O tej porze roku wcale nie jest łatwo o pyszną, zdrową surówkę. Mało jest świeżych, sezonowych warzyw i wciąż musimy korzystać, z tych przechowywanych od jesieni. Jednak, gdy się trochę pomyśli, da się skomponować coś smacznego i wartościowego. Ostatnio wpadłam na genialny pomysł, by do miksu warzyw dorzucić aromatyczny owoc mango. Rodzina wpadła w zachwyt.
Kilka słów o mango
Mango to owoc pochodzący z Azji, a obecnie uprawiany na wielu kontynentach. Jest spory, lekko spłaszczony, z czerwono-zieloną, mięsistą skórką. Miąższ owocu jest żółty, z charakterystycznym, lekko żywicznym smakiem. Mango jest bogate w witaminę C, beta-karoten i potas. Ma działanie przeciwzapalne i wzmacniające, reguluje też trawienie. Do jedzenia najlepiej nadaje się dojrzałe mango, które jest miękkawe przy naciśnięciu i pachnie przy ogonku. Owoc ten można jeść bezpośrednio, dodawać do koktajli, lodów, sorbetów, a także owsianki, sałatek, surówek i potraw curry.
Jak zrobić surówkę z mango?
Surówka z mango to propozycja o bogatym smaku i pięknych barwach. Jest chrupiąca, a przy okazji też soczysta. Robię ją z kolorowych kapusty, szpinaku i mango i mieszam z pełnym smaku sosem.
Przepis: Surówka z dodatkiem mango
Chrupiąca, kolorowa surówką z dodatkiem mango
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 110 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 małej główki białej kapusty
- nieduży kawałek kapusty czerwonej
- 50 g świeżego szpinaku
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 owoc mango
Na sos:
- sok z 1/2 limonki lub cytryny
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówKapusty oczyść, poszatkuj. Liście szpinaku opłucz, posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę. Mango umyj, obierz, pokrój w kostkę.
- Łączenie składnikówRozdrobnione składniki umieść w salaterce, wymieszaj. Z podanych składników przygotuj sos, polej nim surówkę, wymieszaj, dopraw do smaku.
Do czego podać surówkę z mango?
Surówka z kapusty, szpinaku i mango jest chrupiąca i soczysta zarazem. Doskonale pasuje do potraw z drobiu, ryb i owoców morza. Doskonale też sprawdzi się dań z grilla, np. pieczonej karkówki, potraw kuchni meksykańskiej i azjatyckiej. Podkreśli także smak dań wegetariańskich, np. kotlecików, wrapów.
Czytaj też:
Na to warzywo czekałam cały rok. Wreszcie mogę zrobić moją ulubioną, chrupiącą surówkęCzytaj też:
Kroję sałatę lodową i w kilka chwil mam chrupiącą surówkę do obiadu. Sekretem jest prosty sos