Mówiąc o daniach z makaronem, większości osób przychodzi na myśl kremowy sos. Tym razem przyrządziłam jednak makaron nieco inaczej. Dodatki nie były kremowe, a chrupiące, co idealnie skontrastowało lekko sprężysty makaron. Koniecznie przetestujcie tę wersję makaronu, w której główną rolę gra tani, popularny składnik.
Jakie chrupiące składniki można dodać do makaronu?
Jeśli tak, jak ja lubicie dania o zróżnicowanej strukturze, dorzućcie do makaronu chrupiące dodatki. Może to być zrumieniony wędzony boczek, prażone orzeszki pinii czy pestki słonecznika. Warto też sięgnąć po... bułkę tartą, która po zrumienieniu na patelni tworzy z pozostałymi dodatkami niesamowitą kompozycję.
Jak zrobić makaron z boczkiem i tartą bułką?
Makaron z prażoną tartą bułką i boczkiem to proste danie, które można przygotować w 20 minut. Zachwyca strukturą i chrupkością, a robi się je z prostych składników. Ważną rolę pełni w nim też oliwa z oliwek i tarty parmezan.
Przepis: Spaghetti z prażoną bułką tartą i boczkiem
Chrupiące, pożywne spaghetti z prażoną bułką tartą, boczkiem wędzonym i parmezanem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 690 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu spaghetti
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 150 g wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówUgotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedź, zachowując 1/4 szklanki wody z gotowania. Na suchej patelni upraż bułkę tartą na złoto, odstaw. Na tej samej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, aż będzie chrupiący. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek.
- Wykańczanie potrawyNa patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj ugotowane spaghetti i trochę wody z gotowania makaronu. Wymieszaj dokładnie, by powstał lekki sos. Wsyp bułkę tartą i parmezan, wymieszaj wszystko, aż makaron będzie równomiernie pokryty składnikami. Dopraw solą i pieprzem, rozłóż na talerze, posyp posiekaną natką pietruszki.
Jak podać makaron z boczkiem i tartą bułką?
Choć do podgrzewanych na patelni składników dodaje się tarty parmezan, to warto nim też posypać danie przed podaniem. Ten makaron warto też oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, a także świeżą, posiekaną natką pietruszki lub płatkami chili. Dwa ostatnie dodatki sprawią, że danie nabierze wyraźniejszego smaku – orzeźwiającego lub pikantnego. Wybierzcie, którą wersję wolicie, bo każda z nich jest świetna, choć zupełnie inna.
Czytaj też:
Podsmażam pieczarki i robię z nich pyszne, tanie danie obiadowe. Mogę je jeść bez końcaCzytaj też:
Moja rodzina woli ten obiad od innych. Robię go w 20 minut z prostych, tanich składników