Ten kurczak w aksamitnym sosie to u mnie obiadowy hit. Rodzina prosi o niego regularnie

Ten kurczak w aksamitnym sosie to u mnie obiadowy hit. Rodzina prosi o niego regularnie

Dodano: 
Kurczak w sosie
Kurczak w sosie Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Szukacie pomysłu na pyszny, szybki obiad? Oto danie, które zachwyci wielbicieli kurczaka i aksamitnych sosów. Robi się je szybko, a smakuje obłędnie. Moja rodzina już oszalała na jego punkcie i co i rusz o nie prosi.

Pomysłów na smaczny, szybki obiad nigdy dość. Dziś propozycja na danie z fileta z kurczaka, które raz-dwa robi się na patelni. Jest sycące i aromatyczne, dzięki wyjątkowemu sosowi. Idealnie smakuje podane z ryżem i prostą surówką. Na przygotowanie takiego obiadu potrzebujecie nie więcej niż pół godziny.

Dwa sposoby na filet z kurczaka

Filet z piersi kurczaka do tego dania można przygotować na dwa sposoby. Po pierwsze przyprawiony filet można usmażyć w całości, a potem pokroić w plastry i poddusić w sosie. Ja jednak preferuję drugi, szybszy wariant. Filet od razu kroję w plasterki lub w paski i wkładam do gorącego sosu. Po kilku minutach podgrzewania danie jest gotowe do podania.

Jak zrobić kurczaka w aksamitnym sosie?

W tym daniu ważny jest filet z kurczaka, jednak to sos nadaje potrawie smaku i soczystości. A przyrządzam go z kilku podsmażonych składników: cebuli, czosnku, imbiru, papryczki chili i mieszanki curry. Dorzucam do nich paski kurczaka i po przesmażeniu całość podlewam mleczkiem kokosowym. Danie duszę kilka minut i podaję z ugotowanym ryżem. Ta potrawa zachwyca smakiem, aromatem i aksamitną konsystencją.

Przepis: Kurczak w aksamitnym sosie

Danie obiadowe z fileta z kurczaka i aksamitnego, aromatycznego sosu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
azjatycka
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g fileta z piersi kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka płatków chili lub kawałek świeżej papryczki chili
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • sok z ½ limonki lub cytryny
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra lub natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie składnikówNa sporej patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę, czosnek, imbir i chili. Smaż na średnim ogniu 2–3 minuty, aż cebula stanie się szklista. Dodaj curry w proszku i smaż minutę, by uwolnił się aromat.
  2. Dusznie mięsaFilet z piersi kurczaka pokrój w paski, oprósz solą i pieprzem, wrzuć na patelnię, przesmaż z aromatycznymi składnikami. Mięso zalej mleczkiem kokosowym, całość zagotuj, a potem duś ok. 10 minut. Sos dopraw do smaku sokiem z limonki, solą i pieprzem. Posyp posiekaną zieleniną.

Co warto dodać do kurczaka w aksamitnym sosie?

Smak i wygląd kurczaka w aksamitnym sosie można łatwo odmienić, dorzucając do niego dodatki. Mogą to być warzywa, np.: paski papryki, plasterki cukinii czy grrszek cukrowy. Do dania w słodko-pikantnym wydaniu będą natomiast pasować kawałki ananasa lub odrobina miodu.

Czytaj też:
Po pracy zrobiłem ten kremowy sos do kurczaka i rodzina oszalała. Sprawdź szybki przepis
Czytaj też:
Makaron z kurczakiem jest idealny na lekką kolację. Robi się łatwo i szybko