Siekam kolorowe warzywa i dodaję aromatyczny owoc. Ta surówka to u mnie przebój miesiąca

Siekam kolorowe warzywa i dodaję aromatyczny owoc. Ta surówka to u mnie przebój miesiąca

Dodano: 
Surówka z mango
Surówka z mango Źródło: Shutterstock / The Image Party
Moja rodzina pokochała ostatnio surówki. Już nie ma marudzenia, że nie chcą, tylko sami się dopytują, czy będzie. A pytają ciągle o tę samą surówkę z dodatkiem aromatycznego owocu. Muszę przyznać, że ta kompozycja jest naprawdę trafiona.

O tej porze roku wcale nie jest łatwo o pyszną, zdrową surówkę. Mało jest świeżych, sezonowych warzyw i wciąż musimy korzystać, z tych przechowywanych od jesieni. Jednak, gdy się trochę pomyśli, da się skomponować coś smacznego i wartościowego. Ostatnio wpadłam na genialny pomysł, by do miksu warzyw dorzucić aromatyczny owoc mango. Rodzina wpadła w zachwyt.

Kilka słów o mango

Mango to owoc pochodzący z Azji, a obecnie uprawiany na wielu kontynentach. Jest spory, lekko spłaszczony, z czerwono-zieloną, mięsistą skórką. Miąższ owocu jest żółty, z charakterystycznym, lekko żywicznym smakiem. Mango jest bogate w witaminę C, beta-karoten i potas. Ma działanie przeciwzapalne i wzmacniające, reguluje też trawienie. Do jedzenia najlepiej nadaje się dojrzałe mango, które jest miękkawe przy naciśnięciu i pachnie przy ogonku. Owoc ten można jeść bezpośrednio, dodawać do koktajli, lodów, sorbetów, a także owsianki, sałatek, surówek i potraw curry.

Jak zrobić surówkę z mango?

Surówka z mango to propozycja o bogatym smaku i pięknych barwach. Jest chrupiąca, a przy okazji też soczysta. Robię ją z kolorowych kapusty, szpinaku i mango i mieszam z pełnym smaku sosem.

Przepis: Surówka z dodatkiem mango

Chrupiąca, kolorowa surówką z dodatkiem mango

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 małej główki białej kapusty
  • nieduży kawałek kapusty czerwonej
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 owoc mango

Na sos:

  • sok z 1/2 limonki lub cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówKapusty oczyść, poszatkuj. Liście szpinaku opłucz, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę. Mango umyj, obierz, pokrój w kostkę.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione składniki umieść w salaterce, wymieszaj. Z podanych składników przygotuj sos, polej nim surówkę, wymieszaj, dopraw do smaku.

Do czego podać surówkę z mango?

Surówka z kapusty, szpinaku i mango jest chrupiąca i soczysta zarazem. Doskonale pasuje do potraw z drobiu, ryb i owoców morza. Doskonale też sprawdzi się dań z grilla, np. pieczonej karkówki, potraw kuchni meksykańskiej i azjatyckiej. Podkreśli także smak dań wegetariańskich, np. kotlecików, wrapów.

Czytaj też:
Na to warzywo czekałam cały rok. Wreszcie mogę zrobić moją ulubioną, chrupiącą surówkę
Czytaj też:
Kroję sałatę lodową i w kilka chwil mam chrupiącą surówkę do obiadu. Sekretem jest prosty sos