Filety rybne robię inaczej. Odkryj zapiekankę, która przebija nie tylko każdy piątkowy obiad

Filety rybne robię inaczej. Odkryj zapiekankę, która przebija nie tylko każdy piątkowy obiad

Dodano: 
Zapiekanka rybna z ziemniakami
Zapiekanka rybna z ziemniakami Źródło: Shutterstock / freeskyline
Nie lubisz zapachu smażonych filetów rybnych? Służę pomocą. Weź rybę i kilka prostych składników, by w 20 minut przygotować do pieczenia pyszną zapiekankę. Wstaw ją do piekarnika i zaskoczysz rodzinę nową odsłoną piątkowego obiadu.

Zapiekanka rybna z ziemniakami (z ang. fish pie) to jedna z potraw kuchni angielskiej. Połączenie kremowego purée ziemniaczanego, żółtego sera, soczystej ryby oraz marchewki, groszku i cebuli sprawia, że potrawa zachwyca bogatym smakiem.

Jakie ziemniaki są najlepsze do zapiekanki z purée?

Choć zazwyczaj do zapiekanek wybieram ziemniaki sałatkowe (typ kulinarny A), które nie rozpadają się podczas gotowania i pieczenia, to zapiekankę rybną z pierzynką z purée robię z warzywami o wysokiej zawartości skrobi (typ kulinarny C). Warzywa te po ugotowaniu i odparowaniu są sypkie. Można wykorzystać też ziemniaki ogólnoużytkowe (typ kulinarny B), które mają nieco więcej wody, ale po przeciśnięciu przez praskę lub ubiciu tłuczkiem nie przypominają pod względem konsystencji budyniu. Wskazówka: do zapiekanki rybnej z ziemniakami purée doskonale nadają się także ziemniaki z wczorajszego obiadu.

Jak zrobić zapiekankę rybką z ziemniaczaną pierzynką?

Aby ziemniaki miały wyjątkowy smak, dodaję do nich starty ser (np. gouda lub cheddar) i surowe jajko. Nadzienie przygotowuję ze świeżej ryby morskiej (np. filetów z morszczuka, dorsza, mintaja lub łososia), mrożonego groszku, pokrojonej w małą kostkę marchewki, podsmażonej na maśle cebuli oraz sosu beszamelowego. Nadzienie doprawiam solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Porada: jeżeli chcesz przygotować zapiekankę z ryby mrożonej, to wcześniej musisz filety lub kostki rozmrozić i starannie osuszyć papierowym ręcznikiem.

Wymieszaną z sosem i warzywami rybę przekładam do naczynia żaroodpornego, przykrywam warstwą ziemniaczanego purée oraz posypuję żółtym serem.

Wskazówka: do nadzienia i ziemniaków możesz dodać ulubione zioła, przyprawy oraz inne składniki. Tradycyjne przepisy na angielską zapiekankę rybną z ziemniakami uwzględniają dodanie do farszu np. ugotowanych na twardo i pokrojonych w kostkę jajek oraz mrożonej lub konserwowej kukurydzy. Ja czasami dodaję również pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego oraz boczek – te dodatki świetnie podkreślają smak ryby.

Przepis: Zapiekanka rybna z ziemniakami

Pyszne danie nie tylko na piątkowy obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Angielska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
621 w każdej porcji

Składniki

Na purée:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duże jajko
  • 100 g startego sera żółtego
  • sól i pieprz

Na nadzienie:

  • 650 g filetów rybnych
  • 100 g mrożonego groszku
  • 2 małe marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz

Na sos beszamelowy:

  • 2 i 1/2 łyżki masła
  • 2 i 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml mleka półtłustego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i biały pieprz

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
  • 50 g żółtego sera do posypania wierzchu zapiekanki

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniaków i robienie puréeZiemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę (szybciej się ugotują) i zalej wrzątkiem. Dodaj sól i gotuj do miękkości, a następnie odcedź i odparuj z nadmiaru wody. Przestudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub utłucz tłuczkiem, dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie wymieszaj z surowym jajkiem i żółtym serem. Wskazówka: jeżeli ziemniaczane purée wyjdzie bardzo suche, to możesz dodać odrobinę masła, śmietany lub jogurtu naturalnego.
  2. Przygotowanie sosu beszamelowegoNa dużej patelni lub w rondlu roztop masło i dodaj mąkę. Smaż, często mieszając, aż powstanie jasna zasmażka, a następnie dodaj zimne mleko, wymieszaj i gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw sos gałką muszkatołową oraz solą i białym pieprzem.
  3. Przygotowanie ryby i warzywUmyte filety rybne osusz i pokrój w niewielką kostkę lub paski. Mrożony groszek sparz wrzątkiem i odsącz na sitku. Marchewkę obierz i pokrój w niewielką kostkę lub półplasterki. Cebulę obierz, pokrój w piórka lub kostkę i podsmaż na klarowanym maśle.
  4. WykonanieWymieszaj rybę z groszkiem, marchewką i cebulą. Oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem (opcjonalnie), a następnie wymieszaj z sosem beszamelowym. Wyłóż nadzienie do wysmarowanej masłem formy, przykryj ziemniaczanym purée oraz posyp żółtym serem.
  5. PieczeniePiecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 40-45 minut.

Zapiekanka rybna z ziemniakami najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu, ale możesz ją również odgrzać na patelni lub w kuchence mikrofalowej.

Czytaj też:
Oszalejesz na punkcie tych kopytek. Przepis teściowej totalnie mnie zaskoczył
Czytaj też:
Tartaletki z jajkiem zawsze robią u mnie furorę w czasie świąt. Są idealne na przekąskę