Udka z kurczaka nie wymagają długiej obróbki termicznej. To tanie mięso jest dodatkowo bardzo smaczne i ma wysokie wartości odżywcze. Duszone z warzywami zamieniają się w pełnowartościowy posiłek, który syci na długi czas.
Jakie udka wybrać do duszenia?
Do duszenia wybieram średniej wielkości udka kurczaka. Zwracam uwagę na jakość mięsa, która różni się w zależności od rodzaju hodowli. Mięso od kur z wolnego wybiegu jest smaczniejsze i soczystsze oraz nie rozpada się podczas obróbki termicznej na pojedyncze włókna. Do duszenia nadają się również całe ćwiartki z kurczaka oraz podudzia (ze skórą i kością oraz pozbawione skóry i kości).
Jak zrobić udka z kurczaka duszone z warzywami?
Udka z kurczaka duszone z warzywami to potrawa, którą przygotujesz do obróbki termicznej w 10 minut. Na początku myję i osuszam mięso oraz usuwam nadmiar skóry. Tak przygotowany drób przyprawiam i smażę na klarowanym maśle, a następnie podlewam bulionem lub rosołem i duszę, aż nieco zmięknie. Następnie podsmażam na patelni po smażeniu mięsa cebulę, czosnek, marchewkę oraz ziemniaki (najlepiej ziemniaki sałatkowe, które bardzo trudno jest rozgotować), dodaję warzywa do rondla z mięsem i duszę, aż wszystkie składniki zmiękną. Wskazówka: możesz zrezygnować z obsmażania mięsa oraz warzyw.
W czasie duszenia nadmiar płynu odparowuje i w garnku tworzy się lekki, niezbyt gęsty sos. Jeżeli lubisz gęste sosy, to możesz dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną lub zasmażkę. Miękkie warzywa, które wymagają jedynie kilku minut duszenia, dodaję, gdy reszta składników jest niemal gotowa.
Przepis: Udka z kurczaka duszone z warzywami
Pyszny obiad z kilku prostych składników.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 684 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg udek z kurczaka
- 1 litr bulionu drobiowego
- 8 małych ziemniaków sałatkowych
- 2 średnie marchewki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki klarowanego masła
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaUdka z kurczaka umyj, osusz i odetnij nadmiar skóry (możesz też całkiem usunąć skórę). Oprósz mięso z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pozostałe zioła i przyprawy wymieszaj w małej miseczce i natrzyj udka. Resztę mieszanki dodasz do rondla.
- Smażenie mięsaObsmaż udka na 2 łyżkach klarowanego masła – mięso powinno lekko się przyrumienić.
- DuszeniePrzełóż mięso do rondla, zalej gorącym bulionem, dodaj resztę przypraw i duś przez 20 minut na małym ogniu, pod przykryciem.
- Przygotowanie warzywZiemniaki pokrój na ćwiartki. Marchewkę pokrój na plasterki. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj.
- Smażenie warzywNa patelnię po smażeniu mięsa dodaj pozostałe masło i zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek, marchewkę i ziemniaki. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa lekko się przyrumienią.
- Łączenie składnikówPrzełóż zawartość patelni do rondla z mięsem i duś, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki zmiękną. Pod koniec duszenia zdejmij pokrywkę i zwiększ moc palnika, żeby nadmiar płynu odparował.
Porada: przepis możesz dowolnie modyfikować, dodając ulubione zioła, przyprawy i warzywa. Często dorzucam do potrawy resztki warzyw, które mogłyby się zmarnować np. korzeń pietruszki, łodygi selera naciowego, kolorowe papryki i cukinię.
Czytaj też:
Nie kupuj wędlin na Wielkanoc. Ta soczysta rolada z indyka przebija wszystko. Musisz ją zrobićCzytaj też:
Koniec z mielonymi. Te kotlety robią furorę. Są tańsze, zdrowsze i gotowe w pół godziny