Nie potrzebujesz mięsa, by się najeść. Ten sos do makaronu bije bolognese na głowę. Sprawdź, dlaczego

Nie potrzebujesz mięsa, by się najeść. Ten sos do makaronu bije bolognese na głowę. Sprawdź, dlaczego

Dodano: 
Makaron z sosem
Makaron z sosem Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Makaron z sosem z soczewicy to bezmięsne danie, które smakuje obłędnie. Zapraszam po przepis na bardzo aromatyczny, gęsty i sycący warzywny sos do makaronu.

Tradycyjne włoskie pasty często goszczą na naszym stole, ale staram się też przygotowywać kulinarne nowości. Jedną z nich jest makaron z sosem z soczewicy, który moja rodzina pokochała od pierwszego kęsa.

Jak zrobić makaron z sosem soczewicy?

Makaron z soczewicą to proste i szybkie danie, które można również przygotować w formie zapiekanki. Sos robię z suchą soczewicą, którą przesmażam z cebulą i czosnkiem, a następnie dodaję passatę pomidorową (możesz zastąpić ją świeżymi pomidorami, przecierem pomidorowym w kartonie oraz pomidorami w puszce) i duszę, aż zmięknie.

Smak sosu podbijam aromatycznymi ziołami i przyprawami m.in. wędzoną papryką oraz oregano i rozmarynem. Sos z poniższego przepisu doskonale smakuje w łagodnej oraz pikantnej wersji, więc możesz doprawić go do smaku np. świeżą papryczką chili lub mieloną papryką ostrą.

Mając gotowy sos, wystarczy ugotować makaron i można delektować się smakiem pysznego, zdrowego i bardzo sycącego posiłku. Wskazówka: jeżeli masz w lodówce sos pomidorowy do makaronu, to możesz ugotować czerwoną soczewicę do miękkości, odsączyć na sitku i połączyć składniki.

Przepis: Makaron z sosem z soczewicy

Pyszne i sycące danie na obiad dla rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
622 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g suchego makaronu świderki

Na sos:

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 3/4 szklanki suchej soczewicy czerwonej
  • 1 średnia marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 2 łyżki tartego parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówSoczewicę starannie wypłucz i odsącz na sitku. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój w małą kostkę, cienkie słupki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Smażenie czosnku i cebuliNa patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę, cały czas mieszając.
  3. Dodanie soczewicy, marchewki i wędzonej paprykiDodaj na patelnię soczewicę oraz marchewkę, oprósz składniki wędzoną papryką i smaż 5 minut, często mieszając.
  4. Dodanie passaty pomidorowej i ziółWlej na patelnię passatę oraz dodaj oregano i rozmaryn. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje, a następnie duś na małym ogniu, pod przykryciem, aż soczewica zmięknie. Gotowy sos dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Gotowanie makaronuMakaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedź.
  6. PodawanieWyłóż na talerze gorący makaron i dodaj sos. Posyp danie tartym parmezanem. Wskazówka: możesz udekorować porcje potrawy listkami bazylii.

Dlaczego soczewica jest doskonałym zamiennikiem mięsa?

Soczewica to jeden z wegańskich zamienników mięsa. Niewielkie ziarna kryją w sobie prawdziwą skarbnicę cennych związków odżywczych oraz mają delikatny smak. Włączając do diety soczewicę, można wzbogacić potrawy o cenną porcję białka, błonnika pokarmowego oraz witamin i minerałów m.in. witaminy A, witamin z grupy B, kwasu foliowego, żelaza, fosforu, magnezu i cynku. Co więcej, soczewica jest niskokaloryczna i nie wywołuje dolegliwości, które mogą pojawić się po spożyciu np. grochu i fasoli.

Najprostsza i najszybsza w przygotowaniu jest soczewica czerwona, która idealnie nadaje się do zup, sosów i past kanapkowych. Inne rodzaje soczewicy, czyli soczewica żółta, zielona i czarna również są bardzo wartościowe pod względem odżywczym, jednak wymagają nieco dłuższego gotowania. Wskazówka: soczewicy nie trzeba moczyć przed gotowaniem oraz smażeniem. Suche ziarna wystarczy przepłukać na sitku lub w misce z zimną wodą i ugotować lub wrzucić na patelnię.

Czytaj też:
Wrzuć spaghetti na patelnię. Dodaj 3 składniki i w 15 minut zrobisz obłędny obiad
Czytaj też:
Zrobisz go w 30 minut. Ten makaron to mój patent na obiad, gdy padam z nóg