Pomysłów na smaczny, szybki obiad nigdy dość. Dziś propozycja na danie z fileta z kurczaka, które raz-dwa robi się na patelni. Jest sycące i aromatyczne, dzięki wyjątkowemu sosowi. Idealnie smakuje podane z ryżem i prostą surówką. Na przygotowanie takiego obiadu potrzebujecie nie więcej niż pół godziny.
Dwa sposoby na filet z kurczaka
Filet z piersi kurczaka do tego dania można przygotować na dwa sposoby. Po pierwsze przyprawiony filet można usmażyć w całości, a potem pokroić w plastry i poddusić w sosie. Ja jednak preferuję drugi, szybszy wariant. Filet od razu kroję w plasterki lub w paski i wkładam do gorącego sosu. Po kilku minutach podgrzewania danie jest gotowe do podania.
Jak zrobić kurczaka w aksamitnym sosie?
W tym daniu ważny jest filet z kurczaka, jednak to sos nadaje potrawie smaku i soczystości. A przyrządzam go z kilku podsmażonych składników: cebuli, czosnku, imbiru, papryczki chili i mieszanki curry. Dorzucam do nich paski kurczaka i po przesmażeniu całość podlewam mleczkiem kokosowym. Danie duszę kilka minut i podaję z ugotowanym ryżem. Ta potrawa zachwyca smakiem, aromatem i aksamitną konsystencją.
Przepis: Kurczak w aksamitnym sosie
Danie obiadowe z fileta z kurczaka i aksamitnego, aromatycznego sosu
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- azjatycka
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 400 g fileta z piersi kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka płatków chili lub kawałek świeżej papryczki chili
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 400 ml mleczka kokosowego
- sok z ½ limonki lub cytryny
- sól, pieprz
- świeża kolendra lub natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Podsmażanie składnikówNa sporej patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę, czosnek, imbir i chili. Smaż na średnim ogniu 2–3 minuty, aż cebula stanie się szklista. Dodaj curry w proszku i smaż minutę, by uwolnił się aromat.
- Dusznie mięsaFilet z piersi kurczaka pokrój w paski, oprósz solą i pieprzem, wrzuć na patelnię, przesmaż z aromatycznymi składnikami. Mięso zalej mleczkiem kokosowym, całość zagotuj, a potem duś ok. 10 minut. Sos dopraw do smaku sokiem z limonki, solą i pieprzem. Posyp posiekaną zieleniną.
Co warto dodać do kurczaka w aksamitnym sosie?
Smak i wygląd kurczaka w aksamitnym sosie można łatwo odmienić, dorzucając do niego dodatki. Mogą to być warzywa, np.: paski papryki, plasterki cukinii czy grrszek cukrowy. Do dania w słodko-pikantnym wydaniu będą natomiast pasować kawałki ananasa lub odrobina miodu.
Czytaj też:
Po pracy zrobiłem ten kremowy sos do kurczaka i rodzina oszalała. Sprawdź szybki przepisCzytaj też:
Makaron z kurczakiem jest idealny na lekką kolację. Robi się łatwo i szybko