Makaron z kurczakiem to pomysł na ciepły posiłek zawsze wtedy, kiedy masz ochotę zjeść coś naprawdę dobrego, ale nie masz wiele czasu na stanie przy garnkach. Nasza propozycja to makaron z ze smażonymi kawałki piersi z kurczaka, pikantną rukolą, chrupiącymi orzechami włoskimi i wyrazistym parmezanem.
Jak zrobić makaron z kurczakiem?
Jeśli dobrze rozplanujesz całą pracę, przygotowanie całego dania nie powinno zająć więcej, niż 20 minut. Warto zacząć od przygotowania mięsa, czyli pokrojenia i zamarynowania w przyprawach. Na tym etapie można też posiekać orzechy włoskie i wrzucić je na chwilę na suchą patelnię (chodzi o to, aby tylko się zrumieniły). Potem już tylko wystarczy wstawić makaron, a na patelni (może być ta, na której przed chwilą prażyłeś orzechy) usmażyć kawałki kurczaka. Kiedy mięso i makaron są gotowe, łączymy wszystko, dodajemy rukolę, orzechy i gotowe! Już na talerzu wystarczy posypać całe danie parmezanem, na tym etapie można też dodatkowo makaron doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis: Makaron z kurczakiem i rukolą
Przepis na szybkie danie z makaronem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 879 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu świderki
- 2 piersi z kurczaka
- 150 g rukoli
- 100 g orzechów włoskich
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 50 g tartego parmezanu
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMięso pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem, dodaj paprykę i kurkumę, dobrze wszystko wymieszaj. Wstaw makaron do gotowania w osolonej wodzie. Posiekaj orzechy i podpraż na suchej patelni.
- Robienie daniaNa patelni rozgrzej oliwę i wrzuć mięso. Usmaż kawałki kurczaka, dodaj odcedzony makaron, rukolę, orzechy i dobrze wymieszaj. W razie potrzeby podlej odrobiną wody z gotowania makaronu. Danie podawaj z tartym parmezanem.
Inne pomysły na makaron z kurczakiem
Makaron z kurczakiem z tego przepisu możesz modyfikować w zależności od własnego gustu i tego, co akurat masz w kuchni. Do tego zestawu możesz dodać też inne prażone orzechy lub ziarna, np. orzeszki piniowe, pestki słonecznika czy dyni. Zawsze warto do takich dań dodawać zieleninę: oprócz rukoli może to być np. posiekana natka pietruszki, którą również dorzuć na sam koniec.
Pyszną opcją jest dodanie do makaronu, jeszcze na patelni, pokruszonego sera feta. Ser delikatnie się rozpuści, otulając kawałki makaronu. Ser feta jest słony, więc przy tej opcji można nieco ograniczyć ilość dodanej soli.
Czytaj też:
To danie z dzieciństwa mojej żony skradło mi serce. Ten prosty przepis od teściowej zaskoczy cię smakiemCzytaj też:
Te wytrawne naleśniki ze szparagami to hit wiosny. Przepis mam od zawodowego kucharza