Lekka, gotowana wieprzowina z zielonym sosem. Zachwycicie się smakiem tego mięsa

Lekka, gotowana wieprzowina z zielonym sosem. Zachwycicie się smakiem tego mięsa

Dodano: 
Wieprzowina z zielonym sosem
Wieprzowina z zielonym sosem Źródło: Shutterstock / Shangyu
Wieprzowina kojarzy się z dość tłustym, ciężkostrawnym mięsem. Można jednak przygotować ją w taki sposób, że wszyscy zachwycą się lekkością potrawy. Wystarczy tylko ją ugotować, a potem zaserwować z wyjątkowym sosem.

Potrawy z wieprzowiny są dość popularne na naszych stołach. Bardzo często przygotowujemy kotlety schabowe, ale chętnie sięgamy także po karkówkę, szynkę czy polędwiczkę. Mięso to zawiera sporo tłuszczu, co czyni je dość kalorycznym, ale dzięki temu jest też soczyste i smaczne. Dziś pokażę wam przepis na jedno z najlżejszych dań z wieprzowiny. Ugotowane i podane z wyrazistym sosem smakuje wybornie.

Jakie mięso wieprzowe najlepsze jest do gotowania?

Gotowana wieprzowina podana z wyrazistym sosem, to danie pochodzące z tajskiej kuchni i znane pod nazwą Moo Manao. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać chudą wieprzowinę. Mogą to być np.:

  • Schab, który jest delikatny, daje się cienko pokroić i dość szybko się gotuje.
  • Szynka – chuda, miękka, ale nieco bardziej zwarta.
  • Polędwiczka – niezwykle delikatna, miękka i soczysta.

Jak zrobić gotowaną wieprzowinę z zielonym sosem?

Przygotowanie tej soczystej, wyrazistej wieprzowiny nie zajmie wam dużo czasu. Mięso gotuje się szybko, bo należy je pokroić w cienkie plasterki. Po przestudzeniu podaje się je z pełnym smaku sosem limonkowo-czosnkowym.

Przepis: Gotowana wieprzowina z wyrazistym sosem

Lekkie, orzeźwiające danie z gotowanej wieprzowiny, podanej z sosem limonkowo-czosnkowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tajska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • 400–500 g chudej wieprzowiny
  • szczypta soli

Na sos:

  • 3–4 ząbki czosnku
  • 3 zielone papryczki chili
  • 4 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub zwykłego

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie mięsaWieprzowinę opłucz, pokrój w cienkie plasterki. Gotuj je w gorącej, lekko posolonej wodzie 10-15 minut, aż będzie miękkie. Wyjmij je, osącz, przestudź.
  2. Przygotowanie sosuW czasie, gdy mięso się gotuje, przygotuj sos. Pokrojone ząbki czosnku i papryczki zblenduj na gładką masę. Wymieszaj z sokiem z limonki, sosem rybnym i cukrem.
  3. Podawanie potrawyPokrojone mięso ułóż na półmisku, polej sosem, odstaw na 10-15 minut. Podawaj z plastrami ogórka, liśćmi sałaty, rukolą, gotowaną marchewką lub fasolką szparagową.

Gotowana wieprzowina z sosem – kilka wskazówek

Gotowana wieprzowina podana z wyrazistym sosem to lekkie, orzeźwiające danie, idealne na cieplejsze dni. Oto na co należy zwrócić uwagę, by wyszło smaczne.

  • Mięso powinno być delikatne, bez przerostów, by dało się pokroić w cienkie plasterki.
  • Wieprzowiny nie należy gotować zbyt długo. Ma pozostać jędrna i soczysta.
  • Proporcje składników sosu warto dostosować do własnych upodobań smakowych.
  • Po polaniu sosem, mięso powinno postać kilkanaście minut, by dobrze przeszło smakiem sosu.
  • Potrawę podaje się w temperaturze pokojowej albo na zimno. Najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale dobrze też sprawdzi się, jako przystawka.

Czytaj też:
Kroję karkówkę w plastry i obkładam prostymi składnikami. To jeden z szybszych obiadów z piekarnika
Czytaj też:
Zalej mięso tym sosem i zapiecz pod serową pierzynką. Tym obiadem zawsze zrobię furorę