynuję przez 2-3 godziny, a następnie wrzucam na rozgrzaną oliwę. Wskazówka: możesz też użyć do smażenia klarowanego masła, które nada mięsu orzechowy aromat, ulubionego oleju do smażenia lub tradycyjnie stosowanego w kuchni azjatyckiej oleju ryżowego.

Gdy mięso się przyrumieni, podlewam je niewielką ilością aromatycznego bulionu i smażę do miękkości (mięso nie może pływać w bulionie, bo zacznie się gotować). Po odparowaniu płynu na patelni zostaje gęsty, przepyszny sos. Przepis możesz modyfikować, dodając np. trawę cytrynową, marchewkę, paprykę oraz pora.

Przepis: Wieprzowina na słodko

To mięso jest istną feerią smaków.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Azjatycka
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
691 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g szynki wieprzowej
  • 2 cebule szalotki
  • sól i pieprz

Na marynatę:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sriracha
  • sok i skórka z małej limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 cm kawałek korzenia imbiru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego

Dodatkowo:

  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaMięso umyj, osusz i pokrój w cienkie paski lub kostkę.
  2. Przygotowanie marynaty i marynowanieCzosnek oraz korzeń imbiru obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Umieść w misce sos sojowy, sos rybny, sos sriracha, miód, ocet ryżowy, imbir, czosnek, sok i skórkę z limonki oraz 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj mięso, wymieszaj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny (opcjonalnie).
  3. SmażenieRozgrzej pozostałą oliwę i zeszklij posiekaną cebulkę szalotkę. Dodaj mięso i smaż, aż lekko się przyrumieni. Często mieszaj składniki, żeby się nie przypaliły. Gdy sos stanie się gęsty, dodawaj małymi porcjami bulion. Smaż do miękkości mięsa. Gotową potrawę dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Z czym podawać wieprzowinę na słodko?

Wieprzowinę na słodko podaję od razu po przygotowaniu, kiedy mięso jest soczyste, a sos intensywnie aromatyczny. To danie jest niezwykle uniwersalne, dlatego doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Najbardziej klasycznym wyborem jest sypki ryż jaśminowy lub kleisty ryż krótkoziarnisty – ich neutralny smak pozwala w pełni wyeksponować orientalne nuty mięsa. Dobrze sprawdzą się również makarony, szczególnie ryżowy lub udon, które świetnie wchłaniają sos i podkreślają azjatycki charakter dania.

Dla osób preferujących bardziej europejskie dodatki idealna będzie kasza bulgur lub gryczana, które dodają potrawie orzechowej głębi. Z kolei pieczywo – zwłaszcza chrupiąca bagietka lub domowy chleb pszenny – świetnie nadaje się do maczania w gęstym sosie.

Jeśli chcesz urozmaicić posiłek, możesz podać wieprzowinę z dodatkiem świeżych warzyw, np. cienko pokrojonego ogórka, marchewki w słodko-kwaśnej marynacie lub z piklowaną cebulką.

Czytaj też:
Lekka, gotowana wieprzowina z zielonym sosem. Zachwycicie się smakiem tego mięsa
Czytaj też:
To najlepsza karkówka, jaką jadłem. Proste i aromatyczne danie zrobisz bez żadnego wysiłku