Pałki z kurczaka wyróżnia elegancka forma i soczyste mięso. Zawierają bowiem więcej tłuszczu, niż pierś, dzięki czemu mają doskonały smak i nigdy nie wychodzą suche. Doskonale nadają się do pieczenia, grillowania i duszenia. Dziś pokażę wam, jak usmażyć je w panierce. Ten sposób przyrządzenia gwarantuje dużą chrupkość i krótki czas obróbki termicznej.
W czym zamarynować pałki z kurczaka?
Pałki z kurczaka wystarczy oprószyć mieszanką przypraw, która nada im konkretnego smaku. Warto jednak je zamarynować, dzięki czemu mięso nabierze jeszcze pełniejszego smaku i wybornej kruchości. Na podstawę marynaty można wybrać maślankę lub jogurt naturalny, które wystarczy wymieszać np. z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. Dobrze w tej roli sprawdzi się też musztarda, która wyjątkowo dobrze harmonizuje z miodem i czosnkiem.
Jak zrobić chrupiące pałki z kurczaka?
Moje pałki z kurczaka wychodzą nadzwyczaj chrupiące, dzięki temu, że smażę je w panierce. Obtoczone w mące, jajku i panko i usmażone w sporej ilości tłuszczu rzeczywiście smakują doskonale. Oczywiście są dość kaloryczne, ale w końcu nie jemy ich zbyt często.
Przepis: Chrupiące pałki z kurczaka
Pałki z kurczaka smażone w chrupiącej panierce
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 690 w każdej porcji
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- 1 szklanka maślanki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- sól, pieprz
Na panierkę:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1,5 szklanki panko (gruba bułka tarta) lub zwykłej bułki tartej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaMaślankę wymieszaj z przyprawami. Zanurz w niej pałki, przykryj i odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
- Smażenie pałekNa jeden talerzyk wysyp mąkę, na drugi panko, w trzecim rozkłóć jajka. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Pałki osącz lekko z marynaty, a potem obtocz w mące, jajku i panko. Kładź na rozgrzany olej i smaż kilka minut na średnim ogniu.
Wskazówka: Usmażone pałki z kurczaka warto osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jak podać chrupiące pałki z kurczaka?
Chrupiące pałki z kurczaka to doskonała propozycja obiadowa. Najlepiej będą smakowały podane z frytkami, surówką Colesław i sosem miodowym. Można też jednak podać je z purée ziemniaczanym i sosem BBQ. Dobrze również będą pasować do nich pieczone warzywa, a także rukola z dodatkami. Potrawa ta doskonale sprawdzi się w roli imprezowej przekąski. Wtedy najlepiej podać ją z dipami, np. z sosem czosnkowym, miodowo-musztardowym czy salsą.
Czytaj też:
Natrzyj pałki z kurczaka trzema przyprawami i wrzuć na patelnię. Prosty przepis na mięso do obiaduCzytaj też:
Marynuję kawałki kurczaka i wrzucam na patelnię. To mięso rozpływa się w ustach