Mam prosty sposób na ziemniaki. Wychodzą chrupiące i aromatyczne. Rodzina się nimi zajada

Mam prosty sposób na ziemniaki. Wychodzą chrupiące i aromatyczne. Rodzina się nimi zajada

Dodano: 
Ziemniaki z boczkiem
Ziemniaki z boczkiem Źródło: Shutterstock / Matagonca
Ziemniaki to popularny dodatek do obiadu. Jednak odpowiednio przygotowane potrafią smakować tak, że można je jeść same. Oto jedna z takich propozycji, która jest banalnie prosta do przygotowania, a wszyscy się nią zajadają.

Do obiadu najczęściej podajemy ziemniaki gotowane. Gdy jednak je upieczemy, smakują tak, że można je jeść same i znikają nawet przed mięsem. Moja propozycja na pieczone ziemniaki to doskonały dowód na to, że można je przyrządzić bez większego wysiłku. Ich smak doskonale podbija jeden dodatek.

Jak przygotować ziemniaki do pieczenia?

Ziemniaki przeznaczone do pieczenia można wcześniej obgotować. Dzięki temu krócej trzeba będzie czekać, aż zmiękną. Ja jednak wolę piec ziemniaki surowe, bo mają lepszy smak i konsystencję. By szybciej się upiekły, kroję je w tylko w talarki lub ósemki. Potem lekko oprószam je przyprawami i skrapiam olejem. Po sól sięgam jednak dopiero pod koniec pieczenia, bo dzięki temu nie „puszczaj” tyle soku.

Jak zrobić ziemniaki pieczone z boczkiem?

By ziemniaki ładnie się upiekły i zrumieniły, potrzebują trochę tłuszczu. Można je wymieszać z odrobiną oleju. Jednak ja mam lepszy sposób na ich natłuszczenie. Przykrywam je plasterkami wędzonego boczku, który nie tylko świetnie je nawilża, ale też dodaje smaku i aromatu. Takie ziemniaki można jeść same na obiad lub kolację.

Przepis: Ziemniaki pieczone z boczkiem

Aromatyczne ziemniaki pieczone pod kołderką z wędzonego boczku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
385 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • ok. 250 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówZiemniaki umyj, obierz, pokrój w ósemki. Cebulę obierz, pokrój w piórka. Czosnek i natkę pietruszki posiekaj.
  2. Układanie składnikówZiemniaki wymieszaj z cebulą, czosnkiem, natką i tymiankiem. Oprósz pieprzem. Przełóż je do naczynia do zapiekania wysmarowanego olejem. Przykryj plasterkami boczku.
  3. Pieczenie ziemniakówZiemniaki piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Potem podnieś temperaturę do ok. 200 stopni Celsjusza i piecz je jeszcze 10-15 minut, aż boczek się zrumieni.

Z czym podać ziemniaki pieczone z boczkiem?

Ziemniaki pieczone z boczkiem można podać, jako dodatek do obiadu. Smakują jednak na tyle dobrze, że moja rodzina zjada je jako samodzielne danie. Zupełnie, jak frytki jedzone na przekąskę. Wystarczy tylko, że podam do nich sos np. jogurtowo-ziołowy i prostą surówkę, a znikają w porze obiadu lub na kolację.

Czytaj też:
Dwa dodatki zamieniają zwykłe ziemniaki w obłędny przysmak. Przygotuj raz, a też się zakochasz
Czytaj też:
Chrupiące placki ziemniaczane? To nie tylko kwestia ziemniaków. Sprawdź, co robi różnicę