To najlepszy przepis na chrupiące pałki z kurczaka. Moja rodzina się nimi zajada

To najlepszy przepis na chrupiące pałki z kurczaka. Moja rodzina się nimi zajada

Dodano: 
Pałki z kurczaka w panierce
Pałki z kurczaka w panierce Źródło: Shutterstock / Elena Veselova
Pałki to jedna z bardziej lubianych części kurczaka. Najczęściej je pieczemy, jednak doskonale nadają się też do smażenia. Dziś przepis na pałki z kurczaka w chrupiącej panierce, które robi się o wiele szybciej, niż pieczone.

Pałki z kurczaka wyróżnia elegancka forma i soczyste mięso. Zawierają bowiem więcej tłuszczu, niż pierś, dzięki czemu mają doskonały smak i nigdy nie wychodzą suche. Doskonale nadają się do pieczenia, grillowania i duszenia. Dziś pokażę wam, jak usmażyć je w panierce. Ten sposób przyrządzenia gwarantuje dużą chrupkość i krótki czas obróbki termicznej.

W czym zamarynować pałki z kurczaka?

Pałki z kurczaka wystarczy oprószyć mieszanką przypraw, która nada im konkretnego smaku. Warto jednak je zamarynować, dzięki czemu mięso nabierze jeszcze pełniejszego smaku i wybornej kruchości. Na podstawę marynaty można wybrać maślankę lub jogurt naturalny, które wystarczy wymieszać np. z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. Dobrze w tej roli sprawdzi się też musztarda, która wyjątkowo dobrze harmonizuje z miodem i czosnkiem.

Jak zrobić chrupiące pałki z kurczaka?

Moje pałki z kurczaka wychodzą nadzwyczaj chrupiące, dzięki temu, że smażę je w panierce. Obtoczone w mące, jajku i panko i usmażone w sporej ilości tłuszczu rzeczywiście smakują doskonale. Oczywiście są dość kaloryczne, ale w końcu nie jemy ich zbyt często.

Przepis: Chrupiące pałki z kurczaka

Pałki z kurczaka smażone w chrupiącej panierce

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
690 w każdej porcji

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • sól, pieprz

Na panierkę:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki panko (gruba bułka tarta) lub zwykłej bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaMaślankę wymieszaj z przyprawami. Zanurz w niej pałki, przykryj i odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
  2. Smażenie pałekNa jeden talerzyk wysyp mąkę, na drugi panko, w trzecim rozkłóć jajka. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Pałki osącz lekko z marynaty, a potem obtocz w mące, jajku i panko. Kładź na rozgrzany olej i smaż kilka minut na średnim ogniu.

Wskazówka: Usmażone pałki z kurczaka warto osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jak podać chrupiące pałki z kurczaka?

Chrupiące pałki z kurczaka to doskonała propozycja obiadowa. Najlepiej będą smakowały podane z frytkami, surówką Colesław i sosem miodowym. Można też jednak podać je z purée ziemniaczanym i sosem BBQ. Dobrze również będą pasować do nich pieczone warzywa, a także rukola z dodatkami. Potrawa ta doskonale sprawdzi się w roli imprezowej przekąski. Wtedy najlepiej podać ją z dipami, np. z sosem czosnkowym, miodowo-musztardowym czy salsą.

Czytaj też:
Natrzyj pałki z kurczaka trzema przyprawami i wrzuć na patelnię. Prosty przepis na mięso do obiadu
Czytaj też:
Marynuję kawałki kurczaka i wrzucam na patelnię. To mięso rozpływa się w ustach